Egy alig több, mint 2 hónapos SSD esetében normális a -2% kondíciócsökkenés?
A temp könyvtárba, és a frissítéseket is egy "spec" könyvtárba menti.
+böngészési adatok netezés közben
ez napi 10GB is lehet, vagy akár még több 10GB-vagy 100GB is.
Ezek útvonalát átrakhatod HDD-re csak akkor semmi értelme az SSD-nek.
Én 2 éve használom 256GB-s MVEM2 Gigabyte-t 91%-n van
30%-s a foglaltság mellett, ez idő altt 22TB-t írt, ez napi 30GB
mivel munkára használom ez nem is olyan sok.
Szóval ha a matekod veszed alapul akkor könnyen kiszámolhatod.
fontos mennyire van a foglaltsága.
egy cella 1000x írható felül, szóval ha 50-60%-s a foglaltsága akkor könnyen lehet hogy hamarabb behal mint pl az enyém ami ugyan akkora kapacitású, és 3x annyit írok rá naponta.
Ez olyan mint az ájfónoknál az akku%... csak riogatják vele a mezei felhasználót. Nézed minden nap és marák szám szeded a xanaxot ha lepottyan 1%-ot.
A vége ugyanaz az akksinál és az SSD-nél is: tönkre fog menni!
Ezzel egy dolgot tudsz csinálni: elfogadod.
Két dolgod van még:
1. Biztonsági mentés! Fontos adataid legyenek meg máshol is.
2. Minden hónapban rakj félre 200 forintot hogy amikor életciklusa végén hőn szeretett SSD-d az örök vadászmezőkre (diszk-rét) távozik akkor tudj venni másikat.
Nekem 2020 márciusi a gépem, most 3 éves. Fogalmam sincs hány %-os az SSD, de még csak azt sem tudom hol nézhetném meg. Nem is érdekel. :D
Nem fog egy év alatt ennyit lemenni. Kb még néhány %-ot. Nyugodtan lehet gyepálni, bírják a gyűrődést 😉
Már ha tényleg csak wear level vagy hasonló írásmennyiséges adat miatt csökken a kondíció, akkor az teljesen rendben van.
Valahogy nekem furán jön ki a matek. Ha csak 100-szor lehetne egy-egy cellát újraírni – ami szokatlanul kevés –, akkor lenne az 570 GB írt adat a 100*240 GB-nak a 2%-a. Amúgy ha havi 1%-os kondíciócsökkenést veszünk alapul, akkor is 8,3 év a várható élettartam. Most így hirtelen rákeresve egy 240 GB-os Kingston SSD-re, annak a specifikációjában 80 TB az összes írható bájt. De tegyük fel, hogy a tiednek valamiért csak 50 TB az írási kapacitása. Ebben az esetben az 570 GB ennek csak a 1,14%-a, azaz a kondíciónak 98,86%-nak kellene lennie, és ez reális is, lehet, hogy ezt kerekíti le 98%-ra. Ha így számolunk, akkor viszont a várható élettartam máris 14,6 év. Ebben az esetben előbb fogod azért kicserélni az SSD-t, mert olcsón tudsz nagyobb kapacitású SSD-t venni, mint azért, mert kifutott az írási kapacitásból. Az összevetés kedvéért 14,6 éve még 2008 nyara volt, SSD-t még nem nagyon lehetett kapni egy átlagos számtech boltban, és egy átlagos új merevlemez 250–400 GB-os volt, régi gépekben gyakorta csak 160–200 GB-os merevlemezek voltak. Ma meg a fizetésekhez képest hasonló áron veszel 1–2–4 TB-os HDD-t.
