Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Lehetséges egy 240GB-s ssd-t...

KDani14 kérdése:

Lehetséges egy 240GB-s ssd-t klónozni egy 120 GB-s ssd-re?

Figyelt kérdés
Gentoo linuxot használok és a gépembe lévő ssd már kezd öregedni és cserélném egy újra de a 240 GB-s ssd-t nem használom ki így egy 120 GB-os ssd-re váltanék viszont nem tudom hogy tudnám megoldani hogy a nagyobb sdd tartalmát a kisebbre klónozzam.

2022. aug. 20. 15:26
 1/4 anonim ***** válasza:
71%

Simán megoldható ha jelenleg 100GB alatt van a valós helyfoglalás.

Macrium Reflect free iso-t csak kicsimagolod egy fat32 pendrivera és rábootolsz.

[link]

Áthúzás után átméretezhetők a partíciók.

2022. aug. 20. 15:35
 2/4 gentoojedi ***** válasza:
50%
Én akkor sem lépnék vissza ssdben 240 alá, ha a kapacitását nem tudom kihasználni. Sebességben jobbak 120 GB os társaiknál. Élettartam szempontjából sem mindegy. Ahogy elkezdenek elhalni a memóriaterületei és tiltja le őket folyamatosan csökken a kapacitásuk. Nagyon nem mindegy h 120 GB kezd el fogyni vagy 240. Azt nem is részletezem h a 120asok eltűnőben vannak, már nem is gyártják, régebbi technológia és több köztük a roszab minőség.Nekem ez nem ér meg 3000ft megtakarítást.
2022. aug. 20. 17:17
 3/4 gentoojedi ***** válasza:
Az ajánlott Macrium Reflect a leírás alapján csak az ext2/3/4 fájlrendszereket támogatja. A kérdezuő nem ismertette milyen filerendszert használ. Bár nagy eséllyel ext4-et, de előfordulhat, hogy btrfs-t vagy akár xfs-t is, amiket nem támogat a rendszer. Én linuxon pláne gentoon nem erőltetnék semmi külső programot. Megcsinálnám az új SSD-n a fájlrendszereket a kívánt mérettel és egyszerűen átmásolnám a fájlokat, persze nem cp-vel, hanem rsync-kel, hogy a jogosultságok se változzanak meg, aztán átírnám az fstabban a partuuid-ket vagy az uuidket (amelyiket a kérdező használja), meg telepíteném a grubot és készen van.
2022. aug. 21. 00:22
 4/4 anonim ***** válasza:

gparted-nek van bootolható (pen/cd) verziója.

[link]

Bebootolsz róla. Utána kb annyira bonyolult mint az Excel.. Onnantól tudni fogod.

Tud partíciókat másolni, áthelyezni és még közben átméretezni is. NTFS-t, és a legyakoribb Linux-os FS-ek ismeri.

Nagyon ritkán hibázik.

2022. szept. 2. 21:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!