A szekrényes szerver rack-nél az 1U számítógépek képesek arra hogy egy windows fusson és az összes gép processzorát és ramját kihasználja?
Célzottan 125 magra lenne szükségem 3,5ghz magonként. És magonként 1 szálra! 64mb gpu-ra vagy kevesebb! És kb 2500gb ram-ra. 7 terra hdd.
És max 100mbit internet kapcsolat.
De a feltétel hogy egy windovs kezelje az összes gépet.
Milyen géptipus kell nekem?
Milyen irányba gondolkozzak?
Azért ez 1U-ba nem fog beleférni... 125 Mag? Ezt max. kluszterrel tudod összerakni, és nem fog rajta 1 db. windows elfutni, mert ez több fizikai gép lesz, mert ilyen gép x86 architektúrával nincs (az intelnék max. 16-os magos procik vannak, ebből kéne neked legalább 8 db.). 2,5TB magonként megoit nem jön össze, 128GB egy proci max (16 magonként). memóriája amit az x86 lekezel, ez meg legalább 20 db. processzor.
Ez már inkább egy másik kategória talán pSeries-be már ez belefér, vagy zSeries-be de azokon meg nem fut a windows.
Hogy milyen irányba gondolkozzál? Reálisan mérd fel a hardver igényt és hozzá az oprendszert. Mert ezt így windowssal nem hiszem, hogy meg lehet csinálni.
1U szerverbe nem teszel 2.5T memoriat mert fizikailag nem fer bele, a 7TB HDD sem tudom hogyan jott ki pont ennyire, a 125 magon meg csak rohogni tudok.
Azon kivul hogy keso van es holnap suli, mi lenne ennek a gepnek a celja? Es minek kell ra Windows?
#1 ne desktop CPU-kat nezegess, az a titok nyitja. Xeonbol pl. van 24 magos, HT-vel 48 szalat kezelo CPU is.
Az AMD-nek van (jo, lesz...) 128 magos procija (1 szal / mag), de 1U-s szerverbe ennyi memoria tenyleg nem fer bele, raadasul ahhoz nem eleg 1 proci mert nem bir el annyit a memoriavezerlo. A Windows Server Enterprise verzioja amugy elvisz 256 magot, csak szolok.
Az Epyc 7742 most is 64mag/128 szál és 4TB RAMot tud meghajtani ( 16x256GB). Egy ilyenbe pl belemegy 128 szál, 2TB RAM és akár egy GPU is:
Egy ilyenbe pedig simán belemegy a 128 fizikai processzormag és a 4TB RAM:
Igazából az elképzelés egyáltalán nem hülyeség, ha valami olyan feladat van ami brutál számításigényes de nem kell hozzá sok körítés akkor működik 1U szerverben is ( de gondolom ha ezt megküldi akkor a hűtés üvölt majd mint állat )
xD
Lehet én értem félre, de szerintem nem az a feladat, hogy a fenti speckó beférjen 1db gépbe. Én úgy értem, hogy összesen van szüksége erre a teljesítményre...
(Úgy viszont simán lehetséges...)
Inkább a problémás rész nekem a windows (még a desktophoz sem értek, nem hogy a win szerverhez). De egyáltalán miért kell windows? 99% hogy ami ekkora erőforrást igényel az linuxra (is) megvan írva. Ott viszont könnyebb (szerintem) clustert építeni.
20db 1U vagy 40db 1U
Úgy tudtam hogy az 1U a rack magasságát jelzi.
Nekem 125db 1 magos processzorból is elég amit akarok és a 7tb is 256gb-os hdd-kből jön ki. Kb 1 maghoz kell: 3,5ghz cpu, 30gb hdd, 8gb ram, a szoftver amit használok nem egy példányban fut de semmiképp nem fut máson csak windovson. Ha minden egyes géphez kell egy windovs is akkor 1 magot megeszik rack fiókonként! Meg lehet alapjárati memóriát is akkor már kevés a 2,5ghz!
De van egy olyan verzióm a szoftveremből ami jelenleg egy 4 processzoros xeonon fut 4x6 mag magonként 12 szál összesen 288 szálon de sajnos kevésnek bizonyul! Az a szoftver amit akarok használni: 1 mag 1 szál de teljesen kihasználja a magot így a szálak elvesznek! Tud kommunikálni elvileg: utp-n lanon keresztül de még nem vizsgáltam meg. Viszont a szimulációs környezethez amit meg akarok alkotni minimum és maximum 125 magra van szükségem. A 124 nem elég a 126 már sok. Egy mag egy szálon is jól elfut de korlátozott számításra képes. Ehhez gondolkozok szekrényes szerver racken amiben 20db 1U magasságú számítógép van összekötve. De leegyszerűsítené ha 1 rendszer tudná felmérni ezt a memóriát!
Jelenleg kulcsfogalmakat gyűjtök mert biztos hogy nem tudok dolgokat, de nem tudom mit nem tudok ameddig nem kérdeznek olyat amit nem tudok.
A kérdésem még mindig változatlan: egy rendszer minden 1U számítógép felett! Lehetséges e? Szerintem egy biosra van kötve mind akkor egyként fel tudná mérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!