Nyomtatáshoz milyen beállítások szükségesek?
Digitális grafikával foglalkozom, eddig nem sokat kellett nyomtatással foglalkoznom.
Egy új projekt miatt tisztában kéne lennem a legoptimálisabb felbontás és DPI beállításokkal. Eddig a biztonság miatt inkább mindig túllőttem a beállításokat, ezáltal ugye jóval több erőforrást használtam és kevesebb rétegen dolgozhattam.
Az alap munkaszoftverem a Procreate. A kérdésem az lenne, hogy ha pl. a vevő egy digitális munkát szeretne, amit majd ki akar nyomtatni 50x70-es méretben, akkor egy 3000x4050 pixel nagyságú és 300dpi sűrűségű kép high quality print lenne, vagy érdemesebb lenne 6000x8100 px és 300dpi méretekben dolgozni?
A leg gagyibb nyomtató is 4800dpi...
De te ne foglalkozz dpi-vel, csak a kép x-y felbontását hagyd meg eredetiben. A megapixel a lényeg
3000x4050 =12Mpx (mint a telefon)
6000x8100 =48Mpx
"Úgy olvastam 300 az elvárt standard high quality nyomtatásoknál."
A legelső nyomtatómat 2001-ben vettem. Az már tudta a 300 dpi-t.
dpi = dot per inch
1 inch = 2,54 cm
300dpi A4 méreten az 8,7Mpx
De ha nekik A0 vagy nagyobb méretben kell akkor 10Mpx is édeskevés..
Előbb rosszul írtam: a hires az 1200dpi, persze tudni kéne mekkorára kell majd kicsomtatni, mert az nagyon nem mindegy.
Ilyenkor az a menet (ha ezzel foglalkozol, gondolom azért tanultál erről). Hogy meg kell kérdezni, hogy 1./ milyen technológiával lesz nyomtatva (digitális, offszet, fotó stb.); 2./ Az adott nyomda ahol nyomtatják milyen formátumot kér; 3./ Milyen színmodelt. Az első "pofon" itt szokott jönni, hogy a nyomdának CMYK-ban kellenek a színek, a legtöbb esetben akik képernyőre dolgoznak RGB-ben dolgoznak. És utána jön a pislogás, hogy a színek elcsúsznak. Itt érdemes esetleg color profile-t kérni a nyomdától, mert a legtöbb oda adja a viták elkerülése érdekében. 4./ Tisztázni kell, hogy a színpróbanyomatokat ki fizeti? 5./ Szintén tisztázni kell a nyomdával, hogy ő milyen felbontást kér. Ezen lehet itt ötletelni, de ez nyomda függő.
Általános esetben (az 50x70cm még az a méret) a 300DPI teljesen megfelelő, ezt a legtöbb nyomda ki tudja nyomtatni. 50cm->19,7in (legyen 20) 70cm->27,56in (28 in). Ebből 20x300=6000 28x300=8400 Tehát ez az induló méret. Van olyan nyomda ahol ezt a méretet már csak 200DPI-vel nyomják, akkor értelemszerűen kevesebb. De mindig meg kell őket kérdezni, hogy mennyi az annyi.
2/6 2022.09.26. 14:55
Ezt honnan vetted ezt az adatot: "A leg gagyibb nyomtató is 4800dpi..." Hát nagyon brutális eszköz egy 4800DPI-s nyomtató. Tudod mekkora annak a pont mérete? 0,0053 mm. Azaz 5,3 mikrométer. Hát igen durva technológia ennek a kinyomtatásához. És az nem egy gagyi nyomtató, hanem valahol a csúcs. Azok a nyomtatók amivel lehet 50x70cm-t nyomtatni még jó pár éve is 200-300DPI környékén mozogtak, azért ott a 600DPI már egészen extrém jónak számít (színes nyomtatásról beszélünk). Fekete fehérben lézerrel elérhető az 1200-1600DPI.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!