Mi baja lehet hirtelen a videókártyámnak és mivel tudnám megoldani?
Kb egy hete kezdődett el a képernyő driverem összeomlani miközben QGIS-ben dolgoztam, majd megterhelő játékok közben is. Elment a kép, színes csíkok jelentek meg, majd helyreállt. A hiba egyre sűrűbben előfordult, akkor is, amikor már semmi megterhelő dolog nem futott a gépen.
Először elkezdtem programokat törölni, kikapcsoltam mindent, ami a háttérben futott eddig automatokusan és felesleges volt, majd frissítették a videokártya illesztőprogramját is. Semmi se segített és mostra már a gépet se tudom bekapcsolni, mert nincs kép.
Nem telepítettem semmi extra szoftvert vagy drivert mostanság (utóbbit nyáron frissítettem utoljára) és a hardware ben se történt változás, amióta összetartam a pc-t kb 8 éve.
Windows 7 64 fut rajta, a videokártya radeon r9 200 series, talán 280 vagy 290.
Ma reggel amikor még tudtam valamennyire használni a gépet, akkor, akkor lefutotta a Windows minőség indexet(?) és ott 7.4-re értékelte a videokártyát, azonban 1-re a windows aerot.
Másik gépben működik a kártya? (Valószínűleg nem fog, de egy próbát megér)
Ha nem, kártyacsere megoldja a problémát.
Semmi képet nem ad? Fekete képernyőt se? (Ha tényleg semmit nem ad, akkor no signalt fog írni a monitor). Ha esetleg valami folytán ad képet akár egy rövid időre, egy kicsit régebbi drivert próbálj meg feltenni.
Nincs semmi kép, talán harmadik indításra voltak színes csíkok, de utána újra fekete volt indításkor.
Esetleg tudtok új kártyát ajánlani 250 euró körüli értékben?
Egy ilyen régi géphez felesleges lenne ilyen összegben költened csak videokártyára. Processzorfüggő, de kb használt RX580 8GB vagy GTX 1060 6GB lehet a gépedhez illő, így találomra. Kéne tudni a konfigodat. Új kártyát nem ajánlok, mert akkor inkább vegyél két használtat, jobban jársz. 100€ körül kell lenniük. Nálunk 40 ezer huf.
Vagy B opció, hogy hozzáteszel még, és teljesen új gépet veszel.
12100F köré építve, RTX ~3060//RX6600-6700 videokártyával, 7-800€ környékén ki lehet hozni egy mindenre is jó 1080p-1440p gamer gépet.
és QGIS amúgy nem használja a videokártyát, szóval sokat segítene egy erősebb proci 😉
i5 4570 a proci, Vanguard b85 az alaplap, 2x4g ram, illetve Raider s(?) 650 a tápegység.
A ramot alapból terveztem bővíteni 16-ra a 8-rol a kártyával együtt, de akkor elgondolkodom a procin is. Elég lenne csak ezt a három dolgot cserélni, ha elvileg kompatibilisek a meglévő részekkel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!