PC építésnél EZT kell nézni?
Mit kell nézni az alaplapnál? Csak a foglalatot vagy a chipset-et is? Egyáltalán mi az a chipset? Miben különböznek?
Tudnátok hasznos tippeket adni az első PC-m megépítéséhez? 19l
A foglalat fontos, mert adott forglalatba csak az ezzel kompatibilis processzorokat tudod berakni.
A chipset is lehet lényeges, hogy több extrára van szükséged.
HA nem akarsz ilyenekkel foglalkozni akkor a #1 válasza a mérvadó: írj egy összeget és majd valaki segít. :)
Chipsetek között általában a csatlakozó lehetőségek a különbségek. Általános gamer felhasználásra azért a leggagyibb is tartalmaz ma elég pci-e sávot, usb-t, m.2-t, egyebeket.. illetve a tuning: amd esetén az a lapban nincsen. Intel esetén pedig csak az lapban lehet procit tuningolni.
Amit fontosabb nézni az inkább. A VRM (proci tápellátás). Intel Hx10 általában irodai lapokat jelent,és nem igazán ajánlhatóak 6+ magos procikhoz. 4 magoshoz max.
Amd esetén az A620 lapok között vannak csak 50W tdp-sek, így az totál irodai cucc.. 120W-osak már vehetőek gamingre.
Igazából mindent az fog eldönteni, hogy mik a terveid és mennyi pénzed van rá.
Először is azt kell eldöntened, hogy Intel, vagy AMD konfig lesz, és ezen belül melyik processzor generációhoz keresel alaplapot.
Ha magas fogyasztású, erősebb processzort is szeretnél majd egyszer belerakni, akkor érdemes egy túlméretezett hűtőbordákkal szerelt drágább lapot választani a legjobban felextrázott chipsetből.
AMD számítógépet szeretnék, és maximum 300.000 forintot tudnék rászánni.
Amit szeretnék legalább kipróbálni, az a videószerkesztés és fotószerkesztés, mert ballagásomra kaptam egy fényképezőgépet, és csak az eszköz hiányzik.
A játékok világában is szeretnék elmélyedni. Azt nem tudom mivel játszanék, de a gameplay videókat nézve talán kipróbálnám a Forza 5-öt, The Outlast Trials, Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077, ilyenek. Talán lövöldözős játékokat is.
Én AM4 platformon vagyok jelenleg és még leszek is jó pár évig.
(MSI B550 Tomahawk + Ryzen 7 5700x, RX5700XT, 32GB 3600MHz memória)
Egyelőre még mindig elég húzós ára van az AM5 lapoknak és a DDR5 memóriának, úgy hogy szinte kizárólag akkor releváns a plusz teljesítménye, ha valami 240 Hz-es félmillió forintos monitoron akarsz 4k-ban játszani és nem elég a 120 fps.
így 300-ba biztosan nem férne bele kompromisszummentesen egy AM5 konfig.
Viszont egy AM4, 5. generációs Ryzen köré épített gép még mindig nagyon potens, még mindig van benne fejlesztési potenciál (idén is jelentek meg hozzá új processzorok) és mindenre elegendő.
Nem muszáj mindent újonnan beszerezni. Hardveraprón találhatsz mindent jóval a piaci ára alatt, íg sokkal erősebb konfigot építhetsz ugyanabból az összegből.
A tápra figyelj! Ne azon spórolj!
AMD-ből az RX 6000 széria okés, Nvidia-ból meg amelyikre van pénzed.
Valamelyik Seasonic-ot 80+ gold minősítéssel.
Alza.hu:
Processzor: AMD Ryzen 5 5500 (39k)
Videokártya: XFX Speedster SWFT309 AMD Radeon RX 6700 Core (132k)
Táp: NZXT C650 Bronze (25k)
Alaplap: GIGABYTE B550M DS3H AC (38k)
Memória: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming Series Aegis (25k)
SSD: Crucial P3 Plus 1 TB (20k)
Ház: DeepCool MACUBE 110 WH (20k)
Ez fér az árba, ha minden új. Sajnos nem az igazi, főleg processzorból nem ártana jobb, de ha bevállalod legalább CPU és VGA-ból a használtat, akkor a 6700 XT + 5700X is kijön, én így csinálnám. Meg a házba + 2 venti és külön toronyhűtő a procira szintén jól jön, de ezeket meg lehet venni később is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!