MacBook Air M1 (2020) megéri hosszú távra?
MacBook akkor éri meg ha sokat/többet használod laptopként, mint hálózatra dugva asztali gépként. Akkumulátor üzemidőben toppon van, ezzel együtt akksiról képes közel a 100%-os teljesítményét leadni.
Ezzel szemben a kontra az, - mint fentebb is írták - nagyon drága a szervizelése és nem bővíthető.
Így ha ez mellett döntesz és hosszótávra, akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, hogy elegendő kapacitású konfigot válassz.
Amit te leírtál igények arra egy olcsóbb, U-s Cpu-s windows ultrabook is elég.
Nekem 2018-tól volt Macbookom 2023-ig (5 év). Először egy Intel-es Macbook Air 2017-t használtam ~2022-ig, aztán vettem egy M1-es Macbook Pro 2020-at akciósan 470k-ért, és idén adtam el használtan 330k-ért. Sajnos az ára az M2-es kijövetele után megzuhant.
Azért adtam el, mert van asztali PC-m (Windows), és egyáltalán nem használtam. 1 év alatt még mindig 97%-os volt az akksija.
Mit akarok ezzel mondani?
Mindkét gépet újonnan vettem, az Air nagyon gyengusz volt, de 4 év alatt rommá nyúztam. Sajnos szinte mindig töltőn volt, asztalnál, és ezért az akksija 4 év alatt romokban hevert. Amint láthatod, nekem ezért is felesleges a laptop, mert asztalnál használom, tehát egy olcsóbb Mac Mini sokkal jobb választás lenne, ha a játékok miatt nem lennék Windowshoz kötve.
Az előző válaszolók jól mondják, akksiról érdemes használni!
A másik amit mondani akarok, hogy az M1-es Macbook-ok zseniálisan jók és megbízhatók, tehát nem lesz rossz vásárlás, de intenzív használatnál 5-6 év után sem lesz sokkal jobb mint egy Windows-os laptop.
Amúgy az enyémben szerettem a touch bar-t, az az Airben nincs, de igazából nem ad semmi extrát. Illetve venti sincs, ami nekem a Pro-ban szinte soha nem kapcsolt be. A kinézet még más, de elég hasonló a két laptop.
Amit még tudok ajánlani, hogy ha árazási okoból a 256 GB-osnál maradsz, akkor ne a 8 GB RAM-osat vegyed, mert nagyon kevés!
Hátrány lehet viszont, hogy ha még nem használtál macOS-t, akkor agyf*t fogsz tőle kapni, nagyon nehéz rászokni. A trükk az, hogy ne Windowsként próbáld használni, mert semmi sem úgy van benne. Szokd meg az Apple logikáját.
Utolsó gondolat, hogy nézz körbe a használt piacon, mert nagyon jó kis gépeket lehet találni!
#4 vagyok: még annyit, hogy nálunk a cégnél mindenkinek Macbookja van. Én 2021-es Macbook Pro 14-el dolgozok, de sokaknak van 2020-as Air-je vagy Pro-ja, vagy 2019-es Inteles-e, és hidd el, láttam már egy pár brutálisan szétnyúzott állapotút, tehát a Macbook akár mennyire is masszív, az idő megteszi a hatását. :D
Ha napi 8 órában folyamatosan nyúzza valaki, akkor egy Macbook is szét kopik, főleg ha nem vigyáznak rá annyira. Én amúgy külső egérrel és Magic Keyboardal használom monitorhoz kötve, tehát nem nyúzódik a gép teste.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!