Régebbi laptopok billentyűzetének közepén mi az a piros kerek gomb ( kép lent )?
Facebookon láttam egy oldal hirdetett felújított laptopokat és ott is egy ilyen Lenovo Thinkpad volt a képen egy ugyan ilyen gombbal. Egy ismerősömnek is volt egy hasonló gépe, de az nem volt felújított de annál is volt egy ilyen gomb.
Az a "csiklóegér". Szebben megfogalmazva a rámutató rudacska.
Azzal (is) lehet egérkurzort irányítani. Mielőtt a tapipad (touchpad) divatba jött, jellemzően ez szolgált az egérkurzor irányítására. Azóta ritkábban van jelen, általában a drágább modellek még tartalmazzák.
Én is jó régóta nem láttam ilyet :)
Egy időben a touch-padosokra is rárakták, hátha valaki azt szokta meg.
Működésre olyan amúgy mint egy joystick, csak nincs rajta gomb.
A hivatalos neve trackpoint, de tényleg mindenki csiklóegérnek hívja, vagy esetleg pöcökegérnek. Ha hozzászoksz, sokkal gyorsabban és precizebben lehet vele dolgozni, mint a tapipaddal.
Elég sok modellen (főleg Dell és Lenovo) még ma is ott van. Az nem teljesen igaz, hogy a tapipad van helyette, mert már a 90-es évek közepén is bőven voltak tapipados laptopok. Akkor helyhiány miatt vagy tapipad volt, vagy csiklóegér, de általában nem mindkettő.
Trackpoint, és szvsz sokkal könnyebb vele navigálni mint a touchpadon, főleg ha a képernyő egyik sarkából a másikba is át akarsz menni. Nameg ha egyik kezedben a laptop, másikkal navigálsz. Illetve le sem kell venned a kezed a billentyűzetről ahhoz hogy mozogj vele, se lefelé a touchpadra, se jobbra az egérhez. Arról nem is beszélve ha pl. kesztyűben kell a gépet használni, amit a touchpad nem érzékel. Nem azt mondom hogy télen kint használod, hanem olyan munkahelyen ;)
Nem csak Thinkpad-eken van ilyen, de Dell gépeken is (ott kék a bimbó)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!