Melyik processzort válasszam? (I5-12400f vagy ryzen 5 5600x)
Új számítógép összeállításán fáradozok, amit főképp játekokra, de hobbiszinten kisfilmek vágási- és szerkesztési munkálataira is használnék. Tudom hogy az amd valamivel drágább, viszont az alaplappal együtt számításaim szerint (persze lehet rosszul gondolom) egy árban lennének. Nem tudom megéri e az új intel generációra váltani jelen pillatban. Fontos hogy nem tudom megvárni az új generációs amd processzorokat, hiszen annál sürgősebb a projekt, de nem igazan tudom eldönteni hogy a 12dik generációs intelek már fejlődtek e annyit, hogy inkább arra legyen érdemes váltani mint egy hamarosan elavuló foglalatra épülő amd procira.
Előre is nagyon köszönöm ha valaki konstruktívan tud reagálni a dilemmámra.
Peace!
#10, nem a válaszodba akarok belekötni egy cseppet se szóval kérlek ne úgy olvasd, de eléggé önkínzásnak tartom a videóban szereplő egyéntől azt, hogy egy 3080-al 1080p-ben tolja a játékokat és akkor csodálkozva néztem 7 percig, hogy mégis miért van mindenhol csak ~70%-os terhelésnél...
Legalább látszik az, hogy mind a 3 felállásban relatíve van még tartalék a CPU-t nézve, de akkor is eléggé érdekesnek tartom az elgondolást "teszt" címszóval.
(Mondjuk most direkt kerestem még 6-7 videót mindegyik csak 1080p-vel tesztel.)
Ettől eltekintve akkor játékra mondjuk azt, hogy fej-fej mellett mennek, akkor viszont vágás/renderelésre mi az ötlet? Lévén, hogy ahogy nézegetem a Blender, Corona vagy V-ray render pontokat és időket a 12400F elég szépen veri az 5600X-et, ha meg kikapcsolja emberünk a power limitet akkor meg el is távolodik mégjobban az 5600X-től.
https://www.youtube.com/watch?v=1GXb-doKETg
Ez egy nagyon jó kis informatív videó, talán segít a döntésben.
Egyébként nem könnyű választás, ha magamnak akarnám venni se tudnám hirtelen, hogy melyiket válasszam, de talán az i5 felé húznék egy kicsit a jobb ár/érték arány miatt, jelenleg olyan 22k-val drágább a Ryzen, azt meg inkább belekölteném bármi másba, mert egyébként nagyon közel van egymáshoz a 2 processzor teljesítményben. Ha egy árban lennének akkor talán inkább Ryzen felé húznék, de egyik sem rossz választás, mindkettővel elégedett leszel.
Pozitívan csalódtam ebben a platformban a konstruktív válaszok tekintetében. Mindenkinek köszönöm a segítő szándékot! Megnézem a linkeket amint időm engedi és rábökök valamelyikre.
#12 remélem igazad van és nem tudok nagyon mellé lőni :D
Bevallom nem néztem végig rendesen, csak beletekertem egy -egy tesztbe.
Hogy lássam, ide és oda is vannak eredmények, nem egy kamu teszt.
Mondjuk szerintem is igazad lehet, ez a proci nem limitje egyik játéknak sem. Egyszerűen nem kell ennyi ahhoz a kártyához amivel teszteltek. Nem véletlen hogy majdnem azonos eredmények születtek...
- Nekem még egy GTX1080ti van, és anno akartam lecserélni az i39100-as procimat nagyobbra.
És azt tapasztaltam, hogy ehhez egyszerűen (játékokhoz) nem kell nagyobb. Százezerrel drágább procival is pont annyi az fps mindenben. Különösen 4K-ban amit használok.
- Témához, én továbbra is az I5-öt választanám, ha a 22k különbség fennáll.
Ez leginkább attól függ mik a távoli célok, mennyi a keret és milyen videókártyával szeretnéd használni.
A normálisabb portálok a processzorokat mindig processzorlimites környezetben tesztelik: a legbikább videókártya + alacsony felbontás. Így ki lehet mérni, hogy néhány játékban az 5600X 10-15%-kal jobban teljesít, néhány játékban fej-fej mellett vannak. Azt nem árt figyelembe venni, hogy ezek a tesztek arra szolgálnak, hogy kiderítsék mi maximálisan kipréselhető szintetikus teljesítmény. A hozzászólás végére betolok egy linkket a Hardware Unboxed tesztjéről, teljesen korrekt cucc, de:
Ők RX6900XT-vel teszteltek, mert jelenleg ez a legerősebb kártya 1080p-re. Neked lesz RX6900XT-d vagy RTX3090-ed? Esetleg 6800XT/RTX3080(Ti)? Akarsz egyáltalán 1080p-ben játszani? 1440p-ben az esetek 99%-ban GPU limites leszel, így kis túlzással teljesen mindegy 10600K/5600X vagy 12400F lesz a videókártya mellett.. ( látod a #14 is szépen leírja, hogy 4Kban GPU limit van).
De ha a gépben nem lesz csak mittudomén egy RTX2070 vagy 3060 akkor is teljesen mindegy melyiket választod,mert ezeknél már nem számít annyira a processzor, mint egy 1 millió feletti kártyánál.
Szerintem:
-ha a fejleszthetőség érdekel akkor 12gen
-ha nem lesz high-ed videokártyád vagy 1440p/4Kban játszanál akkor is 12 gen
-ha meg nem lesz high-end videokártya és limitált a keret akkor meg az olcsóbbat
Van előnye az 5600X-nek is, magának az AM4-nek is ( főleg az ára használtan ) illetve van némi pro az LGA1700 mellett is, és itt a processzorár difi jelentős, egy fél alaplap ára.
Nekem AM4-em van ( Ryzen 7 )de általános felhasználásra és bővíthetőségre talán jobb egy hajszállal az LGA1700.
Itt a video, a játéktesztektől:
Videovágásra is simán jó a 12400F, bár kisipari méretben oda már inkább i7 vagy Ryzen9 kellene :)
( ha szükség van a Quick Sync enkóderre akkor meg 12400)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!