Lenovo Thinkpad X390 Yoga vásárlás?
Feleségemnek szeretnék laptopot vásárolni, egyetemi használatra, filmnézésre, nagy pdf fájlok megnyitására amiben sok kép meg ábra van, előző gépének ezzel meggyűlt a baja.
Ezt a laptopot néztem, megéri? Vagy ezekre a célokra találok olcsóbban Lenovo Thinkpad-et?
A Thinkpad a Lenovo üzleti szegmensébe tartozik, ennélfogva drágábbak is, mint pl. az Ideapad modellek, cserébe strapabíróbbak. Ráadásul úgy látom, ez egy több éves használt példány, ráadásul angol billentyűzettel. Ezt meg aztán hiába matricázgatod, a billentyűzet világítás onnnatól nem fog szépen működni.
Én őszintén nem vennék ilyet, hanem rászánnék még pár tízezret és vennék egy újat, 3 év garival. Ha ez mellett döntenél, akkor azzal mindenképpen számolj, hogy a meglévő 8 GB memória már édeskevés, ezt mindenképpen bővíteni kell 16-ra. Továbbá ha filmezni is akar és a filmeket a gépén tárolná, akkor a 256-os SSD kicsike lesz. Ebből is már 512-est minimum javasolnék, de a legtöbb ember a terrásat is simán belakja 1-2 év alatt.
"#1: a 8GB ram miben lenne lassabb, ha nem bővítem 16GB ramra"
Abban, hogy ha elfogy a memóriája a gépnek, akkor elkezd virtuális memóriát használni, magyarul a háttértárból (jelen esetben az SSD-ből) "elkülönít" egy részt erre. És mivel az SSD sokkal lassabb mint a dedikált memória, ezért az egész gép működését megakasztja.
Tehát egészen addig nem gond a 8 GB memória, amíg el nem fogy használat közben. Ma már egy Win 10/11-el a gépen, ha megnyitja az ember a böngészőt pár tabbal, esetleg még mellé megnyit egy Word-öt, Excelt, meg egy Spotify appot, akkor nagyon gyorsan elér a 8 GB közelébe. És mivel kb. ez a legkönnyebben és legolcsóbban bővíthető része a gépnek, én nem szenvednék 8-al. Ma már minden felhasználásra 16-ot mondanám az alapnak, főleg ha hosszú távra tervezünk.
Tessék, ezek közül hardveresen mindegyik erősebb, elvileg ár szerint növekvőben vannak, mindegyik oprendszer nélküli vagy linuxos, de neten lehet kulcsokat venni 1-2-3 ezer forintért, és gondolom van egy ismerős, aki tud oprendszert telepíteni. Bal oldalt a szűrőben elvileg látod, hogy miket nyomkodtam be. (Amúgy nem reklám a boltnak, de általában itt lehet a legolcsóbban kifogni laptopokat tudtommal.)
Ha nagyon spórolósra veszem a figurát, akkor itt van ez:
Hát nem tudom, én még anno dolgoztam ilyen thinkpadokon és hányingerem támad, ahogy rájuk nézek. Mai szemmel ezek a procik eléggé gyenguszok, az aksija szinte biztosan kuka, vastagok, nehezek, a háttértár meg a memória is valószínűleg csigalassú mai szemmel.
Amúgy tényleg jól össze vannak rakva és sokkal strapabíróbbak fizikailag, de egy laptop 3-4 éves korában már az életciklusa végefelé jár, ettől sokkal tovább használni már inkább fizikai fájdalom.
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Kicsit nézegettem még és ezt találtam, szerintetek ez jobb?
6-osnak:
Biztosan az x201-re gondolsz, az ma már csigalassú, Windows 7-tel. De egy mai Thinkpad x240 vagy 280, SSD-vel, 256 GB, 8 GB tárhellyel, kártyaolvasóval, 4 órás akkuval. IGEN, 4 órás, mert ehhez lehet kapni akkut is, ha eredetileg csak 1 órás volt. Másfél kg az egész, de nem lesz semmi baja, a buszon viszem és beütöm. Nem kell mindent rátenni, arra való a külső winchester. Ráadásul olyan, hogy 15 évre megvan a notebook, legfeljebb később majd tartalék lesz.
A belinkelt laptop jónak látszik, de a 2 hónap garancia kissé kevés, legalább fél évet szokás adni, de inkább egy évet. Azt se felejtsd el, hogy a zsanír a Lenovok Yoga örök hibája.
"Ráadásul olyan, hogy 15 évre megvan a notebook, legfeljebb később majd tartalék lesz."
Hát ezt azért megmosolyogtam. Nincs olyan emberi áron kapható számítástechnikai termék, ami 15 év múlva bármire is jó lenne. A legdurvább, kimaxolt MacBook Pro is egy határ sz..r lesz 15 évesen, nemhogy egy középkategóriás Thinkpad. Ez már most is kevés utólagos bővítés nélkül. Raksz bele RAM-ot, veszel bele új aksit, aztán ott tartasz mint egy használható új laptop, 3 év garival, ami különösebb szórakozás nélkül is kiszolgál 4-5 éves korában is. Csak ja, nem kell bevágni a buszon semmibe, mert akkor eltörik, ahogy a Thinkpad is...
A zsanér meg az összes laptop "hibája", ha sokat cipelgeted, vagy olyan helyen használod, ami rázkódik (pl. buszon/vonaton), akkor előbb-utóbb tönkremegy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!