Mekkora a befolyása a windows bootolásában a cpu-nak?
Figyelt kérdés
egy i-5 7500-am van 16 gb rammal és egy 970 evo ssd-vel gtx 1050 ti-al, a hugomnak nem régen vettünk egy asus vivobookot, ryzen 7 5800h-val rtx 3050-el 16 giga ramal és ssd-vel, a biosba valami féle kingston ssd-t ír, habár nem futattam vele hd sentinelt feltételezem hogy lassabb mint a 970 evo-m. mégis 7-8 sec alatt bootol a windows, nekem pedig 12 sec körül van, nyilván így is meg vagyok elégedve vele hisszen az a pár másodperc nem oszt nem szoroz, ezt a cpu-nkban lévő különbség okozza? a ram sebesség gondolom ekkora különbséget nem okozhatna meg amugy is hasonlo sebességüek csak pár 100 mhz a különbség. a vga-nak nem sok befolyása van ebbe, az ssd-je pedig kétlem hogy gyorsabb, azt meg végképp hogy ennyivel, bár az alaplapom h-110m/a tipusu 2 slotos kis olcsó alaplap ami nyilván csak pcle 3.0-át támogat, ez okozna ekkora különbséget? tesztekben ez nem nagyon befolyásolta a boot sebességét.
ami azt illeti úgy mértem az időt hogy ahogy megnyomtam a power gombot addig amig be nem adja win hátteret és közbe megy körbe a karika
2022. jún. 26. 13:22
12/15 A kérdező kommentje:
megnéztem, wd sn 530 van benne. 2 csatornás ddr4 sdram 1600mhz cl 22 (meglepődtem, minden laptopban ilyen ramok vannak?) nincs gyorsinditás, se a gépemen se a laptopon. bár nekem csak single channelbe van a ramom 3200 mhz cl 16-os ramról van szó tehát elivileg az enyém jóval gyorsabb. olvasásban hasonló sebességet mértem mind 2 ssd-n írásban a gépem valamivel gyorsabb volt. tehát összegezve az én ramom jóval gyorsabb, valamivel az ssd-m is de az ő gépe a gyorsabb, játékokat is hamarabb tölti be mint az enyém. bár az én ssd-m 1 terrás és csak 150 gb körüli szabad hely van rajt, a hugomé 512-es és 300 van rajt szabad. tehát akkor most a hugom laptopja a friss windows miatt gyorsabb vagy a 8 magos cpu miatt? windows beállitások azonosak, mind 2-őt én állítottam be. ha ez számít ugyanugy win 10 pro mind 2.
2022. jún. 26. 17:20
13/15 anonim válasza:
"tehát elivileg az enyém jóval gyorsabb."
Nála hibásan jelzi a sebességet. A DDR4 1600CL22 az 2 csatornás DDR4 3200CL22 lesz ( a program a valós és nem az effektív sebességet írta ki ) aminek a sávszélessége duplája a tiédnek.
Az SSD-d valóban gyorsabb, de csak szintetikus teszttel mérve. Az ő esetében az SSD közvetlen PCI-Express csatornán kapcsolódik a processzorhoz míg a te esetedben az SSD a chipsethez kapcsolódik és a chipseten + DMI csatolón keresztül kommunikál a processzorral.
Az is lényeges, hogy nálad csak egy i5-7500 ül az alaplapban, ami magonként is jóval lassabb a Ryzen 7 5800H-tól, ráadásul utóbbi a 4 helyett 16 szálat tartalmaz. Ez azért lényeges mert ha nem csak másolni kell az adatokat, hanem dolgozni is kell velük akkor a Ryzen 7 az több mint négyszer annyi adatot tud feldolgozni másodpercenként, mint a te processzorod. Az SSD-d lehet gyorsabb, de ez sokat nem ér ha lassabb kapcsolaton egy lassabb processzor van mögötte.
2022. jún. 26. 18:01
14/15 Szirty válasza:
"...ahogy megnyomtam a power gombot addig amig be nem adja win hátteret..."
Én sosem értettem igazán miért lényeges az hogy 2 percig bootol a gép vagy fél percig.
2022. jún. 26. 18:37
15/15 anonim válasza:
Hát ha tul sokáig tart akkor jó esélylel maga a rendszer sem lesz épp túl gyors, bár általában leginkább egy SSD ami már must have a win alá.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!