RAM GB GiB?

Figyelt kérdés
A RAM-okra miért azt írják, hogy pl. 8 GB, amikor igazából 8 GiB?

2022. máj. 24. 17:20
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
8%
Mert jobban néz ki.
2022. máj. 24. 17:25
 2/37 anonim ***** válasza:
32%
Mert a RAM valóban GB.
2022. máj. 24. 17:39
 3/37 anonim ***** válasza:
51%

Azért került bevezetésre a GiB jelölés, mert nem volt mindig egyértelmű, hogy pl a MB és a GB között mennyi a váltószám. (1000 vagy 1024).

HDD-k esetében mai napig bevett szokás, hogy így kozmetikázzák a méret megjelölést, hogy nagyobbnak tűnjön. Ez egy aljas marketing fogás, de ez van.

RAM-ok esetén mindig 2 hatványa volt a váltószám, tehát ott jogos lenne a GiB. Viszont a kB/MB/GB jelölés épült bele a köztudatba, ezért mindenki így használja (néhány nagyon kocka kivételével)

2022. máj. 24. 17:42
 4/37 anonim ***** válasza:
48%

Mert aki nem pusztán csak kötekedni akar, és az elmúlt 30 évet nem egy barlangban töltötte, az tudja, hogy az informatikában 1 GB = 1024 MB.

Emellett évtizedekig ezt használták, így még mindig a legtöbb ember számára érthetőbb forma, mint pl. a GiB.

Az meg már csak a személyes véleményem, hogy többen használnák a bináris prefixumokat, ha nem ennyire idétlen neveket adtak volna nekik.

2022. máj. 24. 17:46
 5/37 anonim ***** válasza:
54%

#4: Nincs igazad (valószínűleg csak összekeverted), 1 GB = 1000³ byte. 1 GiB = 1024³ byte.

Az viszont igaz, hogy a gibibyte kifejezés tényleg furcsán hat.

[link]

2022. máj. 24. 18:01
 6/37 A kérdező kommentje:

2: Nem, az a RAM, amire rá van írva, hogy 8 GB az 8589934592B = 8,589 GB = 8 GiB

3: Igen, ezt értem, de a HDD-knél ha az van ráírva hogy 500 GB, akkor az 500 GB = 465.66 GiB

4: Én úgy tanultam, hogy 1 GB = 1000 MB = 1024 MiB. Informatikában is 1GB = 1000MB

Szóval ezért nem értem, hogy miért nem azt írják a RAM-ok csomagolására, hogy 8 GiB. Ez szerintem a vásárlók megtévesztése. Vagy írják azt, h 8,5899 GB

2022. máj. 24. 18:03
 7/37 anonim ***** válasza:
86%
Egyszerűen nem terjedtek el ezek. Iskolában GiB, máshol csak GB. Adattárolóknál szokták jelezni, hogy 1000 a váltószám.
2022. máj. 24. 18:29
 8/37 anonim ***** válasza:
88%

Az ISO szabvány k/M/G... prefixum jelölés 10 hatványaira vonatkozik (decimális alapú). Viszont a számítástechnika bináris alapon számol, ezért itt nem lehet alkalmazni helyesen. Ezért voltak kénytelenek megkülönböztetni a bináris alapú prefixumokat GiB-ként.

Viszont mivel ez egy újkeletű szabvány jelölés ezért még nem épült be a köztudatba és szokatlanul hangzik. Ráadásul az előzőekben említett marketinges trükközés még rá is játszik erre.

A másik út az lett volna, ha a nem kerül bevezetésre a GiB jelölés, hanem marad a már bevett GB, de a szabvány kitér rá, hogy számítástechnikai jelöléseknél ez bináris és nem decimális alapú prefixum. Ebben az esetben nem lehetett volna tovább trükközni a HDD gyártóknak, és a köznyelv gyomra (micsoda képzavar) is jobban beveszi. Viszont akkor párhuzamosan létezne ugyanaz a prefixum jelölés külön számrendszerekre ami további zavart okozott volna.

Szóval nem marad más, mint fogcsikorgatva elkezdeni használni (ha már szabványos), aztán ha sokat halljuk/olvassuk akkor már nem lesz ilyen fura.

(Nem véletlenül megy ilyen gyatrán az USA átállása a birodalmi mértékegységekről a szabványosokra sem.)

2022. máj. 24. 18:30
 9/37 anonim ***** válasza:
42%

A világon nincs olyan értelmes érv, amivel meg lehet magyarázni, hogy mi a döglött lőtéri kutya bélsaras valagáért kellett a tizes alapú prefixumokat ráerőszakolni az informatikára. Tudom, az volt az indok, hogy "a kiló máshol is máshol is ezeeer", nade ki a f.szt érdekel, hogy máshol mi van?

Az informatikában a száznak, ezernek a világon semmilyen jelentősége nincs, az 1024-nek viszont annál inkább.

Ez olyan, mintha mától azt követelném, hogy töröljék el a percet mint mértékegységet, használjuk a kilomásodpercet, és legyen egy kilomásodperc száz másodperc. Ugye mekkora baromság?

Na, a tizes alapú prefixumok használata az informatikában pont ekkora baromság.

2022. máj. 24. 18:43
 10/37 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

"Viszont mivel ez egy újkeletű szabvány jelölés..." 1998-ban vezette be az IEC, szóval annyira nem új.

"Szóval nem marad más, mint fogcsikorgatva elkezdeni használni (ha már szabványos), aztán ha sokat halljuk/olvassuk akkor már nem lesz ilyen fura."

Igen, ezért nem értem, hogy miért nem ezt használják a RAM-oknál, gyorsabban megszokná mindenki.

A birodalmi mértékegységek esetén legalább nem rosszul írják rá a mértékegységet a termékekre csak más mértékegységben. Analógiaként olyan mintha vennél 1 liter üdítőt és az lenne ráírva, hogy 1 gallon.

2022. máj. 24. 18:44
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!