Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hány év kell még ahhoz hogy 1...

Hány év kell még ahhoz hogy 1 winchesteren 1 yotta byte adatot letudjunk menteni?

Figyelt kérdés

2022. ápr. 29. 21:25
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem túl valószínű, hogy valaha is gyártanának ekkora merevlemezt, abban sem vagyok biztos, hogy a consumer piacon 10 év múlva még létezni fog.
2022. ápr. 29. 21:41
 2/13 anonim ***** válasza:
22%
Manapság már nincs értelme a hatalmas tárkapacitásnak.
2022. ápr. 29. 21:43
 3/13 anonim ***** válasza:
80%
Majd ha 84K felbontású játékok lesznek. Persze először olyan GPU is kell ami elbírja, meg (V)RAM.
2022. ápr. 29. 21:46
 4/13 anonim ***** válasza:
75%
Értelme hogy ne lenne a hatalmas kapacitásnak, nem csak otthoni környezetben kell adatokat tárolni.
2022. ápr. 29. 23:07
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

#2 "Manapság már nincs értelme a hatalmas tárkapacitásnak"

Ja, amikor egy felsőbb kategóriás játék simán zabál 100 GB-ot is, akkor tényleg mi értelme a nagy tárolókapacitásnak?

Kicsit olyan ez, mint amikor 25-30 éve méltatlankodtunk, hogy a terabájtos méretet soha nem fogjuk elérni, és egyébként is: minek? Aztán azóta eljutottunk oda, hogy az oprendszer pártíz MB-ról pártíz GB-ra hízott, az átlagos szoftverméret pedig néhány MB-ról több, akár több tíz GB-ra. Sőt, vannak, amik már a 100-on túl járnak.

2022. ápr. 29. 23:29
 6/13 A kérdező kommentje:
Szerintem 100-150 év alatt meg lesz.
2022. ápr. 30. 01:19
 7/13 CspCsj ***** válasza:
100%

HDD lépcsők:

- megabyte: 1957-ban megjelent a 3.75 MB-os, szekrény méretű HDD (50db 60cm-es tányér)

- gigabyte: 1980-ban kiadták a 2x1.26 GB-os, kisebb méretű HDD-t (9db 36cm-es tányér)

- terabyte: 2007-ben mutatták be az 1TB-os, mai méretű HDD-t (5db, 9cm-es tányér)

Innét szerintem megjósolhatatlan a következő 4(!) nagyságrend:

petabyte...

exabyte...

zettabyte...

yottabyte...

Illetve az a jóslatom, hogy ezeket nem HDD-vel fogják elérni. (esetleg a PB-ot)

Forrás: [link]

2022. ápr. 30. 08:25
 8/13 CspCsj ***** válasza:
100%

Kimaradt:

Jelenleg 20TB HDD a legnagyobb, de már van 100TB-os SSD.

2022. ápr. 30. 08:30
 9/13 anonim ***** válasza:
11%

Lepontozhattok de én csak az miatt gondoltam és írtam, hogy nincs értelme, mivel manapság a felhőtárhely és a streaming szolgáltatások a menők. Nyilván a szerver oldal más. Én szerintem ilyet nem fogunk elérni soha. Mire elérnénk addigra már a merevlemez olyan halott technológia lesz, mint ma a floppy. Arról nem beszélünk, hogy az adat olvasással lennének problémák nem is kicsi. A szerverek pedig nem egy merevlemezről működnek.

Szóval szerintem 10 év és nem igazán fognak az emberek túl sok adatot tárolni saját maguk. Illetve nem hiszem azt sem, hogy a merevlemez képes lesz fent maradni. Manapság mire kell a sok tárhely?

Filmre? Sorozatra? - Arra nem, mert ott van az internet.

Játékra? - Persze arra kell, de nem olyan számottevően sok. Ne mondja nekem senki, hogy 2-4 TB nem elég a világ összes játékára amivel egy ember egyidejűleg játszik.

Személyes adatra és stb? - Na erre végképp nem kell sok-sok terra.

Szóval én továbbra is azt mondom, hogy otthoni környezetre nem kell sok tárhely. A Hatalmas alatt én pedig ilyen 8-10 Terra +-ra gondoltam. Abban is biztos vagyok, hogy nem fogjuk elérni ezzel a technológiával SOHA. Legalábbis úgy nem, hogy 1 darab merevlemez lenne ilyen nagy.

