Van érdemi különbség a sűrített levegő és a poreltávolító aeroszol között?
Eddig sűrített levegővel tisztítottam az elektronikai eszközeimet, azonban a praktikerben csak ilyet árultak:
Ami eléggé úgy néz ki, mintha különösen jó lenne arra, amire én is keresem a sűrített levegőt... azonban kb. négyszer annyiba kerül.
Kérdésem az lenne, hogy ez csak egy marketing fogás az emberek lehúzására, vagy valóban érdemes ilyen specifikus tisztítószert használni?
Van a sűrített levegőnek valamilyen káros hatása az eszközre? Mindeddig rosszul tisztítottam a gépházam belsejét?
Előre is köszi!
A gyártótól letölthető biztonsági adatlapja:
szerint sűrített propán-bután gáz (nem levegő) van benne, nincs benne külön tisztítószer.
"Van a sűrített levegőnek valamilyen káros hatása az eszközre? Mindeddig rosszul tisztítottam a gépházam belsejét?"
A sűrített levegős tisztításnak az a lényege, hogy a nagynyomású levegővel kifújod a port a gépházból. Probléma akkor adódhatna, ha a nagynyomású levegő kitágulása során keletkező pára lecsapódik az alkatrészeken és nem párolog el, így zárlatot okozhatna - de ha nem közvetlen közelről csinálod a működő gépházban, akkor nem igazán fordul elő ilyen elő.
De - ha takarékoskodni akarsz - alkalmasint egy egyszerű porecset:
valami egyszerűbb, kisnyomású kompresszor vagy szabályozható porszívó (hogy ne szívja be az alkatrészeket) is megteszi vagy legrosszabb esetben - "magad uram, ha szolgád nincs"-elvnek megfelelően - saját magad kültéren kifújod belőle a port.
"adatlapja szerint sűrített propán-bután gáz van benne"
Ha elé tartasz egy égő gyufát akkor meg is világítja a tisztítandó felületet... (hogy jobban látsd, ez nevezhető káros hatásnak) 😀
Nem a levegő kitágulása miatt keletkezik pára, hanem a hirtelen nyomáscsökkenés miatt harmatpont alá hűlhet a felület és azért csapódik ki a levegőben lévő pára.
Ebből a szempontból mindegy, hogy levegővel, vagy más nagynyomású gázzal játszod-e el a dolgot, mert egyformán viselkednek
Kérdező
A gázlámpa patronban is PB van, de z csak 500-600 Ft. Ha nem gyújtod meg a gázt akár portalaníthatsz is vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!