Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Laptop akkumulátor kalibrálás?

Laptop akkumulátor kalibrálás?

Figyelt kérdés

Van egy régi laptopom, de a célnak megfelel (HP 8460p). Vettem hozzá egy utángyártott akkut ( [link] Volt benne egy leírás, hogy elsőnek meg kell formázni, hagyjam 10% alá merülni, aztán töltsem fel teljesen. Kb. 70% körül lehetett, hagytam 9%-ig merülni (így is bírt kb. 2 órát, örültem, hogy jó kis utángyártott akku), majd elkezdtem tölteni, de kikapcsoltam, mert nem akartam, hogy feleslegesen menjen. Van rajta egy led ami a töltést jelzi, ameddig narancssárga, 90% alatt van, amikor fehér, akkor 90% felett, ha nem világít, akkor feltöltött. Töltött már kb. másfél-két órája, de hirtelen a fény eltűnt, tehát "feltöltött". Meglepődtem, de mondom lehet nem figyeltem, nem vettem észre, mert közben mást is csináltam.

Dolgozok rajta csak, ez napi 1-2 óra, szóval 2 napig nem kellett töltőre dugni. 3. napon bekapcsoltam még töltő nélkül, mert kb. 30%-on kapcsoltam ki, de erre ki is kapcsolt, lemerült. AIDA64 szerint rendben van az akkumulátor.

Érdekes, elsőnek jól mutatta a merülést (9%-ig hagytam merülni, szépen egyenletesen merült).

Az akksi jól bírja, csak a laptop nem mutatja jól a kapacitást.

Próbáltam a manuális kalibrálást ( [link] próbáltam a HP alkalmazásával is (HP PC Hardware Diagnostics) bekapcsoláskor (F2), de sehogy sem sikerült kalibrálni, ráadásul a feltöltést sem mutatja jól (ahogy az első töltés után ki is derült), kb. 85-90%-ról hirtelen 100%-ra ugrik, merülésnél meg kb. 25-30%-ról hirtelen 5-7%-ra, ettől függetlenül kb. 3-4 órát bír, ami megfelelő, csak idegesítő, hogy nem tudom, hány százalékon van.

A gyári akksit teljesen "kimerítettem" az évek alatt, pl. már csak 50%-ig töltött fel és kb. 5 percen belül le is merült. Lehet ez hülyítette be?

Mit tudok még tenni?

2023. febr. 16. 21:30
 1/7 anonim ***** válasza:

Vedd ki az akkut, töltőről indítsd el, majd az eszközkezelőben távolítsd el ezeket: [link] Kapcsold ki a gépet, rakd vissza az akkut, és teszteld.

A Windows indulásával visszaáll a 2 törölt elem, és remélhetőleg az akku vezérlés helyreáll.

Ha ezután sem lesz jó, akkor kuka az akku. Utángyártottnál simán benne van a pakliban, hogy pár napot bír csak.

2023. febr. 16. 22:38
 2/7 anonim ***** válasza:
[link] (egy . véletlen benne maradt a linkben)
2023. febr. 16. 22:39
 3/7 A kérdező kommentje:
Rendben, kipróbálom. Ha ez sem jó, visszaküldöm és veszek gyárit, igaz, kb. egy 10-essel több is...
2023. febr. 16. 22:55
 4/7 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

ez kisebb kapacitasu leirasod alapjan

azert ugrik a ket vegletkor

nagyobb sehogyse lesz hiaba nyuzod

vannak nagyobb utangyartott akkuk is

de gyarit jobb hasznalni altalaban

2023. febr. 17. 10:29
 5/7 A kérdező kommentje:

Igen, ezzel tisztában vagyok. Ettől függetlenül nem kellene tudnia kiolvasni, hogy éppen mennyi százaléknál jár pontosan?

Biztosan nincs fixre állítva, hogy kb. a gyári hol tartana. Ha csak abból indulok ki, hogy a gyári is folyamatosan gyengül, mégis jól mutatja akkor is (kivéve ha már nagyon durván elhasznált, akkor már rosszul mutatta, viszont figyelmeztett is erre, hogy az akkumulátort cserélni kell). Szóval elvileg mindegy milyen (direkt van nagyobb is a gyárinál) ki kellene tudnia olvasni, hogy kb. mikor merül le. Még ha 2-3%-ot tévedne, de nem 20-at vagy többet... Erre van a kalibrálás, de sajnos nem működött.

2023. febr. 17. 10:48
 6/7 A kérdező kommentje:

Sajnos az sem vált be, hogy eltávolítottam az eszközkezelőből a telep illesztőprogramjait. Azt hittem, jó lesz, mert kb. 17%-ig lement, de aztán hirtelen 7% lett (mindig ennyire esik le valamiért).

Utoljára megpróbálom újra a HP PC Hardware Diagnosticsot, csak most nem feltöltve kezdtem el, hanem kb. 20%-on, plusz a kalibrálásos beállításokat meghagytam. Érdekes, hogy ugye elsőnek feltölti ez az alkalmazás, majd kisüti, viszont itt a feltöltés szép egyenletes volt, egész 98-99%-ig vitte, aztán elkezdte a kisütést.

Csak azt nem értem, hogy a legelső használatkor miért mutatta jól a merülést...

Ha így sem jó, rendelem meg a gyárit, azután küldöm ezt vissza.

2023. febr. 17. 13:32
 7/7 A kérdező kommentje:

Na úgy látszik a "HP PC Hardware Diagnostics" megoldotta másodjára. 2x is szépen, egyenletesen töltötte fel, majd amikor végzett, most nem írta a hibák között az akkumulátor kalibrálását. Futtattam gyorsan ezután megint (csak) egy tesztet, akkor sem írta. Bekapcsoltam rendesen, megnéztem Windows alatt (eddig ott sosem futott le sikeresen a teszt), le tudta tesztelni, jó az akkumulátor, 2x is megnéztem, mindkettő sikeres lett (eddig ez is a kalibrálásért könyörgött, sosem sikerült végigcsinálnia a tesztet).

Élesben az lett a helyzet, hogy 2-2,5 óra alatt lement 12%-ig (frissítéseket csinált közben, szóval jobban merült most) egyenletesen, nem ugrott le hirtelen. Nem hagytam így most már tovább merülni direkt. A feltöltés jelenleg is zajlik, de eddig egyenletes és 97%-nál jár, már rég ugrania kellett volna egy nagyot, úgyhogy valószínűleg rendesen felmegy 100%-ig.

2023. febr. 19. 05:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!