RAM sebesség probléma?
Vettem kéztől egy laptopot. Azt mondta amerikából küldték. Ez nem lényeges. Acer Aspire 5 A517-51G - 4GB RAM az alaplapra van forrasztva. Kipróbáltam több márkával 4-8-16GB-al is. A MHz és a CL egyezik.
Ilyen RAM sebességkülönbségeket produkál a laptop:
Most már nem idegesít, beletörődtem. 3éve vettem.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre (John_McClane & Közveszélyes Kontár), hogy ez pl. hibás széria lehet? Ilyen sok eltéréssel soha nem találkoztam, se laptopnál, se asztalinál.
melyik melyik? 4, 8, 16 -os variacio
azert nem mindegy milyen ramok mas is befolyasolhassa Hz es CL en kivul a sebesseguket
chipek hogy vannak "felosztva"
osztozniuk kell e a savszelessegen vagy sem
ennyi harmat keves infobol nekem elsore ugy tunik hogy amikor nagyon gyors volt akkor tudott dualban dolgozni igazan az alaplapi forasztottal
Jó lenne tudni melyik kép melyik felálláshoz tartozik. A DDR4 2400 sávszélessége egy csatornán 19,2GB/sec. A 16,6 és 17GB/sec az erős single channel, a 27GB/sec viszont érdekes. A Skylake környékén a dual-channel DDR4 2400 CL15 ment 30-34GB/sec között. Arra tippelek, hogy a laptop és a magasabb késletetések miatt a 27GB/sec volt a 2x4GB dual channel, a többi meg simán single channel.
Az intelnél leírása szerint ( tegnap linkeltem egy kérdéshez ) dual-channel csak két azonos modullal elérhető illetve 3 olyan modullal ahol egynek a mérete megegyezik a másik kettő ősszméretével.
Ez a legnagyobb gond, a forrasztott RAMos laptopokkal: normális sebességet cska akkor kapsz ha azonos méretű modullal bővíted ami eléggé limitálja a lehetőségeket.
A képek készítésekor nem volt memória csere. Ugyanaz a memória van benne, nem volt közben memória csere. Akárhányszor mérem mindig mást mutat. Hacsak a saját, forrasztott, memóriájával mérem akkor 16000 MB/mp környékén van a sebessége.
Egyszóval, ahogy már írtam mindegy, hogy milyen memóriát teszek bele (4-8-16GB), ugyanazzal memóriával akárhányszor mérem mindig mást mutat.
Én a BIOS-ra gyanakszom, hogy dual-ba nem jól kezeli a ramokat. Mielőtt megkérdezné valakim a legújabb van rajta és visszafelé régebbit nem lehet rá tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!