Billentyűzet: mechanikus vagy sima a jobb sok gépelésnél?
A "mechanikus billentyűzet" pontosabb gépelést, vagy jobb gépelési élményt tesz lehetővé, ruganyosabb?
A mechanikus billentyűzet nem "csattog"?
Nekem Logitech K120 billentyűzetem van, mi az eltérés a drágább, "50 millió leütést garantáló" mechanikus billentyűzetekhez" képest?
Melyik, "háttérvilágítás és multimédia gombok nélküli" mechanikus billentyűzet lenne jobb nála?
- Pontosság, sebesség: A pontosság nem a billentyűzeten múlik, hanem hogy mennyire jól tudsz gépelni, ez pedig a sebességre is hatással van.
- Hang: fixen összeállított mechanikusnál is van többféle kapcsolótípus, a modulárisnál pedig százas nagyságrendben lehet válogatni azokat, és mindegyik más technikai jellemzőkkel bír. Vagy az érzékelési pont változik (hány mm-t kell lenyomni, hogy érzékelje a bevitelt), mind a rugók erőssége (mekkora erővel kell lenyomni), mind egyéb olyan tulajdonságok variálhatók, mint például van-e benne külön hangtompító elem vagy épp olyan amitől még duplán csattan egy rugós fémpöcök által, stb. Pont ezek a jellemzők miatt nehéz konkrét kijelentéseket tenni, mert sokféleképpen variálható egy billentyűzet. Szintén ott vannak a billentyűház típusai (kevésbé vagy jobban tompítja a hangot), vagy a házi modok lehetőségei (te magad szereled be a hangtompítót, vagy kened meg a switcheket hogy halkabb legyen), egészen odáig hogy te milyen stílusban gépel (csak az érzékelési pontig tanulod meg lenyomni a billentyűt, vagy egészen letolod az ütközési pontig ahol garantáltan csattanni fog).
- Gépelési élmény: szinte kivétel nélkül jobbnak tartja mindenki a mechanikust a gumishoz képest, de ebben az is benne van, hogy egészen más minden szempontból egy 2-3 ezer forintos meg egy tízszer-harmincszor annyiba kerülő eszköz.
Viszont nem sok helyen vannak kipakolva próbabillentyűzetek (és azok is szinte csak a fix gyártmányok amin nem cserélhetsz szinte semmit), és nem is lehet 1-2 perc nyomkodással szimulálni milyen a rendes használatuk.
Hiába írtam le sok mindent, mégsem mondtam velük semmit, mert sem a hangot, sem a leütés érzetét nem lehet írásban átadni. Youtube videók annyival többet adnak vissza, hogy ahol különböző switcheket mutatnak be, ott hallod a hangját. Mert az, hogy az van pl. az alap kék, barna és piros színű és tulajdonságú kapcsoló, az nagyon nagyon a felszín, miközben ha hajlandó vagy kategóriát ugrani és kézzel összeállítani egy billentyűzetet, ott a piacon akár 100-nál is több "színű" (tulajdonságú) beszerezhető, a moduláris billentyűzet alkatrésze pedig váltogatható, így ha nem tetszik egy kapcsolótípus tulajdonsága, vagy billentyűk alakja, felirata, anyaga, egyszerűen veszel egy másikat és kicseréled. De ha mondjuk nem akarsz 50 ezer forintnál többet költeni az egészre, és elég egy standard mechanikus, akkor ez jó kiindulási alap lehet:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!