SATA3 SSD-t mibe tudok csomagolni, ha antisztatikus tasakom nincs?
Annyira az antiszatikus csomagoláson nem pörögnék. Nem véletlenül a legtöbb SATA SSD-t gyárilag sem csomagolják abba. (M.2/NVME/mSATA, stb ne keverjük most ide)
Pl. sima bliszteres csomagolás:
Ugyanis a SATA SSD kompletten fém (ritkán műanyag) házban van. Ezért a kimondottan ESD (=elektrosztatikus kisülés) érzékeny alkatrészeket esélyed sincs megérinteni. A csatlakozót meg ne taperold ha nem szükséges. De egyébként azon csak táp és a SATA busz van. Mindkettő elég komolyan ESD védett (belül a csati után egyből TVS [transient voltage supressor] alkatrészek).
Egyébként a SATA interfészek szabvány szerint eleve 4kV-ig ESD ellen védettek, de gyakorlatban 10-20kV és akár 5-10us-ig 5-10A-t is elnyelni tudó TVS-ek zárják le a SATA buszokat. Ezek pedig bőven olyan értékek, amilyen elektrosztatikus kisüléssel életében nem találkozik az SSD.
Pl egy SATA SSD speckó, 8. oldal:
Itt kb ezt írják: Egy 4kV-os kisülés érinti az SSD funkciókat, de az utána automatiksan helyreáll. Tehát egy SATA SSD egy átlagos elektrosztatikus kisülést még működés közben is simán elvisel.
Egyébként én egyszer egy bizonytalan SSD-t akartam garoztatni, és gallyra kellet volna vágni. Egy megbontott pizoelektromos gázgyújtóval (ami kb az öngyújtókban van) próbáltam a SATA/táp porton tönkretenni. Amikor bénáztam és én kaptam az ívet, brutál megéreztem. De bezzeg az SSD-nek semmi baja nem lett, pedig még az ívet is láttam... bármennyit kapott semmi baja nem lett.
#5: Na azért egy alaplapnál, CPU-nál, memóriamodálnál, stb. Nem teljesen alaptalan. Ott azoknál közvetlenül tudsz megérinteni (megközelíteni) olyan alaktrészt, ami nem, vagy alig ESD védett.
Nem azt mondom antisztatikus csuklópántot életemben nem használtam , pedig még a 286-os időkben kezdtem a PC buherálást... és emlékeim szerint emiatt még semmi nem ment tönkre. Igaz én rutinosan mielőtt alkatrészhez nyúlok, "megsimogatok" egy közeli fűtéscsövet, vagy ha más nem, a még földelt konnektorba dugott gépházat. És lehetőleg nem pamut felsőre húzott nejlonkabátban teszem :D :D :D :D
Nos, a csatlakozó részre raktam egy réteg alufóliát és úgy adtam el. Nem jelzett vissza a srác, hogy gond lenne.
CPU eladásnál is hallottam már erről, hogy egy réteg alufólia, aztán mehet a többi csomagolóanyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!