Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Már a Linux disztrók használat...

Már a Linux disztrók használatához is gyengének számít a gépem?

Figyelt kérdés

Nemrég frissítettem a Debian 10-et a 11-es verzióra (sources list átírásával majd apt dist-upgrade-el).

A Debian 11-el sajnos lassabb lett mint amilyen a 10-es verzióval volt.

A hardver:

2011-es gép:

processzor: 2 x pentium dual core cpu E5700 @ 3.00 GHz

4 GB RAM

1 TB-os a merevlemez kapacitása

Böngészni még jó lehet vele, bár a tumblr-t néha nagyon pörgeti a processzorát, főleg ha olyan oldalt nézek amin rengeteg mozgókép van.

Libreoffice-ra, viber-re, telegram-ra, visual studio code stb futtatására alkalmas, de ahogy telnek az évek egyre lassabb sajnos.

2022. máj. 13. 23:42
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Asztali gép. Erdetileg egyébként 2011-ben csak 2gb ram volt benne, azt bővítettem 4-re. Aztán próbálkoztam 6 gb ramra bővíteni, de nem lehet, mert a processzora nem támogat 4 gb-nál több ramot valamiért.

A merevlemez egyszert már kicséréltem újra (mert bekrepált a gyári), akkor elvittem szervízbe is, ott is megerősítették, hogy a memóiáját nem lehet 4gb-nál erősebbre bővíteni :/

2022. máj. 14. 14:05
 12/13 A kérdező kommentje:
A hdd vs ssd kérdéséhez annyira nem értek, de a BIOS-ban láttam, hogy SATA csatolós a hdd, a boot sorrend kiválasztásakor, amikor usb-ről futattam rajta Manjaro-t (egy radeon driver hiba javításakor néztem meg, hogy hogyan jelenik meg a felhasználói felület egy másik disztrón ami automatice beállít mindent)
2022. máj. 14. 14:11
 13/13 anonim ***** válasza:

Ugyanez a proci van a másodlagos gépemben, amin Debian 11 fut és majdnem ugyanezzel a configgal. 4 Gb DDR3 ram, E5700 proci, SSD + HDD. Xfce környezettel teljesen jól megy, nyilván a Firefox nem úgy nyílik meg, mint egy mainstream PC-n, de teljesen használható. YouTube is megy rajta stabilan.

LXDE-t vagy LXQT-t Én nem használnék, Xfce alá ne adj. Az Xfce az a jut is marad is megoldás, viszonylag jól testreszabható, jók az alkalmazásai, gyors és sallangmentes, nem annyira bugos, mint az LXDE. Ja és olvasom, hogy merevlemezt használsz. Ált. a legolcsóbb SSD is jobb, mint egy merevlemez oprendszer futtatására.

Hardveraprón találsz használtakat, ajánlott és megbízható típus az olcsóbbak közül WD Green, Crucial BX500, Adata SU800, Samsungok közül a Pro széria. Már 5k forint alatt/körül találsz jó SSD-t rendszer alá. Régebbi Intel és Micron SSD-k is jók lehetnek.

2022. nov. 19. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!