Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Érdemes 4K monitort venni, ha...

Érdemes 4K monitort venni, ha 1440p-n szeretnék játszani, de filmeket meg 4K-ban nézni?

Figyelt kérdés
Nagyon csúnya lenne a kép?

2023. febr. 13. 17:10
 1/4 anonim ***** válasza:
83%
Rosszabb lenne a kép. 1440p-n is már szépek a filmek, úgy hogy szerintem nem érdemes.
2023. febr. 13. 17:25
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Felesleges, mármint nem dob annyit a film élményén hogy megérje ezért monitort venni.

Ha pedig 1440p-ben játszol és nem multi, akkor bőven elég egy 27"-os monitor ami 144Hz-t tud, esetleg 170Hz. Efölötti Hz már csak akkor indokolt ha bírja a gép is tartani azt az FPS számot, de szemmel látható különbség/játékbeli teljesítményt már nem fog javítani.

Ha mégis vennél monitort, akkor inkább IPS legyen, sokkal élethűbbek a színek mint VA esetén.

2023. febr. 13. 18:26
 3/4 anonim ***** válasza:

Ez esetben én is maradnék az 1440p monitornál. A játék szebb lesz natív felbontáson, a filmek pedig nem lesznek rosszabbak.

Ennek van oka is. Ugye filmeket olyan távolságból nézünk, hogy az egész képernyő a szem éleslátás mezőjébe essen. Ilyen távolságból már a 1080p és a 4K is alig megkülönböztethető.

Monitor felhasználásnál ez nem így van, ott közelebb ülünk, mindig csak a képernyő egy kisebb részére fókuszálunk, míg a többi periférián marad.

Tehát nekem pl egy 32" 1440p monitorom van. Egy méteren belül ülök hozzá. Nagyon jól el lehet férni rajta multitasking során is, de tény, hogy akár lehetne már 4K is (meg lehetne RTX 4090 es gépem milliókért, ami játékban kihajtja ezt a felbontást, már csak a milliók hiányoznak.. 😅)

De ha elindítok egy egyszerű YT videót, akkor nem tudom kirakni teljes képernyőre, mert túl nagy, zavaróan nagy, kényelmetlen nézni. Tehát vagy kis képernyőben nézem, vagy hátra tolom magam 1,5 méterre, az a másik megoldás, és akkor már jól beesik a látómezőmbe a videós tartalom.

Filmezéshez pedig el szoktam feküdni ágyba, áttolom a monitor asztalt az ágy végébe, és kb 2 méterről nézem. A 720p és 1080p között is alig lehet észrevenni a különbséget így. Ahhoz, hogy kijöjjön a 4K felbontáselőnye az 1440p-hez képest, 2 méterről már 55" kijelző kellene.

2023. febr. 14. 07:52
 4/4 anonim ***** válasza:
teljesen fölösleges
2023. febr. 14. 09:03

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!