Mikrotik local dns névfeloldás. Mit rontok el?
Szeretném, ha a hálózaton lévő gépek a belső tartományt megkapnák suffix-nek.
Tehát:
1) DHCP-nél megadtam a gépnek a static ip-t így mindig ugyanazt kapja.
2) DNS szervernél engedélyezve van az Allow Remote Requests
3) DHCP > Network résznél megadtam az adott hálózat domain-nek: "home.intra"
4) DNS Settings > Static pontban felvettem a gépem az ip-hez: "sajat-laptop" és az ip (csak példa) 10.13.0.5
Azt szeretném, hogyha pingelem a sajat-laptop.home.intra-t akkor működjön a névfeloldás a 10.13.0.5-re.
Helyette működik a "sajat-laptop"-ra, de hiányzik a domain suffix.
Miért? Hol rontom el?
Érdekességként (ja linux van a laptopon) ha nézek egy nslookup-ot akkor feloldja... de mégsem:
user@sajat-laptop:~$ nslookup sajat-laptop
Server: 127.0.0.53
Address: 127.0.0.53#53
** server can't find sajat-laptop.home.intra: SERVFAIL
Ha pingelem nem éri el, de ha a sajat-laptop-ot pingelem (akár a mikrotikről) működik. Csak a suffix hiányzik. Triviális megoldás lenne azzal együtt felvenni a static-ba, de gondolom a domain-t azért lehet megadni, hogy mögéfűzze, szóval pont az lenne a lényeg, hogy ez működjön enélkül is gondolom.. vagy nem jól tudom? Viszonylag kezdő vagyok még, sorry, ha rossz a megközelítés.
Köszi a segítséget!
Az lemaradt, hogy a laptopon az /etc/resolv.conf ezt tartalmazza:
nameserver 127.0.0.53
options edns0
search home.intra
Tehát elvileg megkapja a domain-t.
Megoldottam. Rosszul tudtam...
Hiszen a "search home.intra" azt jelenti csak, hogy ezen belül (is) keressen. Tehát a static-ba a teljes domain-t kell felvenni: és működik azzal is és nélküle is.
Magától viszont nem fűzi hozzá. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!