Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mennyi az optimális processzor...

Mennyi az optimális processzor hőmérséklet egy be quiet dark rock pro 4 hűtőnél?

Figyelt kérdés

Ryzen 5700x processzor, nincs tuningolva saját maga állítja az órajelet ami max turboval 4650mhz az összes magon. Ilyenkor 95-100 wattot fogyaszt.

Ezen van egy dark rock pro 4 hűtő, úgy rakattam össze a pcx-nél tehát nem tudom milyen pasztát tettek rá, gondolom amit a hűtőhöz adtak.

Viszont a hőmérsékletek furcsának tűnnek hogy egy ekkora, jó minőségű hűtéssel is 70 fokos a proci mondjuk egy cinebench r23-ban. Nem sok ez egy kicsit? Játékokban 55-60 fok körüli. Az asztalon 40.

Mennyi lenne itt az ideális hőfok? Érdemes lenne újra pasztáznom? Mert van itthon thermal grizzly kyronaut azzal elérnék valami javulást?

2022. jún. 4. 19:41
 1/7 anonim válasza:
Az teljesen jó.
2022. jún. 4. 20:18
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen felesleges rá a DRP4, de amikor ezt leírtam ilyen kérdéshez akkor kaptam az ívet rendesen. :D

Nem sok amúgy a 70 fok, kis felületen adja le az összes hőt a processzor, ezért ír a magra "magas" hőfokot. Ha akarod akkor alulfeszeled és nyersz pár fokot.

2022. jún. 4. 20:36
 3/7 A kérdező kommentje:

Én nem fogok szólni semmit ez miatt, tudom hogy elég lenne kisebb hűtő rá de úgy voltam vele hogy inkább legyen túlméretezve.

Hát ehhez a feszültséges dologhoz tök noob vagyok így azt hanyagolnám.

Igazából csak azért tettem fel a kérdést mivel azt hittem egy ekkora hűtő majd 40-50 fokon tartja a procit max terhelés alatt, de ezek szerint nem így megy.

2022. jún. 4. 22:21
 4/7 anonim ***** válasza:

Nem, ez sajnos a Ryzeneknél nem így megy ( és a Zen4-nél lesz még ebből baj :D ). A Ryzen az a processzor teljes elméleti hőátadó felületének csak az egy huszadán termel hőt, és ilyen kis felületen nem tudod hatékonyan elvezetni a meleget hagyományos megoldásokkal. Önmagában a processzor nem termel sok hőt, de a te esetedben a hő 90%-át egy 10,5x6,7mm-es területen termeli meg, míg a hűtő talpa lefedi a teljes 37x37mm-es területet aminek a nagyobb része épp csak átmelegszik.

Egyik ismerősömnek hasonló méretű Noctua hűtője van egy i7-4770-en és neki teljesen alacsony hőfokokat produkál a hűtő, de ott a processzor a teljes felületén fűt, nem csak egy kis pontban, így a hőtermelés eloszlása és a hőleadás is jobb.

A feszültség dolog az semmi extra, a biosban limitálni lehet hogy mennyi feszültséget kapjon a processzor és a Ryzeneknél az lefelé szokás tekerni - mert gyárilag feleslegesen sokat kapnak - így egy értelmes határig a teljesítmény nem változik, de a processzor hűvösebb lesz 4-7 fokkal.

2022. jún. 4. 22:48
 5/7 xKakashix ***** válasza:

teljesen jók ezek a hőfokok, nem kell csinálnod semmit

én nem feltétlen mondanám, hogy felesleges rá, lehet hogy kicsit overkill, de hőmérsékletben sosincs olyan, hogy túl alacsony, minél hűvösebb annál jobb, ha pl egy i3-as procira raknák rá, na oda már inkább mondanám azt hogy felesleges :D

2022. jún. 5. 08:20
 6/7 A kérdező kommentje:

Kicsit körülnéztem a neten mit hogyan kell a biosba és lejjebb tekerve a feszültséget 66 fokra ment le fullos terhelés alatt. Ez már annyira nem tűnik rossznak.

Érdekes amit írtál ezzel a hőleadással kapcsolatban, de maga a sapka ami van a cpu felett(amivel összeér a hűtő) az nem oszlatja szét a meleget a teljes felületen? Mert elvileg cpu chip és a sapka valami fémmel van összeillesztve hogy jobban leadja a hőt. A régi prociknál még egyszerű paszta volt ami rontotta a leadást.

Persze lehet én tudom rosszul.

2022. jún. 5. 10:51
 7/7 anonim ***** válasza:

Jól tudod, az IHS feladata a meleg szétterítése de sosem valósul meg ideálisan, még akkor sem ha nagyobb felületű monolitikus mag van az IHS alatt.

Amíg a "miniatürizálás" mellett nem törekszünk a teljesítményplafon csökkentésére addig lesznek ilyen anomáliák :)

2022. jún. 5. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!