Milyen külső merevlemezt érdemes vásárolni?
Külső merevlemezt szeretnék venni, de rengeteg van az interneten. Az árukeresőt szoktam nézni.
Legalább 5 TB legyen, de az se baj ha több, pl... 8-10 TB
Áramforrás:
Elekromos vagy USB, mi különbség a kettő között?
Köszönöm a válaszokat.
A 2.5 inchesek kevesebb áramot igényének, ezek az USB porttal is elmennek (kivéve esetleg nagyon régi USB 1 port, ami kevesebb amperes). Kicsit lassabbak jellemzően.
A 3.5 incheseknek kell plusz táp.
Pontosabban tudni kellene, hogy mire kell.
Ha a kompakt méret előny, akkor pl. [link]
(nekem van ilyenből több 2 és 4 TB-os, nem volt velük gond).
Megjegyzem én inkább több lemezt vennék és/vagy RAID-ben gondolkodnék.
Kivéve, ha valami nagyon light dolgot teszel csak rá, aminek elvesztése túlélhető (letöltött filmek, átmeneti fájlok, videóvágás stb.).
Természetesen adat tárolásra kell.
Vannak olyan családi fényképek és videók, amikből persze van több másolat is, de nem árt ha más helyre is át tudnám őket másolni.
A pc-nek a tárhelye nem valami nagy, így ha leszedek egy filmet akkor lehet hogy azt nem törölném le, csak átmásolnám.
Van egy 500 gb és egy 1TB merevlemez, de sajnos kezdenek megtelni, olyan dolgokkal amiket biztos nem tudnék pótolni. Azért gondoltam hogy belefektettek egy nagyobba.
Én külön vennék házat és bele külső merevlemezt, mert ha az ilyen "gyárilag összerakott" házaknál az történik, hogy a ház elektronikája meghibásodik, nem tudok mit tenni (sok ismerős járt már így), de ha sima külső házban van, akkor csak kihúzom belőle és számítógépen SATA portra dugva van esélyem. Ez akkor igaz, ha a ház és nem a HDD hibásodott meg.
Persze egyetlen lemezre bízni az adatokat nem szabad, redundánsan érdemes tárolni mindent mindig.
"gyárilag összerakott" házaknál az történik, hogy a ház elektronikája meghibásodik
Ez mennyire gyakori?
2021 elején vettem a pc-t, de még semmi baja sincsen neki.
Minden adat ami fontos nekem, arról több másolat is van.
#5 hozzászólása jogos. Lehet ilyen.
A külső ház + veszel bele lemezt is jó opció lehet.
A 2.5 inches házak többnyire tűrhető minőségűek, még az olcsóbbak is.
A 3.5 inchesek személyes tapasztalatim szerint már ratyibbak (komplexebbek, külső táp kell stb.) ilyenből érdemes kicsit drágább márkásat venni.
Ezeknél a házaknál arra kell figyelni, hogy USB 3-as legyen és tudja az UASP nevű dolgot (ez többnyire a gyártó oldalán van említve jól láthatóan).
Lehet még egy kicsit több pénzért akár NAS-t is venni, de azzal megint az a probléma, hogy ha a NAS maga megnyekken, akkor problémás lehet a lemezeket átrakni másba (főleg RAID esetén).
Összességében annyira brutálisan nem lehet mellényúlni ebbe a témakörben.
2.5 inch, 3.5 inch, saját összerakott, gyári fixen összerakott, 1 lemezes, 2 lemezes, NAS RAID-del stb. mind jó lehet.
Viszont akármit használsz, akkor is kell az, hogy a valóban értékes adatok több (3) helyen meglegyenek (a gépben, amit használt + egy helyi offline backup merevlemezen + plusz egy cloud backup mondjuk).
Más:
A kézi összerakású háznak még van annyi előnye pluszban, hogy másik lemezt is bele tudsz rakni, akár akkor is, amikor egyik gépről/notebookról migrálsz egy másikra stb.
Sokszor kapóra tud jönni, ha van kéznél egy ilyen kis ház.
Összességében, ha én lennék a te cipődben, akkor inkább vennék 2-3 darab 2.5 inches 2 TB-os WD előre összerakottat (amit fentebb linkeltem, csak 5 TB helyett a 2 TB-osat).
Oszt jónapot :)
A 2.5 inchesek kényelmesebben kezelhetőek sokkal, backup/filmek célra kellően gyorsak is, ha több darabot veszel akkor szét tudod szórni a dolgokat köztük (a legfontosabb fájlok többre is felmehetnek) stb.
Esetleg az egyik WD gyári helyett vennék egy 2.5 inches házat és bele egy 2 TB-os lemezt, így lesz egy ilyened is, jól jöhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!