Windows-ban létezik olyan parancssorbeli parancs, amivel a külső hdd-t le tudom állítani & le tudom parkolni az olvasófejet mielőtt lecsatlakoztatom az eszközt? Ezzel az olvasófej által okozott sérüléseket szeretném elkerülni.
Start menüben jobb oldalt ott van az eszköz eltávolítása. Ezt használd. Így biztosan nem lesz adatvesztés.
Aztán úgy húzd ki a külső merevlemez kábelét a gépből hogy nem mozgatod a lemezt. Ennyi. Nem kell parancssorozgatni.
A tálcás megoldás miért nem jó?
A hardver biztonságos eltávolítására klikkelj, majd a kiadásra, és ennyi. Ehhez nem kell parancssor, ha grafikai megoldás is létezik.
Két módszer:
https://www.youtube.com/watch?v=wuq4t4V8hZ0
ezen fórumhozzászólás:
szerint parancssorból két módszer kínálkozik: a devcon/pnputil segítségével az eszköz teljes(!!!) eltávolítása vagy a
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll
segítségével "az eszköz biztonságos eltávolítása" ablakának megnyitása.
Ennél biztonságosabb módszer egy olyan külső merevlemez-ház használata, ami fizikai kapcsolóval illetve külső táppal rendelkezik, így nem függ "annyira" az USB-port csatlakozásának "milyenségétől" - például:
A "biztonságos eltávolítás" funkcióval nem áll le a vinchester, csupán a kommunikáció. Viszont a külső HDD tovább pörög, az olvasófej pedig így sem kerül biztonságos helyre, más szóval nem parkol le.
Ennek pedig legfőbb jele a hangos leállási hang a külső HDD áramtalanítása során.
Arra gondoltam, mivel a laptop a belső HDD-ját is leállítja készenléti állapotba lépéskor & leállításkor, & le is parkolja az olvasófejet, megoldható lehetne a külső HDD leállítása is. De lehet tévedtem.
Drága kérdező a technika már túlhaladt a problémádon sok-sok évvel ezelőtt! Neked mint egyszerű felhasználónak nem kell a fej parkoltatásával szórakoznod.
Amikor feszültségmentesül a külső merevlemez, akkor a fejek automatikusan parkoló állásba kerülnek elkerülve ezzel a sérüléseket.
Leválasztod, hihúzod és mész a dolgodra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!