Milyen minőségi processzor hűtőt ajánlotok 40ezer FT-ig Ryzen7 3700 x- hez?
Köszönöm szépen a válaszokat , BE QUIET! Dark Rock 4 -et fogom megvásárolni.
Esetleg vélemény a NZXT Kraken vízhűtésekről?
Az szokott lenni a leggyakoribb hibás indok drága hátő vásárlására a Ryzenek esetén.
Az egy CCX-es Ryzeneknél a hőtermelés kis felületen történik és arról a kis felületről baromi nehéz elvezetni a hőt ( ez a processzor hőátadó felületének kevesebb mint a negyede ), ezért a parányi magban kialakul a "magas" hőmérséklet. Viszont hőtermelés nincs nagy. Jouleban kifejezve a 3700X 8 magos CCX-e kevés hőt termel ami kis helyen öszpontosul, ezért jelez magas hőmérsékletet, de a hűtőbordád valójában nem meleg.
Ha a 450g körüli gyári bordát nem bírja a processzor átmelegíteni, akkor szerinted a másfél kilós 40 000-res hűtőket?
Ryzen 7 3700X-em van, gyári hűtővel használtam és teljesen jó volt. Van két nagyon fontos lehetőséged:
-beállítasz egy max processzorhőmérsékletet a biosban és a fölé nem fogja engedni az alaplap
-elkezded alulfeszelni.
Gyárilag a Ryzenek több feszt kapnak, mint szükséges. Ha elkezded levinni a Vcore-t óvatosan, akkor a processzor egyszerre fog hűlni és gyorsulni. Nekem gyári hűtéssel nem volt 65 fok felett a 3700X - igaz halk sem volt.
Már tervben van nálam a Ryzen9-re váltás egy ideje és két hete olcsón hozzájutottam egy használt Corsair H150i Pro-hoz. 360mm-es AIO vízhűtő három ventivel. Szerintem ennek az elődje:
Visszaállítottam a BIOSban pár dolgot, mert nem volt időm még kísérletezni, most hogy írom ráküldtem egy 10 perces Cinebench R23-at és kapaszkodj meg: 72,2 fokos volt a processzor a teszt alatt. A 60 000-res hűtő gyári beállításokkal nem hűt jobban, mint a gyári hűtő moddolt beállításokkal.
Na ezért írtam, hogy ne vegyél 40 000-ért hűtést, mert nettó hülyeség, felesleges és pénzkidobás.
A gyári hűtő az az elmegy kategória, nálam síkolni kellett volna a hőcsöveknél a talpát. Ha kell valami ami jobban/csendesebben hűt akkor nézz egy 600-700g körüli álló hűtőt, amit keresztben áthűt egy ventillátor az bőven jobb és csendesebb lesz mint a gyári. Ilyenek már 8-10 000Ft-ért találsz.
Menj be a biosba és kezdj el alulfeszelni. Nálam most be vna kapcsolva a PB(O), ez megküldte most is 1,444V-tal ami teljesen felesleges. Kézi beállításon nálam 1,35V-ot kapott max és hűvösebb volt magasabb all core boosttal.
A prohardveren van akinek sikerült stabilan hajtani valami 1,25V körül a 3700X-et, az már bő 10 fokkal hűvösebb volt.
A gyári adatlap szerint a processzor max hőfoka 95fok, e lett a védelem lekapcsolja.
Ne adj ki feleslegesen 40 000-ret olyanra, amire amúgy semmi szükséged nincs.
Nemrégiben vásáróltam ezt a a processzort egy MAG B550 TOMAHAWK -alaplappal.
Ezek szerint lehet hogy a biosban nincs megfelelően bállitva a processzo teljesitményének a hőfok szabályzója , mert nagyobb megerőltetés alatt 70 fokos és 2000RPM-en pörög a venti.
Bevallom őszintén nem nagyon értek ehhez a dologhoz , ezért is kértem a ti segitségeteket.
A biost átdobod advanced módba és bal oldalon az OC menüre kattintva előjön középen egy szép lista.
A DigitALL Power menüben tudsz beállítani maximum feszültséget és hőmérsékletet a processzornak, az itt beállítottakat nem fogja túllépni.
Alatta van CPU VCore Voltage [alapesetben auto] itt pedig be tudod állítani milyne feszültséget kapjon.
Nem tudom pontosan hogy épül fel logikailag ez a lap ( nekem Asus van ), de szerintem:
ha a Settings menüben a Precision Boost Overdrive-ot kikapcsolod, akkor az OC menüben megadott Vcore-ral fog üzemelni a proci ( tehát annyival amennyit beállítasz )
Ha a Precision Boost Overdriveot autora vagy advancedre kapcsolod akkor addig engedi el a CPU Vcore-t amennyit a DigitAll Power menün belül beállítottál.
Ezt neked kell kipróbálnod, hogy pontosan melyik beállítások szerint működik a lap, mert nem feltétlen a logikus megoldás alapján ( pl ilyen téren az Asus elég katyvasz ).
A lényeg: [Auto] beállításokon valami 1,45V környékén megy a processzor terhelés alatt és ez a legtöbb esetben több mint feleslegesen sok. Kiválasztod valamelyik utat ( pl bekapcsolt PBO + feszültséglimit ) és elkezded csökkenteni a feszültséget, azaz a max CPU Vcore-t lejjebb viszed, mondjuk 1,45V-ról 1,4Voltra ( e mellett beállítassz egy 70 fokos max hümérsékletet). Rányomsz valami all-core tesztet mondjuk Cinebench-et 10 percre és megnézed milyen órajelen mennek a magok, milyen feszültséget kap a processzor és hány fokos ( pl HWinfo64-gyel). Ha gond nélkül lefut akkor viheted 1-2 tizeddel lejjebb a feszültséglimitet.
A Ryzenek addig emelik az órajelet amíg beleférnek a a hőmérséklet és feszültségkeretbe. A gyári max all-core boost órajel az 4400MHz a 3700X-nél,ezt azért 1,35V körül már hoznia kellene 70 fok környékén.
Ha be tudod lőni a sajátodat úgy, hogy az all-core boost ki legyen maxolva alacsonyabb feszültséggel és belefér a 70 fokba akkor már jó vagy, ha le tudod vinni 65 fok környékére akkor meg szerencsés vagy.
Na innen tudsz javítani legfeljebb néhány fokot egy komolyabb hűtővel, de azokkal leginkább hangerőben fogsz nyerni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!