Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Korrekt konfiguráció?

Korrekt konfiguráció?

Figyelt kérdés

Proci: I3 12100F

Alaplap: ASUS TUF GAMING B660M-PLUS D4

RAM: 32gb Kingston CL16 3600mhz

SSD: 1tb 970 evo plus

Táp: Corsair RM650x

Ház: hááát ez még kérdéses, az árak alakulásától függ de egy NZXT H7 Flow-t szeretnék.

Hűtő: Dark rock pro 4, illetve 2db be quite venti

Vidikarit nem szeretnék egyelőre, nincs időm játszani, később ezt még pótolom. Videószerkesztésre használnám leginkább

Ti mit változtatnátok rajta?

2022. nov. 1. 10:07
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
háznak esetleg szóba jöhet a lian li lancool mesh 3, a leglényegesebb hogy halk legyen maga a gép, szinte hangtalan.
2022. nov. 1. 10:08
 2/16 anonim ***** válasza:
Videó kódoláshoz se árt a vidikari, mert hatékonyabban végzi ezt a műveletet mint a CPU. Bár attól függ milyen formátumú és felbontású videón akarsz dolgozni. Egy FHD 60 fps h264 videó meg se kottyan ennek a procinak, de egy 4K 60 fps h265 már megfektetheti.
2022. nov. 1. 10:14
 3/16 A kérdező kommentje:

1080p60-ban szeretnék vele renderelni, persze később előjöhet a 4k is.

streamelni is tervezek esetleg a géppel, de csak ilyen just chatting dolgot youtube-ra.

2022. nov. 1. 10:17
 4/16 anonim ***** válasza:

Egész jó. Van pár megjegyezni való.

1) videokártya mindenképp fog kelleni, mert F prociban nincs grafika.

Esetleg választhatsz integrált grafikás 12100-at. De én azt javasolnám inkább, hogy egy GT 1030-at válassz a használtpiacról. Vagy ha van egy akármid, ami képet ad, az is jó.

2) nincs szükséged ilyen drága proci hűtőre. Ha esetleg idővel i5 13400-ra váltasz, akkor is bőőőven elegendő a 10ezer körüli kategória. Bármelyik hőcsövel, 120mm ventilátoros, LGA 1700 kompatibilis megfelel. Sőt, a gyári is megfelel, csak a hang miatt érdemes lecserélni.

3) Amennyiben ki tudnád használni a GPU renderelést, akkor mindenképp érdemes videokártyával dolgozni, mert töredék idő alatt képes elvégezni a feladatokat a CPU rendereléshez képest.

[link]

Solutions menüben vannak a programokhoz leírások.

2022. nov. 1. 10:35
 5/16 anonim ***** válasza:
Videószerkesztésre inkább Intel Core i5-12600K 10-Core ajánlanám. I3 12100F nagyon jó proci de játékra és nem videószerkesztésre.
2022. nov. 1. 10:36
 6/16 A kérdező kommentje:

rendben, köszönöm a visszajelzéseket!

még annyit, hogy azért választottam a 12100F-et mert elvileg az alaplapban van integrált kártya. viszont így, hogy írjátok hogy a GPU is elég nagy szerepet játszik a render időben, így átgondolom a dolgokat :) valamiért azthittem, hogy ahhoz nem használja a rendszer a GPU-t

2022. nov. 1. 10:41
 7/16 anonim ***** válasza:

Tegyük tisztába a dolgokat.

Az alaplapban semmilyen integrált videovezérlő nincsen. Ezt a feladatot már vagy 10+ éve a CPU-ba integrált iGPU (integrált grafikai processzor) látja el.

Magyarán attól, hogy a lapon van valamilyen monitor csatlakoztatására alkalmas kimenet, még nem lesz képes egy F jelölésű intel processzorral képet megjeleníteni.

Tehát ebben az állapotában ez a konfig használhatatlan.

2022. nov. 1. 11:02
 8/16 anonim ***** válasza:

Azért kicsit mintha átestünk volna a ló túloldalára.

Az F-es proci az IGP mentes, de az F nélküli 12100 már igp-s és ez a processzor már teljesítményben is korrekt.

Az Iris XE IGP-ben van Quick Sync Video, ami biztosítja a 4K60 real time encodingot, ezzel kényelmesen lehet 4K30ban streamelni ilyen podázós dolgokat CPU terhelés nélkül. Ezt már a Haswellek IGPje is tudta H264-gyel, az Iris XE pedig ezen felül H265-tel is.

A GT1030-at és hadonkókat én nem javasolnám, mert az X nélküli GeForceokban nincs hardveres enkóder, streamnél aztal csak szopnál. Erre minimum GTX1050, de az a szomorú helyzet hogy az Iris Xe enkódere jobb mint a régi NVENC enkóderek.

A videószerkesztéssel kapcsolatban: évekig dolgoztak tartalomkészítők dedikált videókártya nélküli Macbookokkal és iMacekkek és mégis ment valahogy. Nem azt mondom,hogy ez a követendő út mert én is GPUval renderelek a Premiereben, de ha az anyagban nincs túl sok extra meló akkor simán megy dedikált videókártya nélkül is egy i3-12100-zal. Nyilván ha van keret akkor ahogy említették olcsóbb hűtőt válassz és inkább vegyél egy legalább 6-8GB VRAMos GTX-et ( vagy épp Radeont ), a nagyfelbontású playback és a renser is egy simább ügy lesz.

A 12100 + akár egy használt videókártya már bőven jó alap 1080p és 4K dolgokra ( amíg nem kezdesz el RAW anyagokkal dolgozni ). Az i5-12400 egy fokkal jobb választás, a 12600K sztem felesleges, alap szinten itt-ott nyersz pár másodpercet és ennyiért felesleges plusz pénzt kiadni.

Nyilván a Universal studios nem ilyen riggel dolgozik, de a kérdező sem erre a szintre keres hardvert.

2022. nov. 1. 13:19
 9/16 anonim ***** válasza:

Ebbe inkább nem mennék bele. Ha valaki már dolgozott videószerkesztésre akkor tudja, hogy I3 12100 nem idevaló.

https://www.youtube.com/watch?v=BnePP6IeX7Y

2022. nov. 1. 13:33
 10/16 A kérdező kommentje:
most ryzen5 2600x-em van, ezzel elégedett vagyok renderelés terén, de szeretném eladni már ez a gépet, és egy teljesen újat összeállítani magamnak, mert eddig csak használtan vettem őket. még egy olyan lehetőségen gondolkodom, hogy a mostani karim, a 2060 nélkül adom el a gépet és belerakom a 12100F-esbe
2022. nov. 1. 13:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!