Egy videokartya menni idő után mehet tönkre?
20 évet simán ki kell bírjon normális hétköznapi használat mellett.
Nekem vannak 20+ éves AGP kártyáim, a mai napig működnek. Van 10-15 PCI is pár darab, azok is mennek gond nélkül.
A GPU gyakorlatilag örök életű, a memória chipek és többi alkatrész (fél vezetők, fet-ek stb) szokott idő előtt "elfáradni".
Van egy ilyen görbe erről
Tehát a videokártyákra vetítve nagyjából a lényeg az, hogy annak ellenére, hogy a gyárakban komoly tesztek vannak, mégis sok korai szakaszban történik meghibásodás. Tehát kb egy éven belül. A garancia elsősorban ezekre vonatkozik. Ami túl éli az egy évet, az már nagyon valószínűleg a három évet is túléli.
Ez után pedig az elhasználódásból adódóan kezdenek el hullani. A videokártyák. 8 év felett kifejezetten, főleg a nagy fogyasztású darabok.
Jelenleg egy komoly középtávú meghibásodás is veszélyezteti a nagyobb videokártyákat. A horizontális behelyezés esetén a kártyákat húzza lefelé a gravitáció, és ez durva meghajlást okoz, rosszabb esetben fizikai sérülést (memóriasávok felszakadása a pci-e csatlakozés közelében, akár nyák törés is!!)
Tehát a nagy-nehéz hűtésű videokártyákat jötelező alulról megtámasztani.
#4 egyáltalán nem csak a gravitáció miatt szakad el a nyák, hanem sokszor azért mert úgy szállítják a PC-t, hogy benne a VGA. Na most nem kell részletezni, hogy ha valaki komplett PC-t vesz, akkor az elég sok kézen átmegy mire kézbesítésre kerül.
Önmagában nem fog beszakadni a nyák annyira súlyosan mint ami a videóban van, csak a gravitáció miatt (szoktam nézni én is a srác videóit), ahhoz előtte kellett valami fizikai behatás, pl. rázkódás egy kátyús úton egy szakadt MPL teherautóban. Az alátámasztás termesztésen alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!