2022. ápr. 30. 09:18
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

#9 "mivel manapság a felhőtárhely és a streaming szolgáltatások a menők"

Igen, jól írtad. Menőségről van szó. Az pedig, hogy mi a menő, nem minidg egyezik azzal, hogy mi a praktikus. A felhőtárhely nagyon jó, ha valamit távolról is el kell érni, illetve "tartaléknak", mondjuk második biztonsági mentésnek sem utolsó. De komolyabb célokra azért felelőtlenség lenne csak és kizárólag olyasmire rábízni az adatainkat, aminek az elérhetősége korántsem 100%-os. Akármikor dönthet úgy a tárhely szolgáltatója, hogy megszünteti a szolgáltatását. Vagy hogy jövő hónaptól teljesen más feltételekkel szolgáltat. De ott van az a rémesen prózai helyzet is, amikor valamiért nincs internet. Olyankor aztán elmehet az ember a fenébe a felhővel. Hogy ez manapság nem életszerű? Ameddig minden tökéletes, addig tényleg nem. Aztán ha jön valami nem várt esemény, könnyen lehet, hogy hamar valóság lesz.

"Szóval szerintem 10 év és nem igazán fognak az emberek túl sok adatot tárolni saját maguk."

Igen, mint ahogy ma sem tárolunk 1,44 MB-nál többet, sőt, 640 kB RAM pedig mindenre elég.

"Filmre? Sorozatra? - Arra nem, mert ott van az internet."

Már ha te mindig az internettől akarsz függni.

"Játékra? - Persze arra kell, de nem olyan számottevően sok. Ne mondja nekem senki, hogy 2-4 TB nem elég a világ összes játékára amivel egy ember egyidejűleg játszik."

Igen, tudjuk. Amikor egy 170 kB-os floppyn (igen, C64-nél 170 kB volt) 4-5 játék is simán elfért, de még egy iszonyatosan komoly játék sem foglalt el 2-4 floppy-oldalnál többet, akkor is ugyanígy vélekedtek a több száz MB-os, vagy akár több GB-os játékokról. Olyan soha nem lesz. Aztán csak elértük a CD-s korszakban, hogy egy-egy játék elérte a GB-os nagyságrendet. De semmi gond, vegyünk egy 128 GB-os vinyót, az mindenre elég lesz, még ha egy játék két GB, akkor is több, mint 50 ráfér. Eltelt két évtized, és ott tartunk, hogy az egykor kvázi végtelennek tűnő tárhelyre alig fér rá az oprendszeren + Office-on, és egy-két alapvetőbb szoftveren kívül szinte semmi. Egy nagyobb játék, vagy 5-10 kisebb talán. Azt meg ne gondoljuk, hogy most vagyunk a csúcson. Aki azt gondolja, az fog olyan "jóslatokat" mondani, amiken utólag jókat nevetünk. Amikor én a pályát kezdtem, ámulva néztük a szervergépet, ahogy indításkor a RAM-számláló 128 MB-ig pörög. Epekedtünk azután a több GB-os vinyója után. "Soha nem fog ennyi kelleni otthon". Ja. Az akkori gépeinkben volt 2-4-8, esetleg 16 MB memória, meg jobb esetben egy párszáz MB-os vinyó. Most egy oprendszer nem férne rá, de még a telepítője sem indulna el ennyi RAM-mal.

"Na erre végképp nem kell sok-sok terra."

Sok-sok Föld? Mondanám, hogy az tényleg nem, de ilyen mértékű túlnépesedés mellett egy 2-3 abból is kellene. ;-)

Tera, ember, tera!

"Személyes adatra és stb?"

Hadd elevenítsem fel ismét a technikatörténetet! Amikor a technika netovábbja a szöveges adatok kezelése volt, akkor valóban elég volt 1-2 MB szinte mindenre. Egy gépelt oldal kb. 4 Kb. Egy 100 oldalas szakdolgozat elfért egy nagyobb kapacitású floppyn, és még maradt is mellette szabad hely. De egy rajz is alig foglalt 20-30 kB-ot. Aztán jött a true color, meg az 1024×768, és hirtelen egy teljes képernyős rajz/kép máris 2,25 MB-ot foglalt. Aztán jöttek a nagyobb felbontások, és tömörítés nélkül egy fénykép már több tíz MB-ra is hízhatott. Aztán jöttek a hangok és mozgóképek. Most közepes felbontásban, közepes minőségben egy fél órás mozgókép tömörítve olyan fél GB körül van. Ez mondjuk 4k-ban, jó minőségben ennek a sokszorosa is lehet, és akkor csak fél óráról beszélünk. Egy nyaralás során rögzített képek és videók mérete simán elérheti a 10 GB-os nagyságrendet, és még távolról sem értük el a fejlődés csúcsát.

"otthoni környezetre nem kell sok tárhely"

De.

2022. ápr. 30. 11:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!