Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » ? Külső merevlemez – 2 kérdés:...

? Külső merevlemez – 2 kérdés: Kattanó hang kihúzáskor + egyéb (HOSSZÚ!)

Figyelt kérdés

A napokban többször használtam külsőleg HDD-et és többször is hallottam 1 db kattanó hangot miután kihúztam a gépből. Minden alkalommal kiírta a gép, hogy most már biztonságosan eltávolítható. Én pedig nem vártam 10 mp-et, mint ahogy egy helyről hallottam. A merevlemezhez nem nyúltam, és szerintem nem is mozdult el, hanem csak a gépből húztam ki. Idáig még nem sikerült megfigyelnem, hogy akkor is ad-e ilyen kattanó hangot, ha 10 mp-et várok.

Mitől lehet ez a kattanó hang?

A másik kérdésem: Immár 2 ugyanolyan külső merevlemez csatlakozóm + házam van: [link]

Az utóbbit innen vásároltam, a másikat másutt. A merevlemezen lévő adatok teljesen egyeznek egymással. A különbség csupán annyi volt, hogy amit linkeltem, ez kék dobozzal érkezett és kicsit más kábellel, míg a másik, amit nagyjából 1 évvel korábban vásároltam, az piros dobozzal (és más kábellel), de ennek nem kellene semmilyen jelentőséggel bírnia, hacsak nem így jelölnek egy külön típust, de mint írtam a merevlemezházon az adatok egyeznek. Tehát a problémám az az, hogy az elsőnek vásárolt merevlemez csatlakozó vagy átalakító (van erre egy külön szó?) csak SSD-t ismer fel, a HDD-k mind folyamatosan, megállás nélkül kattogó (és kissé vinnyogó) hangot adnak, ami idegesítő tud lenni. (Minden merevlemez máshogy adja ezt a hangot (más a gyártó, kapacitás stb.).) Talán 1 vagy 2 alkalommal ha egyáltalán sikerült az elsőre HDD-t csatlakoztatni, de már olyan rég volt, hogy nem bízok a halvány emlékezetemben. Az SSD-t azonnal felismeri és már tudok is az adatok között mozogni, míg a HDD-ket egyáltalán fel se ismeri. Az újonnan vásárolt eszköz mind a HDD-t, mind pedig az SSD-t felismeri azonnal. Ennél nem tapasztaltam az említett kattogó és vinnyogó hangot.

Érdekesség, hogy a dobozára ugyan az van írva, hogy Windows 7 és afölötti op.rendszerek, de a HDD-ken mind XP van és mégis azonnal felismeri. Tehát kizárnám, hogy a korábban vásárolt eszköznél emiatt ne ismerné fel és emiatt adna ki olyan hangot.

Előre is nagyon szépen köszönöm a hasznos válaszokat!

2022. jan. 6. 15:28
 1/9 anonim ***** válasza:
A HDD-ket leválasztottad előbb. Jobb alsó sarokban lehet.
2022. jan. 6. 15:51
 2/9 anonim ***** válasza:

[link]

Előbb nézd meg mi a betűjele a HDD-nek!

2022. jan. 6. 15:54
 3/9 anonim ***** válasza:
"Minden alkalommal kiírta a gép, hogy most már biztonságosan eltávolítható" bocs elnéztem , ezek szerint szabályosan leválasztod.
2022. jan. 6. 15:55
 4/9 anonim ***** válasza:
Teljesen normális. A HDD-t nem állítja le a vezérlője, amikor leválasztod - ki kéne adjon erre egy leállás parancsot a HDD-nek, de nem teszi, mert egy gagyi kínai cucc. Amikor lehúzod, a fejet visszahúzza a parkolóba egy mechanika, ami arra lett kitalálva, hogy ne maradjon kint a fej és karistolja szét a lemez felületét, ha úgy megy el az áram, hogy nincs előtte leállítva. Amikor a fej a parkolóba ér, azt hallod. Ezt leállításkor is hallani, csak halkabb, mert az vezérelt parkolás, nem egy mechanikus dolog (mert akkor van még benne áram, ha az elmegy akkor már nincs és csak mechanikai dolgok működnek, elektromos nem).
2022. jan. 6. 16:02
 5/9 anonim ***** válasza:

"Az újonnan vásárolt eszköz mind a HDD-t, mind pedig az SSD-t felismeri azonnal. Ennél nem tapasztaltam az említett kattogó és vinnyogó hangot."

Azon milyen oprendszer fut. Lehet azt kéne használni, bár az xp is leállítja.

Látszik a kis LED-en ha elalszik ami villog, majd eldötétűl, akkor parkolt a HDD.

2022. jan. 6. 16:07
 6/9 anonim ***** válasza:
Le szoktam állítani a gépet ilyenkor, akkor leparkolja.
2022. jan. 6. 16:18
 7/9 A kérdező kommentje:

4-es! Köszönöm a részletes választ!

És származhat ebből kár?

Tudsz / Tudtok olyan programról, ami leállítja a winchestert? (32-bites XP-re)

Most, hogy írod, visszaemlékszem valami hangra, amikor a gépet le szoktam kapcsolni, viszont mivel a gépben van a HDD, ezért nem olyan hangos és nem olyan jellegzetes. Most már tudom, hogy mi az a hang.

És az első kérdésre tud valaki válaszolni?

5-ös! HDD-ken Win XP van, SSD-n Win7, de egyáltalán nem gondolom, hogy ez hatással lenne rá.

A LED nem alszik el, hanem leválasztáskor ad néhány villogást, utána folyamatosan világít.

Vicces lenne, ha minden kihúzáskor le kellene állítani a gépet - még pendrive-nál is. Igaz, a pendrive nem úgy működik, mint a HDD, de azt se állítja le. Ez életidegen.

2022. jan. 7. 12:42
 8/9 A kérdező kommentje:
Utolsó mondatomhoz: Már nem az 1945-ös időket éljük, ahol egy számítógép 1 vagy töb szobányi helyet foglaljon. Ugyanezen okból kifolyólag irreális, hogy akár csak a külső winchester leválasztásánál is minden alkalommal ki kelljen kapcsolni a gépet.
2022. jan. 7. 12:43
 9/9 anonim ***** válasza:

Persze hogy nem jó a gép leállítása, de így állt le normálisan a HDD sajnos. Csak így rádugva kéne hagyni amíg ki nem kapcsolod a gépet.

Van egy rack-es HDD-m, az nem áll le nálam is, hiába írja ki hogy leválasztható.

Amelyiket kompakt vettem, az leparkol és kialszik a LED.

Ez miért lehet, ha valaki tudja...?

2022. jan. 7. 14:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!