Elméleti akksi kérdés?
Sziasztok!
Ha a laptopban 63wh-s akksi van és hozzá 65W-os thunderbolt 4-es töltő, akkor elméletileg kb 1 óra alatt fel tudja tölteni 0-100? Vagy ez nem így működik?
Szerintem nézd meg jobban, mert "Wh" (teljesítmény / óra) olyan nincs. Olyan van, hogy mAh (átfolyó áram / óra).
Egy berendezés pillanatnyi villamos P teljesítménye:ó
P(t) = U(t) ⋅ I(t) ahol
- P(t) a pillanatnyi teljesítmény wattban (W),
- U(t) a feszültség (potenciálkülönbség) voltban (V),
- I(t) a berendezésen átfolyó áram áramerőssége amperben (A).
Tehát 10Ah-s akommulátorról egy 1A-s fogyasztó van, akkor 1órát bír. 2A-s fogyasztó esetén 30percet. Papíron
De, ha ezt 100V-on csinálja, akkor ez 1000W-ot jelent 1A-es fogyasztó esetén és 2000W-os 2A esetén.
Feltöltés hasonlóan számolható, mert ugye ott a fogyasztó az akkomulátor, ami felveszi a hálózatból az áramot.
De persze papíron.
Gyakorlatban kémiai folyamatok játszódnak, fáradás, teljesítménybeli romlás stb.
Mérőóra esetén persze ott más. Ott a 230V adott, és átfolyik rajta valamennyi Amper, és úgy számolja ki órába a W-ot. Nyilván.
Az akkomulátornál meg irreleváns ez.
15.20 VDC = V mint Volt és DC egyenáram. 63Wh-t ír. Ha ez 0%, és 100%-ra kellene feltölteni, akkor jön a matek.
63Wh / 15.2V = xAh, ahol az x = 4,144-es az aksi
Tehát 4.1A-t kellene belepumpálni, de 65W-os a töltő és a 15.2V-on
65W / 15.2V = yA, ahol y = 4,276, tehát ennyit tol be, de nincs idő definicíó. Tehát, nem tudni hogy ez 1p vagy 1óra alatt. Csak azt tudjuk, hogy az aksi 63Wh.
De ha összehasonlítjük a 63Wh/65W-ot, az 0.96h jön ki. Tehát papíron 0.96óra alatt kellene tele lennie.
nagyon zavaros amit írsz.
"de 65W-os a töltő és a 15.2V-on"
Ez miből jött ki? Az akku kapocsfeszültségéből? Mert a készülék adaptere 20V-os.
"Az akkomulátornál meg irreleváns ez."
Nem hiszem. Pont a Wh adat mondja meg mekkora teljesítményt lehet kivenni belőle. Az Ah adatból ez nem derül ki, mert a teljesítmény képletébe ravasz módon bele van csempészve a feszültség is, Ah adatból pedig az nem derül ki.
"...ravasz módon bele van csempészve a feszültség is"
"Nincs belecsempészve: W = V * A"
A V micsoda? Tengerszint feletti magasság?
"Most tényleg ennyire ostoba vagy?"
Nem fogod fel amit írok és én vagyok ostoba természetesen.
Ezt írtam: "a teljesítmény képletébe ravasz módon bele van csempészve a feszültség is"
Erre a válasz: "Nincs belecsempészve"
És a végén leírod a képletet amiben ott a "V" vagyis a feszültség ami ugye nincs benne a képletben... :)
Ezért megkérdeztem hogy ha a feszültség nincs benne a képletben, akkor a "V" micsoda?
Ezután leostobázol, majd megint leírod a képletet amiben ott a feszültség ravasz módon belecsempészve.
Világos a sztori? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!