Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen kamerával vehettek fel...

Milyen kamerával vehettek fel olyan felvételt 2001-ben, ami 1080p-ben értelmes minőséget tud produkálni?

Figyelt kérdés
Vagy ilyen akkor még nem volt, és utólagosan van feljavítva a felvétel?
2023. márc. 15. 08:42
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
#10 Az esemény miatt feltettem, hogy videokamerákkal forgatták. De ha nem itt készült volna, akkor sem nagyon lehetne film az alapanyag, mert a képarány akkor szerintem 3:2 lenne (16mm esetén). A statisztikánál is látni, hogy 640x480. Nem tudom, miért kell ezen lovagolni.
2023. márc. 15. 10:21
 12/23 anonim ***** válasza:

#6 tudom mi különbség a "i" és "p" között és melyik miért olyan amilyen, csak ugye itt most "p"-ről volt szó így arra koncentráltam, annak megfelelő ismeretből és google találatból írtam a válaszom.

Igen persze azt az egyet kihagytam és eléggé bicskanyitogatónak tartom a válaszomban, hogy attól még hogy mikor, mi és mekkora "p" ready volt a gyártó szerint nem jelentette azt, hogy "p" jelet is kapott.

2023. márc. 15. 10:25
 13/23 anonim ***** válasza:
11- nem is lovagol ezen senki, együtt gondolkozunk! A film alapjában véve 4:3 a 35 mm-es film képearánya mindenképpen annyi. A szélesvásznú filmeket úgy vettél fel, hogy aszférikus lencsével torzították a képet, majd a vetítőgép szétnyújtotta a felfelé nyújtott 4:3-as képet szélesvásznúra! Ezért van pl a 80-as évekbeli filmekben a mesterséges fényeknek jobbra-balra elhúzott fénycsíkja. A korai 16:9-es videókamerák is 4:3-ban vették fel az anyagot hasonló módon, és azt alakították át (összenyomással) 16:9-es natív képpé. A 16:9 képarány másik lehetséges előállítása a kimaszkolás, azaz a 4:3-as film alsó és felső felét egyszerűen levágták a képről, ezért van néha open matte film, ahol a teljes elérhető képfelületet láthatod.
2023. márc. 15. 10:26
 14/23 anonim ***** válasza:
#13 Nem vagyok a téma szakértője, de tudtommal film sosem volt 4:3, csak a tévé. Ahogy írtam, az 3:2 volt tudtommal.
2023. márc. 15. 11:09
 15/23 anonim ***** válasza:

14-es. A film, maga a nyersanyag mindig 4:3 volt, hiszen 35mm-es filmre forgattak.

A filmek, mozifilmek az 1950-es évekig 4:3 képarányban (teljes 35mm-es képkockákat kihasználva, torzítás nélkül) készültek. Majd a televízió megjelenésekor megzuhant a mozik nézettsége, válság alakult ki, ezért a mozi kénytelen volt megújulni és ekkor jött a szélesvásznú film, illetve a térhangzás és a térhatású filmek (ez az 50-es évek eleje-közepe.) De még ekkor is 4:3, azaz 1,33:1 képarányban forgatták a filmeket, csak, ahogy fentebb is írtam, torzító lencsével jobbról-balról összenyomott képet rögzítve, majd ezt a vetítőgép korrigálta "normál" méretre, azaz szélesvászonra.

De a 4:3 képarány mind a mai napig fontos filmes vizuális elem, ma is készülnek filmek ebben a képarányban.

A tv-re kerülő szélesvásznú filmeknél viszont érdekes, hogy levágták-e a két szélüket (pan), vagy újravágták 4:3 képarányra a fontos képi információra fókuszálva (pan&scan), vagy egyszerűen az anamorfikus képet játszották le és nyújtottak voltak a szereplők.

A kezdeti szélesvásznú tv adások szintén anamorfikus jelként adtak és a tv alakította át a képet "normál" képarányra.

2023. márc. 15. 12:21
 16/23 anonim ***** válasza:
illetve dolgoztak 70mm-es filmmel is, de az eljárás ugyanaz.
2023. márc. 15. 12:23
 17/23 anonim ***** válasza:
Ja, jut eszembe épp most lett oscar díjas: a Bálna című filmet is 4:3 képarányban forgatták!
2023. márc. 15. 12:25
 18/23 anonim ***** válasza:
2003-ban, természetesen nem Magyarországon már volt 16:9-es 1080i adás. A feliratokat úgy tették a képre, hogy ha a két szélét levágják 4:3-ra akkor is minden látszódjon, tehát a 16:9 általi szélesebb képen extra információ volt ami a műsor élvezhetőségéhez nem tett hozzá, csak jól néz ki, hogy szélesebb képet látsz, ha a tévétársaság szélesvásznú formában sugározta. Úgyhogy elképzelhető, hogy 2001-ben is előfordult már ilyen.
2023. márc. 15. 12:29
 19/23 anonim ***** válasza:

Ez utóbbiban igazad van, de a 4:3-ban szerintem nem, és úgy tűnik, nekem sem... 1,33 helyett 1,375. De nagyon eltértünk a tárgytól, szerintem már rég unja mindenki, én ki is szálltam, bocs.

[link] (ki lehet nagyítani)

2023. márc. 15. 12:37
 20/23 anonim ***** válasza:
19-es - igen, de az a pár mm az a hangsáv a film oldalán, tehát 1,33:1 a képarány helyes megnevezése, a film mérete nyilván kissé eltér, hiszen oldalt helyezkedett el a filmen a hangsáv.
2023. márc. 15. 12:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!