Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi baja lehet hirtelen a...

Mi baja lehet hirtelen a videókártyámnak és mivel tudnám megoldani?

Figyelt kérdés

Kb egy hete kezdődett el a képernyő driverem összeomlani miközben QGIS-ben dolgoztam, majd megterhelő játékok közben is. Elment a kép, színes csíkok jelentek meg, majd helyreállt. A hiba egyre sűrűbben előfordult, akkor is, amikor már semmi megterhelő dolog nem futott a gépen.

Először elkezdtem programokat törölni, kikapcsoltam mindent, ami a háttérben futott eddig automatokusan és felesleges volt, majd frissítették a videokártya illesztőprogramját is. Semmi se segített és mostra már a gépet se tudom bekapcsolni, mert nincs kép.

Nem telepítettem semmi extra szoftvert vagy drivert mostanság (utóbbit nyáron frissítettem utoljára) és a hardware ben se történt változás, amióta összetartam a pc-t kb 8 éve.

Windows 7 64 fut rajta, a videokártya radeon r9 200 series, talán 280 vagy 290.

Ma reggel amikor még tudtam valamennyire használni a gépet, akkor, akkor lefutotta a Windows minőség indexet(?) és ott 7.4-re értékelte a videokártyát, azonban 1-re a windows aerot.

2022. nov. 11. 14:26
 1/8 A kérdező kommentje:
A neten keresgélve volt egy olyan megoldás, hogy növeljem a képernyő válaszadási idejét, hogy ne omoljon egyből össze, ha nem kap választ egyből. Ezt követően kb 30 percig működött, azóta viszont használhatatlan a gép.
2022. nov. 11. 14:28
 2/8 A kérdező kommentje:
Egy új videokártya megoldaná a problémát? Nem terveztem mostanság erre költeni, de igazából alapból ráfért volna egy ráncfelvarrás...
2022. nov. 11. 14:30
 3/8 anonim ***** válasza:
Ezzel nem tudsz mit kezdeni.
2022. nov. 11. 14:39
 4/8 anonim ***** válasza:

Másik gépben működik a kártya? (Valószínűleg nem fog, de egy próbát megér)

Ha nem, kártyacsere megoldja a problémát.

Semmi képet nem ad? Fekete képernyőt se? (Ha tényleg semmit nem ad, akkor no signalt fog írni a monitor). Ha esetleg valami folytán ad képet akár egy rövid időre, egy kicsit régebbi drivert próbálj meg feltenni.

2022. nov. 11. 15:11
 5/8 A kérdező kommentje:

Nincs semmi kép, talán harmadik indításra voltak színes csíkok, de utána újra fekete volt indításkor.

Esetleg tudtok új kártyát ajánlani 250 euró körüli értékben?

2022. nov. 11. 15:34
 6/8 A kérdező kommentje:
Félreértettem a kérdést. Ad fekete képet jellemzően, de sokszor megszakad a kapcsolat és akkor az sincs.
2022. nov. 11. 15:48
 7/8 anonim ***** válasza:
77%

Egy ilyen régi géphez felesleges lenne ilyen összegben költened csak videokártyára. Processzorfüggő, de kb használt RX580 8GB vagy GTX 1060 6GB lehet a gépedhez illő, így találomra. Kéne tudni a konfigodat. Új kártyát nem ajánlok, mert akkor inkább vegyél két használtat, jobban jársz. 100€ körül kell lenniük. Nálunk 40 ezer huf.

Vagy B opció, hogy hozzáteszel még, és teljesen új gépet veszel.

12100F köré építve, RTX ~3060//RX6600-6700 videokártyával, 7-800€ környékén ki lehet hozni egy mindenre is jó 1080p-1440p gamer gépet.

és QGIS amúgy nem használja a videokártyát, szóval sokat segítene egy erősebb proci 😉

2022. nov. 11. 17:45
 8/8 A kérdező kommentje:

i5 4570 a proci, Vanguard b85 az alaplap, 2x4g ram, illetve Raider s(?) 650 a tápegység.

A ramot alapból terveztem bővíteni 16-ra a 8-rol a kártyával együtt, de akkor elgondolkodom a procin is. Elég lenne csak ezt a három dolgot cserélni, ha elvileg kompatibilisek a meglévő részekkel?

2022. nov. 11. 18:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!