Egy erős konfigurációt fogok vásárolni, lehetséges-e, hogy azt a családi házunkban szerverként használjam?
Adott tehát egy combos konfig:
- Intel Core i7-13700K processzor
- Asrock Z790 Taichi Carrara alaplap
- G Skill 64 GB DDR5 6400 MHz RAM
- Samsung 990 Pro 1 TB m.2 SSD
- MSI GeForce RTX 3070 Ti 8 GB videokártya
A dolgozószobába telepíteném a gépet, ott lenne a munkaállomás, ahonnan dolgozok, s onnan másik két kijelzőt szeretnénk egérrel és billentyűzettel, az egyiket a gyerekszobába, a másikat a hálószobánkba. Lényegében e gép erőforrásait szeretném, ha a másik két kijelző és a hozzátartozó periféria használná, egyszerű böngészgetésre, netezésre lenne használva.
Lenne a gépen ugye az operációs rendszer a rendszergazda userrel, aki én vagyok, illetve másik két felhasználói profillal, a gyerekszobában a gyermek, a hálószobában pedig a párom.
Sajnos a hálózatépítéshez egyáltalán nem értek, emiatt kérném a segítségeteket, mert nem tudok honnan kiindulni, hogy mit kell még vásároljak, mit hogyan állítsak be és mit mivel hogyan kössek össze.
Most ha ilyen "vékony kliens" megoldást akarsz, akkor még oké. Úgy, hogy csak a perifériák legyenek kis pc nélkül, úgy neccess lesz. Főleg, hogy a sima windows szerintem nem támogatja a több felhasználós verziót (mármint, hogy egyszerre többen legyenek aktívan bejelentkezve), ahhoz már szerver OS is kell :D
Bár már nem olcsó sajnos, de egy ilyen raspberry pi is megteszi vékony kliensnek, és onnan rájelentkezik távoli asztallal a "szerverre". De mondom, sima windows nem fog engedni egynél több aktív felhasználót (lehet hogy lehet bűvészkedni vele de alapból nem fog).
Ha az a cél, hogy egy gépet több felhasználó használjon saját hardverrel, úgy mintha saját külön gépe lenne, akkor erre nem kell hálózatépítés, Windows alá is van ilyen célra program.
Én az ASTER-t ismerem, de biztos, van egyéb hasonló program is. Gyakorlatilag szoftveresen elkülönített munkaállomásokat hozol létre egy fizikai eszközön, adott esetben a számítógépeden.
Ennek a bekonfigurálásában ez a magyar nyelvű videó segít:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!