Mennyi az optimális processzor hőmérséklet egy be quiet dark rock pro 4 hűtőnél?
Ryzen 5700x processzor, nincs tuningolva saját maga állítja az órajelet ami max turboval 4650mhz az összes magon. Ilyenkor 95-100 wattot fogyaszt.
Ezen van egy dark rock pro 4 hűtő, úgy rakattam össze a pcx-nél tehát nem tudom milyen pasztát tettek rá, gondolom amit a hűtőhöz adtak.
Viszont a hőmérsékletek furcsának tűnnek hogy egy ekkora, jó minőségű hűtéssel is 70 fokos a proci mondjuk egy cinebench r23-ban. Nem sok ez egy kicsit? Játékokban 55-60 fok körüli. Az asztalon 40.
Mennyi lenne itt az ideális hőfok? Érdemes lenne újra pasztáznom? Mert van itthon thermal grizzly kyronaut azzal elérnék valami javulást?
Teljesen felesleges rá a DRP4, de amikor ezt leírtam ilyen kérdéshez akkor kaptam az ívet rendesen. :D
Nem sok amúgy a 70 fok, kis felületen adja le az összes hőt a processzor, ezért ír a magra "magas" hőfokot. Ha akarod akkor alulfeszeled és nyersz pár fokot.
Én nem fogok szólni semmit ez miatt, tudom hogy elég lenne kisebb hűtő rá de úgy voltam vele hogy inkább legyen túlméretezve.
Hát ehhez a feszültséges dologhoz tök noob vagyok így azt hanyagolnám.
Igazából csak azért tettem fel a kérdést mivel azt hittem egy ekkora hűtő majd 40-50 fokon tartja a procit max terhelés alatt, de ezek szerint nem így megy.
Nem, ez sajnos a Ryzeneknél nem így megy ( és a Zen4-nél lesz még ebből baj :D ). A Ryzen az a processzor teljes elméleti hőátadó felületének csak az egy huszadán termel hőt, és ilyen kis felületen nem tudod hatékonyan elvezetni a meleget hagyományos megoldásokkal. Önmagában a processzor nem termel sok hőt, de a te esetedben a hő 90%-át egy 10,5x6,7mm-es területen termeli meg, míg a hűtő talpa lefedi a teljes 37x37mm-es területet aminek a nagyobb része épp csak átmelegszik.
Egyik ismerősömnek hasonló méretű Noctua hűtője van egy i7-4770-en és neki teljesen alacsony hőfokokat produkál a hűtő, de ott a processzor a teljes felületén fűt, nem csak egy kis pontban, így a hőtermelés eloszlása és a hőleadás is jobb.
A feszültség dolog az semmi extra, a biosban limitálni lehet hogy mennyi feszültséget kapjon a processzor és a Ryzeneknél az lefelé szokás tekerni - mert gyárilag feleslegesen sokat kapnak - így egy értelmes határig a teljesítmény nem változik, de a processzor hűvösebb lesz 4-7 fokkal.
teljesen jók ezek a hőfokok, nem kell csinálnod semmit
én nem feltétlen mondanám, hogy felesleges rá, lehet hogy kicsit overkill, de hőmérsékletben sosincs olyan, hogy túl alacsony, minél hűvösebb annál jobb, ha pl egy i3-as procira raknák rá, na oda már inkább mondanám azt hogy felesleges :D
Kicsit körülnéztem a neten mit hogyan kell a biosba és lejjebb tekerve a feszültséget 66 fokra ment le fullos terhelés alatt. Ez már annyira nem tűnik rossznak.
Érdekes amit írtál ezzel a hőleadással kapcsolatban, de maga a sapka ami van a cpu felett(amivel összeér a hűtő) az nem oszlatja szét a meleget a teljes felületen? Mert elvileg cpu chip és a sapka valami fémmel van összeillesztve hogy jobban leadja a hőt. A régi prociknál még egyszerű paszta volt ami rontotta a leadást.
Persze lehet én tudom rosszul.
Jól tudod, az IHS feladata a meleg szétterítése de sosem valósul meg ideálisan, még akkor sem ha nagyobb felületű monolitikus mag van az IHS alatt.
Amíg a "miniatürizálás" mellett nem törekszünk a teljesítményplafon csökkentésére addig lesznek ilyen anomáliák :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!