Megéri új generációra váltani vagy inkább maradjunk az előzőnél?
Karácsonyra új gépet akarok venni, szerencsére kijöttek az AMD procik amik közül eddig a 7700x-et néztem ki, mivel úgy akarok váltani, hogy 5 év múlva is elég legyen a konfig 2k játékokhoz. De kicsit elgondolkodtam, hogy megéri-e az új generáció vagy inkább az előző generáció felsőkategória (az új intel generáció nem érdekel, elvileg azok még drágábbak lesznek)
2020 konfig:
5900x proci + hűtő - 200 ezer
rog strix b550 alaplap - -100 ezer
gigabyte radeon 6900xt 16gb - 390 ezer
SAMSUNG ODYSSEY G5 LCD - 120 ezer
+ jelenlegi 16GB RAM
+ jelenlegi 750W táp
Ez: 790 ezer és 2k játékra bőven elég még évekig
Vagy full generációváltás 2022 konfig:
7700x proci + hűtő - 260 ezer
minőségi alaplap kell a feszültség, áram, új technológia miatt - Gigabyte X670E Aorus Master Alaplap 280 ezer
Kingston 32GB / 6000 Fury Beast RAM - 110 ezer
gigabyte radeox 6900xt 16gb - 390 ezer
SAMSUNG ODYSSEY G5 LCD - 120 ezer
+ jelenlegi 750W táp
Ez: 1millió 150 ezer
2k játékban meg kb. 10-15 fps lehet az előnye
Viszont az új generációs AMD procik 90-95 fokon mennek ami szerintem botrány, tehát durva hűtő kell nekik
De jó ötletet adtatok, ez a 5800X3D nagyon top kategória, pariban van az új ryzenekkel mégis sokkal olcsóbb és kevésbé melegszik. Akkor az új generáció elvetve, igazából a 250-300 ezres alaplap ami miatt elment a kedvem
Így akkor jöhet a G7 is, de mivel nem nvidia kártyában gondolkodok így a g-sync nem is annyira fontos. Van freesync-es monitor ami ugyanannyit tud mint a G7 csak kicsit olcsóbban?
Ez is csak trollkodás, vagy mi? Mármint 280 ezres lap hogy a francba kerülhet szóba egy egyszerű otthoni gépnél???
Komolyan válaszolva:
Egy B550 tomahawk lap bőven elég mindenre (sőt, még bőven lehet olcsósítani ezen is, 100A tier D alaplap elég neked [link] ), szénné hajthatod benne az 5900-at is, de ahogy kollega mondja, 5800X3D a legjobb, már ha gaming a cél. 8 mag, aminél többet semmi játék nem tud kihasználni, megtolva a végtelen cache-sel. Ami teszteket láttam, játékban a 7000 széria csak elvétve tudott lényegesen jobb lenni az 5800X3D-nél, és még az is csak a töredéke annak, mint amennyivel drágább, brutálisan sokkal többe kerül így az elején az új gen, nagyon nem éri meg.
Ram OK
Táp: [link]
Tier A ajánlott mindenképp. Mid van konkrétan? Azért van olyan 750W táp, ami mellé nem ajánlanék semmit, pláne nem egy 6900XT-t.
És a felszabaduló pénzt meg igen, költsd jobb monitorra, mert a G5 nem egy csúcs.
Uhh, bocsánat, nem néztem az árakat. Kerüld a tomahawkot!! nálam még 60 ezer környékén él ez az alaplap. A mostani 90 körül abszolút felejtős. A rog strixnek sincs értelme ezen az áron.
Max 60 ezret érdemes alaplapra költeni az esetedben.
Felsőkategóriás konfigot állítanék össze, nem középkategóriásat! alaplapnál csak Asus jöhet szóba, vagy maximum Gigabyte. Valószínűleg ASUS ROG STRIX X570-E GAMING WIFI II lesz a kiválasztott, mert 270E-ről váltok és ezzel is megvoltam elégedve, meg kell bele wifi.
Igen meggyőzött a 5800X3D, bár egyedül azt sajnálom, hogy ezt nem lehet túlhajtani de a tesztek alapján nincs is rá szüksége de talán pár év múlva hátrány lehet?
be quiet! Straight Power 11 Platinum 750W tápom van, a lista alapján A-kategória. Viszi az 5800X3D-t és pl. a 6900 XT-t?
Ez a "felsőkategóriás" ez nagyjából marketingduma, amivel lehet etetni a népet.
Ha nincsenek extra igényeid akkor bőven elég neked:
-1db processzorfoglalat
-1db normális VRM ( az 5800X3D egyáltalán nem eszik sokat, így nincs szükség erős VRMre sem )
-2db memóriasín
-1db PCE-E X16
-1/2db m2 slot
-wifi
Ezeket mindet tudja egy 60 000-res ASUS TUF GAMING B550M-PLUS WIFI II alaplap. Mi értelme még 106 000-res kfizetni ezen felül olyan alaplapért/extrákért amire adott esetben szükséged sincs?
Intelnél már a helyzet, mert ott egy 65Wattos i5-__400-hoz képest egy 700K vagy 900K sok esetben benyal 200-250+ Wattot, oda kell a combos, hűtött VRM illetve azok a tuningfunkciók is csak ezekben vannak meg amik az AMDnél már benne vannak a B550-ben.
Az 5800X3D csúcsra hajtva sem eszik 115Wattnál többet, tuningolni nem nagyon tudod... Ha nincs szükséged a dupla X16/X8 PCI-E slotra,vagy sok nvme eszközre amit chipseten keresztül hajtanál akkor határ felesleges X570-re költeni.
Az 5800X3D játékokra kellően erős processzor, alacsony felbontáson - azaz 1080p-n - mérhetően jobb, mint a legtöbb konkurens. Mi lesz pár év múlva? Aki ilyen összegeket költ gépre az vélhetően nem 1080p low grafikán vadássza az fps-esek CS:GO-ben, hanem vesz egy normális monitort és élvezi a nagy felbontást és a szép grafikát ( legalábbis szerintem ). 1440p-ben biztosan elég évekig ez a processzor, 4Kban pedig a következő 5-6 évben tuti nem fogsz CPU limitbe futni vele.
A 6900XT 300W körül eszik, játékokban az 5800X3D 115 Watt alatt. A 750W-os táp kényelmesen elég.
És a 16 GB RAM is elég 2k játékra?
Assassins Creed Valhalla, Metro Exodus, Watch Dogs Legion, Far Cry 6, stb. játékokkal és ezek folytatásával játszanék tehát nem mobával vagy multi fps-sel
Az, hogy miért akarom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!