Linuxnál mi a fő különbség az Ubuntu/debian alapú és a fedora alapú rendszerek között?
Pontosan, lényegében ennyi, meg hogy a saját tárolóikban milyen verziójú szoftvereket (beleértve kernelt) tartanak. Debian pl. nagyon régi szoftvereket ad, hacsak nem debian unstable). Meg hogy alapból milyen DE-vel azaz kezelőfelülettel jön, de azt teszel fel amit akarsz.
Ezeket leszámítva ugyanazt tudja mind. Egy Fedora-t be lehet úgy állítani hogy Ubuntu-nak nézzen ki, és fordítva is.
Én évek óta használok Fedorát több gépen is, soha semmi problémán nem volt vele. Debiant is használtam évekig, azzal sem volt problémám, csak hát na...
Debianban azért a csomagok nem fél évet késnek. Ha most telepíti fel a Debian 12-t, a következő nagyobb funkciófrissítést kb. másfél év múlva kapja meg, amikor kijön majd a 13 és frissíti a rendszerét.
Ráadásul a Debian nem éppen kezdőbarát disztró, bár mondjuk a Fedora sem. Én ezért szoktam otthonra elsősorban Linux Mintet, másodsorban Ubuntut, vagy annak valamelyik leszármazottját ajánlani, mert ezek viszonylag jó középutat jelentenek a stabilitás, könnyű kezelhetőség és support tekintetében.
Egyébként egyszer az egyik Debianom is megborult frissítés után, mert a Grub feltételezte, hogy a /-on van a boot mappa, miközben egy másik partíción volt, és a frissítés lefutatta a grub2-mkconfig-ot, és a config fájlban rossz útvonalon volt megadva az initrd.img
Amúgy sem előtte, sem utána nem csinált ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!