Amúgy nekem egy 500 GB-os SSD-m van, és 18,6 TB írt adat van 27 hónap alatt, az kb. havi 688 GB. De ez intenzívebb használat, torrentezni ugyan nem torrentezek, de dolgozom a gépen és böngészek, nem ritkán mozgatok meg 1–10–50 GB-os fájlokat. De a merevlemez írási maximuma papíron 300 TB (nagyobb helykapacitás, nagyobb írási kapacitást is jelent, ezért is érdemes felülméretezni az SSD-t), így a kondíció 93,8% körül van. Extrapolálva az SSD-m még további 408 hónapot, azaz kb. 34 évet fog bírni. Mivel 46 éves vagyok, így erősen kérdéses, hogy én magam bírom-e addig, mint ameddig ez az SSD.
> Csakis kizárólag a Windows 10 és a programok vannak rajta
A programok egy elég nagy halmaz. A böngésző is csak egy program, de ha rendszeresen nézel videókat mondjuk a Youtube-on, akkor azt ugye átmeneti tárba a merevlemezre fogja menteni. Meg egy videóvágó is csak egy program, de a működése során simán megmozgathat sok GB-nyi adatot.
> Hogyha még pl. játékot is telepítenék rá, akkor már csak olyan 85%-on lenne, vagy mi?
A játékok ugyan megizzasztják a processzort, memóriát, videókártyát, de nem írnak hatalmas mennyiségű adatot a merevlemezre. Leginkább a letöltésük és a telepítésük az, ami a merevlemezre írás szempontjából jelentősebb.
> Persze, mivel a háttérben gondolom örökké ír rá a Windows, ennek ez az oka
Az is írhat, de szerintem nem a Windows felel az írások zöméért. Pl. ha túl kevés a memória és memóriaigényes programokat használsz, akkor a Windows (is) úgy szabadít fel helyet, hogy a nem használt memóriaterületeket a merevlemezre írja. Ha meg túl sok a memória, akkor egy esetleges hibernálás során írhat sok adatot a merevlemezre.
> Mit kellene kikapcsolnom, vagy letiltanom?
Vannak tippek és trükkök. De nem érdemes velük foglalkozni. Pl. megteheted, hogy az átmeneti könyvtárat egy másodlagos merevlemezre (HDD) mozgatod. Meg a swap fájlt, meg mindenféle dolgot. De mivel ezek azok, amik írnak a merevlemezre, és mivel pont az a HDD hátránya, hogy lassú az írás, így ezek a folyamatok lassúak lesznek.
És akkor te melyiket választod?
1. 10 év múlva le kell cserélni az SSD-t mert kifut az írási kapacitásból. Cserébe abban a 10 évben lesz egy relatíve gyors géped.
2. 10 év múlva még mindig 53%-os lesz az SSD-d kondíciója, kitoltad az SSD vásárlást még 5–10 évvel, cserébe az addigi 10 évben egy lassú géped lesz, a további 10 évben meg az akkor kor igényeihez mérten már valószínű egy igencsak kicsi, szűk SSD-d.
3. Kihúzod a gépet a konnektorból, bedobozolod és leviszed a pincébe. 10 év múlva lesz egy SSD-d, aminek 98% a kondíciója, de cserébe 10 évig nincs számítógéped.
Én az elsőt választanám. Ha 10 év alatt nem tudnék összespórolni annyi pénzt, amennyibe az SSD cseréje kerül, akkor régen megette a fene az egészet, az SSD kondíciója lenne az életemben a legkisebb probléma.
Köszi szépen a válaszokat, számomra mindenképpen hasznosak voltak! :)
Naponta kb. egy 8-10 GB írás történik az SSD-re (legtöbbször), és pl. a Youtube sokat megy nálam, meg persze a Chrome is.
Az aggodalmam szinte megszűnt, olvasva ezeket, amiket írtatok, köszi tényleg!
A 240 gigás SSD-men amúgy (de formázva ugyebár csak 223 GB a méret) 175-176 GB szokott szabad lenni, tehát kevesebb mint 50 GB a foglalt terület.
Utolsó: Az elsőt választanám én is a 3 közül! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!