Mennyibe kerül egy havi áram fogyasztása a pc-mnek?
Munkából illetve játékból áll a használata, napi 8 órával számolva mennyibe kerülhet az áram neki? Hogy lehetne kiszámolni?
Előre is köszönöm a választ!
Monitor:
Samsung LC27G55TQWR
Pc:
Megméred, vagy jobb híján megtippeled, mennyi a fogyasztása wattban. Ezt átszámolod kWh-ra (osztás 1000-rel). Ezt szorzod 8-cal (napi fogyasztás), majd 30-cal (havi fogyasztás). Ezt beszorzod az áram árával (kb. 40), és készen vagy.
Ha például 200 wattot fogyaszt a gép, az 0,2 kW. Egy hónapban 240 órával számolva 48 kWh-t kapunk, aminek az ára kb. 2000 forint.
Ha 3070 TI le van terhelve például játék alatt az önmagában megszik 250 wattot óránként. A processzort használattól függően 20-150 közzé tippelném.
A monitor 25 vagy 40 attól függően, hogy SDR vagy HDR módban van e. A többi komponens is megehet néhány watott még.
Vegyes használat mellett néhány ezer forint havonta.
Mivel konkrétat nem igen lehet mondani, így kénytelen az ember az elérhető maximális teljesítménnyel számolni.
Napi 8 órában 30 nap alatt ~5000Ft a gép üzemeltetése, de ez akkor ha folyamat 100%-on megy a CPU és VGA és 20%-os pluszként számoltam az egyéb részegységeket.
Én nagyjából olyan 3500-4000 közé saccolom tekintve, hogy vannak üresjárati és részben terhelt időszakok is, és főleg azért mert az én kis f*s 11400-am a 1060-al meg az összes részegységgel együtt havi 2900-3000Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!