Hogyan fog működni? (m.2 SSD)
A mostani alaplapomban pci 3.0-s m.2 SSD van, nézegettem a következő generációt és ár-érték arányban a 4.0 alig drágább, mint a 3.0
Kérdésem az lenne, hogy ha veszek egy 4.0-s ssd-t, és azt egy 3.0-s csatiba helyezem, akkor az működni fog csak kisebb sebességgel?
Működni fog, csak semmi értelme mert a PCIe 4.0 SSD sebességét nem tudja kihasználni egy 3.0 interfész.
Magyarán ablakon kidobott pénz még akkor is, ha pár ezer forintról van szó.
És nem csak az alaplaptól függ, hogy kilehet e használni a 4.0 gyorsaságát hanem a processzortól is.
Én is vettem az AMD-és alaplapomba 4.0-sat (az alaplapom támogatja a 4.0-sat), de csak 3500 sebességig tudja kezelni mert Ryzen G-és proci van benne és ezek nem támogatják a 4.0-át.
Működni fog pci-e 3.0 x4 sebességgel.
Értelme talán annyiban lehet, hogy ha a meglévő SSD-d valami lassú 3.0-s SSD, mert annak simán tudja közel a dupláját egy 4.0-s SSD 3.0-n is.
Ha nincs szükséged a nagyobb sávszélre ( ha egyáltalán nagyobbat nyújt az új ) valamint nem akarsz méretben büvíteni akkor felesleges rá költeni, ahogy a #1 is írta.
Ha méretben is váltanál és hosszú távon tervezel vele és a meglévő is a lassabbak közül való akkor nem rossz választás minimálisan drágábban a 4.0.
Köszönöm a válaszokat, egyben válaszolnék az összesre.
Jelenleg egy olyan alaplapom és procim van, ami a pci 3.0-t támogatja.
A mostani ssd, névszerint samsung 970 evo plus fele annyit tud, mint a pci 4.0-s társa, de a tárhelyet mindenképp bővítenem kell 250gb-ról 1 terrára.
Na már most a régebbi és az újabb ssd között van kb 5ezer forint különbség, ami semmi, viszont kapok egy pci 4.0-s ssd-t. Ezen az elven gondolkoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!