Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hol tudok vásárolni egy...

Hol tudok vásárolni egy CD/DVD meghajtót?

Figyelt kérdés
Felmerült az igény egy külsőleg csatlakoztatható DVD meghajtóra. Sajnos a laptopomban már nem található DVD meghajtó, és én sem használtam már vagy 10 éve. De most CD mellékleten van egy könyvhöz kapcsolódó audióanyag, nem is értem, hogy miért nem haladnak a korral, és azt kellene lemásolnom valahogyan. Melyek a jó cd/DVD meghajtók, és mennyibe kerül egy ilyen eszköz?
2023. ápr. 25. 07:18
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

10k körül vannak.

[link]

2023. ápr. 25. 07:25
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Azért a legtöbb embernél még ott figyel a DVD lejátszó amibe bele tudják tenni, illetve ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a könyv mellé fizikai módon mellékeljenek hanganyagot. Na meg ha letölthető formában lenne, lehet 20 év múlva megszűnik a kiadó, leáll a honlap, aki azután szerez egy példányt az hogy szerzi meg hozzá a hanganyagot? A CD minden könyv mellett biztosan ott van és lesz 20 év múlva is.
2023. ápr. 25. 07:28
 3/10 P.O.C. ***** válasza:

Biztos van olyan közeli rokonod ismerősöd, akinek a gépébe még van optikai meghajtó. Nem ördögtől való találmány még ma se. Lemész hozzájuk és megkéred hogy másolják neked pen drive -ra a tartalmát. Ez a legegyszerűbb szerintem. Ha csak évente 1-2 -szer kell, nem biztos hogy újabb lomnak kell porosodni otthol.

Amúgy meg olvasásra tök mindegy milyet veszel. Lényeg hogy külső USB -s legyen. A legolcsóbb is jó.

2023. ápr. 25. 08:11
 4/10 anonim ***** válasza:
60%

"nem is értem, hogy miért nem haladnak a korral"

Hát... Én inkább azt kérdezném, hogy miért fájna egy 3-4 ezres kis hardvert beépíteni a gépekbe? Persze, mert ezzel a 200 ezres gépen spórolnak 3 ezer forintot, meg pár köbcenti eszköztérfogatot. Mert már mindennek olyan vékonynak kell lenni, hogy egy normális Ethernet csatlakozó sem fér rá.

Való igaz, hogy ma már nem a legnépszerűbb adathordozó, de azért még bőven van létjogosultsága. Egyrészt: archiválásra még mindig nem találtak olyan megoldást, ami kis helyen elfér, offline, és nem módosítható. Az online tárhelyeket ilyen alkalmazásban el is lehet felejteni. Oké, ma létezik. De ki tudja, hogy 5 év múlva létezni fog-e? Pendrive? Külső vinyó? Egyrészt módosíthatóak, másrészt meg azért tapasztalataim alapján nem a legmegbízhatóbb adathordozók. Jó, a no-name CD-k beszórva a pince mélyére sem azok, de egy minőségi média (lehetőleg M-Disc, ha tutira akarunk menni) helyesen tárolva elég időtálló tud lenni.

Másrészt: ha mellékletekről van szó, akkor praktikus és költséghatékony. Ahogy #2 is írta, az onlin mellékletek szépek és jók, de... semmi nem garantálja, hogy 1, 2, 5, 10 év múlva is elérhetők lesznek. Nekem van olyan könyvem, amihez az online melléklet már nem elérhető. Pedig kevesebb, mint 10 éves. Pendrive, vagy memóriakártya? A pendrive elég macerásan csomagolható a könyvhöz, a memóriakártya is azért könnyen kicsúszhat, elkallódhat, és ráadásul ezek módosítható adathotdozók, akár véletlenül is törölheti az ember (jó, mondjuk az SD-kártyán van írásvédő pöcök), és nem mellékesen: drágábbak. Egy CD megvan párszáz forintból. Ha kis tételben kell előállítani, akkor sima írható médiát alkalmaznak, ha nagy tételben, akkor meg CD-ROM-ot, ami bizonyos mennyiség fölött tényleg párszáz forintos tétel. Ellenben egy pendrive vagy memóriakártya ára ennek kb. a tízszerese. Ez azért párezer forinttal megdobná a könyv árát.

Harmadrészt: bizony még a legtöbbeknél valamilyen formában megtalálható optikai meghajtó, vagy CD-lejátszó. Ráadásul nyelvkönyvről van szó gondolom, nem minden tanulni vágyó akar számítógép mellett tanulni. Főleg az idősebb korosztály. Nekik meg pont az online melléklet lenne kifejezetten macerás.

