Egy monitornál mennyire fontos a betekintési szög, a frekvencia, és a fényerő? Vásárlásnál mit kell nézni, melyik mire jó?
Betekintési szög akkor fontos, ha oldalról is szeretnéd jól látni (vagy alulról/felülről)
Frekvencia az elsősorban játékoknál számít, vagy esetleg ha azt szeretnéd, hogy a sima desktop animációk nagyon simák legyenek (60Hz azért legyen meg, de nem tudok, hogy ennél kisebbet lehet-e kapni)
Fényerő akkor fontos, ha világos helyen szeretnéd használni.
Ezen kívül a felbontás (és ehhez kapcsolódóan a képátló) és a méret fontosak, de az is kell, hogy csatija legyen, ami passzol a géphez.
Kontraszt: ez a fekete és fehér közti különbséget fejezi ki, minél nagyobb, annál szebbek a feketék (meg elvileg a színek is)
Válaszidő: kb az, hogy egy pixelt mennyi idő átszínezni, minél kisebb, annal jobb. Ha túl nagy, akkor szellemképek kehetnek, mert lassan tudja csak az új képet kirajzolni (ez kapcsolódik a képfrissítési frekihez, ha a freki kicsi, akkor általában a válaszidő is kicsi szokott lenni)
A kontrasztban elég nagy eltérések lehetnek egy lcd ęs egy amoled kijelző között. Az amoledeknek tipikusan nagy a kontrasztaránya, viszont a válaszideje is, ezért ebből inkább tv-ket csinálnak (ha jól tudom)
Kinek mi a jó. Talán a 3000:1 az már nem rossz, de erre már így kapásból nem tudok válaszolni. De a nagy kontraszt nem feltétlenül jelent élethű színeket, érdemes reviewket olvasnó róla, ahol ezt (is) tesztelik
Ezen felül kaphatók 10 bites monitorok, amik sokkal szélesebb skálán támogatják a színeket, ha jól tudom ezek drágák eléggé (és esélyes, hogy nem sok program tudja még kihasználni)
A 2.-nak én nem látom a kontrasztarányát, csak a dinamikust. A 3. betekintési szöge viszont nagyon kicsi, ha elkezded oldalról nézni hamar rossz lesz.
Egyébként van vga csatlakozó a gépedben?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!