IPS vagy VA panelt ajánlotok gamingre? (nem kompetitív) -2560x1440 -27 col
IPS egyértelműen. A betekintési szögekkel nyilván egy monitornál nincs igazán gond, hiszen szemből nézed. A szélek torzíthatnak valamelyest VA-nál. De a színek pocsék fakók, a black smearing meg elég gagyivá teszi a VA-t. Nyilván árkategóriától is függ a dolog, felsőbbekben egész jó megoldások vannak.
De alapvetően IPS lesz az, ami mindenben jó, kivéve feketék/kontraszt.
Ha nem játszol sötét/horror játékokkal, nem nézel filmet, akkor a VA semmiképp sem átgondolandó, nem opció.
#3 az irodai monitorom IPS, illetve az irodában a nagy kijelzők is IPS panelesek. Szóval 80-90%-ban ezek előtt ülök, otthon viszont a TV, illetve a monitorom is VA és egyáltalán nem érzékelem ezt a problémát. Ugyanúgy nézem oldalról is a TV/monitort, nem torzul, nem lesz fakó.
Színekben sem látok különbséget, pedig amikor vettem a monitort, akkor direkt egymás mellé tettem a munkahelyi LG 34WQ650-W monitort meg a saját HP M34d -t. Nem láttam különbséget színekben, se világosban, sem sötétben, pedig én is kicsit paráztam a VA paneltől...
Szerintem ez inkább a nagyon alsó kategóriás cuccokra igaz a 40e Ft-os kategóriában. Mondjuk azokat még irodába sem tenném senki elé... pl. LG 24MP400-B, ezeket annyit visznek tőlünk és hiába IPS, hányadék színei vannak.
VA paneleknél nagyobb gond a szellemkép mint a betekintési szög. Egyedül a Samsung Odyssey G7 az 1440ps VA monitorok közül aminek elég gyors az a válaszideje hogy ne legyen ghosting viszont az nem egy olcsó darab és agresszívan ívelt.
Más esetben inkább egy IPS. Azokból is már egész jó áron vannak 170hz esek
#5.Nekem itt van két belépős monitorom, egyik VA és a másik IPS.
Annyira hasonló a kontrasztot kivéve a kettő, semmi jele nincs a ghosting-nak, az már rég kiküszöbölték.
Amúgy ha a reakció idő fontos eleve csak a TN panel játszik és filmezni mellé mondjuk egy VA paneles monitor. Jó párosítás, amúgy is érdemes több monitorban gondolkozni.
IPS
#6 Már van 240Hz-es IPS sőt már OLED monitor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!