Billentyű nyomva tartásakor szerinted a lenyomott
karaktert kell ismételnie?
Figyelt kérdés
Gondolom, ez egy legalább 50 éves hagyomány, de szerintem eljárt felette az idő. Talán a pont és a szóköz esetén még volt értelme karakteres környezetben. Ez az egész a PowerToys egyik új eleme (Quick Accent) kapcsán jutott eszembe, ami lehetővé teszi más karakterek kiválasztását menüből, bár még van hova fejlődnie, de nagyon jó kezdet. Eleve így kéne működnie a rendszernek. Angol (vagy más) kiosztású billentyűzet esetén nagyon jól jön, ha ékezetes karakterek is vannak az adott nyelvben.
Szerencsére az általad említett (és a Quick Accent által megoldott) problémára is létezik már 50 éves hagyomány, az úgynevezett dead key ( [link] Próbáld ki például, hogy ha (magyar billentyűzet esetén) alt+ü-t nyomsz, és utána egy a-t, akkor ä-t kapsz. Ez a legtöbb másik ékezettel is működik. Vagy hasonlóképpen lehet ę-t is írni. Ez természetesen más kiosztás mellett is létezik, csak ott ezek a módosítók is máshol vannak. A lenyomott karakter ismétlése (typematic) pedig szerintem elég széleskörben használt ahhoz, hogy ne tűntessék el. (Én például nagyon nem lennék boldog, hogy egy szövegben kereséshez nem lenne elég lenyomva tartani a megfelelő gombot, hanem folyamatosan nyomogatnom kéne.)
2022. okt. 5. 11:59
2/10 A kérdező kommentje:
Évtizedek óta foglalkozom számítástechnikával, de erről nem hallottam, nem is tanították, és a typematic-ot sem (mármint hogy van neve). Ettől függetlenül ez sem olyan kényelmes megoldás. Nekem még sosem kellett olyasmit leírnom, hogy pl. mmmmmmmmm. Még opcióként is el tudom képzelni, de ilyen sincs. Azért jó tudni ezeket.
2022. okt. 5. 12:19
3/10 A kérdező kommentje:
Most már legalább tudom, miért kell egyes karaktereket (pl. °) kétszer lenyomni...
2022. okt. 5. 12:25
4/10 anonim válasza:
"szerintem eljárt felette az idő"
Szerintem meg nem.
"Nekem még sosem kellett olyasmit leírnom, hogy [...]"
Akkor meg nem kell, hogy zavarjon. :-)
Egyébként meg kikapcsolható a billentyűk ismétlése, ha annyira nagyon zavar.
"Évtizedek óta foglalkozom számítástechnikával, de erről nem hallottam"
Van ez így. :-)
"nem is tanították"
Mert az informatikaoktatás igazából Microsoft termékek használati útmutatójának a benyalatását jelenti.
2022. okt. 5. 14:44
5/10 A kérdező kommentje:
Van egy angol kiosztású billentyűzetem, és ilyen módszerrel sokkal könnyebb lenne magyar ékezetes karaktereket bevinni, ezért merült fel bennem. Nem zavar az ismétlés, csak ahogy írtam, ehelyett más funkció (menü) is szóba jöhetne opcionálisan legalább.
2022. okt. 5. 14:51
6/10 anonim válasza:
5: Én is angol billentyűzetet használok. Simán átállítom a windowsban magyarra, és simán írok magyarul. Az ok, meg kell jegyezni, hogy melyik betű helyett mit kell leütni. De ez azért csak megy, ugyse nézi az ember folyton a billentyűket. Nagyjából meg lehet tanulni "vakon gépelni" főleg ha ennyi ideje a szakmába vagy.
2022. okt. 5. 15:01
7/10 A kérdező kommentje:
Nyilván ez a másik lehetőség. Új a cucc, és nem is a fő eszköz, szóval nincs tapasztalatom, de a fenti módszer szerintem jobb lenne, mint tippelgetni, hogy mi hol van.
2022. okt. 5. 16:22
8/10 anonim válasza:
Attól hogy új a cucc nem mennek odébb a gombok...
2022. okt. 5. 16:40
9/10 A kérdező kommentje:
Új a cucc, úgyhogy nincs vele (azaz az angol kiosztású billentyűzettel) tapasztalatom (egy tablethez tartozik)...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!