2023. ápr. 25. 08:27
 5/10 anonim ***** válasza:
77%

Nem is értem, hogy vásárolhat valaki úgy pc-t, vagy laptopot, hogy ez az alap eszköz nincs benne! Gyakorlatilag a közigazgatástól elkezdve az oktatáson át a gyártósorokig mindenki használja a cd-t, illetve dvd-t.

Amúgy hordozhatót már kapni 8-10 körül, általában mindegyik jól működik, a technológia már kiforrott.

2023. ápr. 25. 09:46
 6/10 anonim ***** válasza:

#4 "Persze, mert ezzel a 200 ezres gépen spórolnak 3 ezer forintot, meg pár köbcenti eszköztérfogatot."

Abba a pár köbcentibe belefér az SSD mellé egy HDD, vagy nagyobb akkumulátor, esetlegesen jobb hűtés.

"Mert már mindennek olyan vékonynak kell lenni, hogy egy normális Ethernet csatlakozó sem fér rá."

Jó, ebben egyetértünk, tényleg frusztráló, hogy a vékony fajtát teszik rá, amiből aztán folyton kicsúszik a kábel.

"Az online tárhelyeket ilyen alkalmazásban el is lehet felejteni."

Miért is? Egyre olcsóbbak a felhőtárhelyek, egy cég nem szokott csak úgy megszűnni és vannak olyan tárolási módszerek, mint pl az AWS Glacier, amin 1 TB tárolása valami 3 dollár havonta, szóval backupnak tökéletes.

#5 "Nem is értem, hogy vásárolhat valaki úgy pc-t, vagy laptopot, hogy ez az alap eszköz nincs benne!"

Mert már alig használja valaki. Nekem is itt figyel az asztali gépemben a DVD író, de legalább 2 éve nem használtam. A CD és a DVD halott, az utód Blu-Ray meg nem is terjedt igazán el. Ennyi erővel akkor a floppy meghajtót is hiányolhatnád.

2023. ápr. 25. 14:09
 7/10 anonim ***** válasza:

6-os nem tudom,mennyi idős vagy, de a közigazgatásban, oktatásban, rendelőkben, gyártósorokon, önkormányzatoknál mind a mai napig használják a cd/dvd kombót!

Nem beszélve arról, hogy a fotósok is archiválnak ezekre, hiszen olcsó, könnyen szállítható és biztonságos.

Gondolom az leforráz, ha azt mondom, hogy ma jelenleg több önkormányzatnál is soros porton futó nyomtatók vannak és XP-s gépek futnak, több könyvtárban is cd-re mentik a listákat stb...

Lemezen adják ki a rendelőkben a röntgenfelvételeket.

A cd-dvd nem halott, sőt újra él, hiszen fut fel az eladások száma újra a kazettával együtt.

2023. ápr. 25. 14:45
 8/10 P.O.C. ***** válasza:
#7: Igen, faterom a hátgerinc MRI felvételét is CD -n kapta. Utána minden szakorvos azon kérte el tőle ahová ment. Ennek fél éve. Tehát nem kell azt még temetni. Akik másra is használják a gépüket, mint a netezés, szórakozás, azoknál még mindig alap az ODD, mert előbb utóbb biztos belebotlanak egy-egybe, és olyankor sz@r mikor nincs.
2023. ápr. 25. 15:13
 9/10 anonim ***** válasza:

#7: Igen, tudom, hogy használják még, a feleségem CT felvételét is CD lemezen kaptuk meg (ez még valamilyen szinten érthető), és azt is látom, hogy van még a közigazgatásban XP-s gép, de ez a kormány technikai analfabetizmusát tükrözi csak, hogy egy 22 éves, 9 éve nem támogatott rendszerrel kell kínlódniuk. Az állam sajnos soha nem haladt a korral.

Soros portos nyomtatót mondjuk nem tudom, hol láttál, mert maximum néhány ősrégi címkenyomtató ment RS-232 porton, a többi az párhuzamos IEEE1284 porton ment. A mai lézernyomtatók mind USB-sek a hivatalokban is, max pár mátrix nyomtató, ami még párhozamos.

#6 voltam.

2023. ápr. 25. 19:36
 10/10 anonim ***** válasza:
9es konkrétan tudok olyan veszprém megyei kistelepülést, ahogy ilyen nyomtató van, gép nincs a neten stb...
2023. ápr. 25. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!