Melyik az erősebb és az időtállóbb az Intel Core I7 8700/8700K Vagy Intel Core I7 9700/9700K?
A helyzet az, hogy vettem egy új Videókártyát. ZOTAC GeForce Trinity RTX 3080 10GB OC GDDR6X. Az előző GTX 980 után ez nagyon nagy előrelépés. De jelenleg csak egy I3 8350k 5.0 GHz van a gépben. Ami hiába megy akkora órajelen nem tudja meghajtani az RTX 3080-at. Ezért gondolkozok most processzor cserén. És igazából a 8. és 9. gen I7-ek között csak 5-10k különbség van. A K és nem K modellek között van 15 ezer forint különbség. Természetesen használtan venném. Tehát lehet, hogy a natur modellt veszem mivel most eléggé szűkösen vagyok ezután a vga vásárlás után. Eddig is gyűjtöttem rá majdnem 1 éven keresztűl. A lényeg az, hogy ultra beállítások melett játszanék 3440x1440 felbontáson 120Hz monitoron. Ray Tracing melett. Persze a DLSS-t is gondolom használni kéne mellé.
És szerintem egyik procival sem fog Bottleneck lenni.
Tehát az I7 8700 azért jöhet itt most szóba. Mert, hogy igaz, hogy régebbi és a legtöbb játékban több fps-t hoz a 9700. De pl a RE3-ban több fps-t tudott hozni a 8700k a 9700k-val szemben.
Na a lényeg, hogy az I7 9700/K 8C/8T a 8700/K 6C/12T
Melyik fog majd elengendö lenni tovább. Mármint, hogy elvileg van 1-2 olyan játék ahová a 4/8 vagy a 6 mag 6 szál már kevés. Csak sajnos nem tudjuk, hogy melyik volt hamarabb elavult. De pl ismerek 2 olyan embert akinek az egyiknek I5 4430 volt ezt szerintem mindenki tudja, hogy 4mag 4 szál. A másiknak pedig AMD FX 6350 amit felis húzott olyan kemény 5GHz fölé. Elvileg ez csak 3 mag és 6 szál. A lényeg, hogy mind2 procit 2019-ben kelett cserélni arra hivatkozva, hogy vagy kevés a mag vagy pedig lassú és nem viszi jól a játékot. Azt tudom, hogy annak akinek I5 4430 procija volt. Neki az első alkalommal a Metro Exodusnál volt FPS drop még low beállításon is akármelyik felbontáson GTX 1660 Super vga melett. És a gépszerelője mondta neki, hogy ez valszeg azért van mert kevés a 4 mag 4 szál. Akinek FX procija van neki nem tudom miért kellett cserélni. Mert tudom az FX procik nem voltak erőgépek. De egy i5 4430 szintjét ha nem is más de 5GHz-n hozza simán. De szerintem egy I7 4770 szintjét vagy többet is.
Tehát bizonytalan vagyok abba, hogy mi fog tovább elég lenni? A 6 mag 12 szál vagy a 8 mag 8 szál. És az I7 9700k miért csak 8 szálat kapott? Miért nem 12-öt vagy 16-ot úgy mint a normális I7 procik. Mert sokan szidják azt a procit, hogy elvileg az Intel szégyenére sikerűlt.
Sajnos ramból még mindig csak 16Gb van lehet, hogy bővíteni kéne 32-re. Mert már tutti van játék ami kihasználja. Tápegység pedig: LC-Power GP3 Series LC6860GP3 V2.3 860W Silver
Lévén hogy amit említettél címeket oda elég a kevesebb de erősebb mag.
Az hogy sok van valamiből nem feltétlenül jelenti hogy jobb is.
Egy 10 éves Xeon is ha 10 magos is, semmit nem ér a mostani procik ellen.
Az említett 2600 is kb lepkefing a 8. genhez képest is.
Lehet vele játszogatni de sokat nem kell már várni tőle.
Nekem speciel van egy olyan játékom aminek van VGA igénye is, de a CPU az nagyon nem mindegy, az én 11400-am 6C/12T-vel lett megáldva és képes a mind a 12 szálat 70%-80%-ra terhelni.
Gépigény szerint egy mezei i3 4330 is elég lenne hozzá...
Ezekre érdemes váltanod:
I5 10400f
I5 11400f
I5 12400f
Arra a kérdésre, hogy melyik öregszik majd jobban arra nehéz válaszolni.
Nem tudjuk mit hoz a jövő, mennyire fognak a játékok a magszámokkal skálázódni vagy épp marad a megszokott módi: néhány de nagyon gyors mag elég.
Ez egy régebbi teszt de itt láthatod hogy anno játékokban kb elhanyagolható különbség volt köztük, minimálisan a 9700K volt jobb:
A videó elején az alkalmazástesztekben az is látszik, hogy hiába 8/12 a 8700K, a legtöbb esetben a 8/8-as 9700K kényelmesen lenyomja. Ha a direkt erre kihegyezett multi-threading tesztekben jobban szerepel a 9700K akkor valszeg a későbbi játékok esetében is ez lesz a felállás, ha azok elmennek a többszálúsítás felé. Ez közelítésnek elmegy, de mondom jósolni nem tudunk.
Az egész történet attól is függ mit hajtanál vele és a te esetedben itt jön a gond: RTX3080.
Az RTX3080 már PCI-Express 4.0-s kártya és ezzel már bizony ki lehet szaladni a 3.0 X16 nyújtotta sebességből, ha nem is sokat de veszthetsz vele pár százalékot. Az is gond, hogy ahhoz a videokártyához már a 9900K is kevés, nem hogy a 700-ak. 4Kban elméletben nem fogsz processzorlimitbe futni, mert ott tisztán GPU limit van, így a papírforma szerint oda teljesen jó lehet a 9700K is.
Viszont 1080p-ben a videokártya teljesítményének közel harmada menne a levesbe a proci miatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!