Régi gép: Linux nagykapacitású HDD-t látja ha BIOS már nem kezeli? (bővebben lent)
2005 környékén vásárolt, bár 64 bit-es oprendszert támogató processzorral, de 2 TB méretnél nem valószínű hogy nagyobb HDD-t kezelni tudó gép esetén a Linux képes látni a HDD-t vagy ha "BIOS nem látja" akkor Linux se látja"?
Akár 4 TB méretnél nagyobb HDD-t is képes lenne látni? Mik a korlátok?
Értem. Ez nem Nvidia-s elvileg.
Szektorméret-szintű megoldás: nem sokat tudok, de például a közvetlen lemez-szintű hozzáférést ismerem, amit a dd csinál, ezt csak azért írom mert az ilyen "közvetlen" írás-olvasásról van fogalmam.
BIOS a 3 TB-s lemezt 801 GB méretűnek ismeri fel.
Ahogy keresőt tanulmányozom: gyakori probléma ez a régi gépeknél.
16 szektoros blokkokban kezeli a szektorokat azt hiszem.
Kit érdekel mennyinek ismeri fel a bios?
(az csak akkor lenne fontos ha bootolni akarnál róla)
Igazad van, engem is jobban érdekelt volna, hogy a Linux miképpen ismeri fel, de nem tudhattam meg, mert "kernel panic" történt, "attempting to kill init" stb. Lemezhibát írt, csak nem tudom, a DVD-olvasással volt -e baja vagy mással.
Próbálok majd USB-ről boot-olni.
Igazad volt. :)
Disk /dev/sda: 2,7 TiB, 3000592982016 bytes, 5860533168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Igen, SATA.
IDE lemezem nincs már akkora hogy kipróbáljam, illetve ekkora IDE-ből sose volt nekem.
Igen, "miattam" ment el a téma abba az irányba, mert elkezdtem azon aggódni, hogy az IDE ATA5 miatt milyen LBA van a BIOS-ban és hogy a SATA-ra ez milyen korlátozással lehet stb. :)
Nagyon köszönöm a sok ahasznos hozzászólást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!