Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mennyiből tudnék kihozni egy...

Mennyiből tudnék kihozni egy 20 éves retro PC-t?

Figyelt kérdés
20 év múlva(40 évesen) mennyit érhet? Mennyiből tudnék kihozni egy 20 évvel ezelőtti csúcskategóriás retro számítógép-et?
2021. nov. 10. 19:55
 1/7 anonim ***** válasza:
87%

A kérdés olyan szempontból értelmetlen (vagy inkább: nehezen megválaszolható), hogy most nem tudod áruházakból beszerezni az akkori hardvereket. Használtan pedig nagyon széles skálán mozognak az árak. Én pont a napokban jutottam hozzá egy 2000 körüli PC-hez (igaz, nem gamer, hanem irodai masina), egész pontosan 0 forintért. Sőt, még hálásak is voltak, hogy elviszem a "szemetet".

De ha nincs ilyen szerencséd, akkor is kb. 10-20 ezerből ki lehet hozni egy ilyen gépet. Hogy 20 év múlva mennyit fog érni? Ma egy 40 éves számítógép százezreket ér (pl. egy Commodore PET 200 és 300 ezer között szokott elkelni), de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy 20 éves PC 20 év múlva ennek megfelelő pénzért kelhet el, ugyanis 40 éve még jócskán ritkák voltak a számítógépek, 20 éve viszont azért már gyakoribbak voltak. Akkoriban alig volt valakinek számítógépe, 2000-ben viszont kb. minden második-harmadik háztartásban volt. Ráadásul a PC-k ugyebár tetszőlegesen konfigurálhatóak, és nem tudni, hogy egy ilyennek milyen gyűjtői értéke lesz 20 év múlva? Az is lehet, hogy az egyediségük miatt jóval magasabb áron lehet majd eladni őket, de az is lehet, hogy ellenkezőleg: jóval kisebb lesz az értéke a "nem gyári" gépeknek. Nem lehet tudni előre.

2021. nov. 10. 20:18
 2/7 anonim ***** válasza:
87%

Rákerestem a "the best pc configuration in year 2000"-re, hát most megyek nosztalgiázni, olyan találatokat dobott fel. :) Nem is gondoltam volna, hogy foglalkoznak a témával.

ultimate year 2000 pc build | ancientelectronics [link]

Early 2000's gaming PC - Athlon II 160u 1.8 GHz Single-Core OEM/Tray, Radeon HD 4550 128 MB, TM366BK MicroATX Mid Tower w/300 W Power Supply - PCPartPicker [link]

Retro Gaming : PC gaming in the year 2000 [link]

2021. nov. 10. 20:26
 3/7 anonim ***** válasza:
Egy cég 1000 Ft-ért kapott 2014-ben egy 2006-os irodai gépet. 2017-ig volt használatban, aztán selejtezték, idén év elején megkaptam ingyen. Csak egy videókártya kellett hozzá, ami porosodott is itthon, igaz 2002-es, de gond nélkül megbirkózik 2006-os játékokkal is. Szóval jelenleg semmit sem érnek ezek a gépek. Lehet majd fognak, főleg ha ritkábbak lesznek, de addigra nem lesz mit beléjük tenni. Például az IDE HDD-k olyan öregek már, hogy bármelyik percben elpusztulhatnak, ha megteszik nem lesz mit ezekbe rakni, max átalakítókkal.
2021. nov. 10. 20:48
 4/7 anonim ***** válasza:

Ja, a tiéd volt a napokban az XP-s gép kérdés. Nosztalgiázni jó, amíg megy. Nekem is van egy, néha kipucolom, bekapcsolom, elindul-e még. De azért ghost mentéseim vannak a 80 gigás vinyójáról. :)

2021. nov. 10. 20:58
 5/7 anonim ***** válasza:
#4 nem én kérdeztem, csak válaszoltam valakinek, de igen. Amúgy pont az enyémben is egy 80-as, korabeli HDD van. Amikor elindítok egy nagyobb falat játékot úgy recseg, hogy öröm hallgatni :D A mai HDD akkor se csinál ilyet, ha 5 szálon másolok rá maximális sebességgel. Nem mentegetek róla, csak egy XP van rajta és pár játék, nem dől össze a világ ha elszállnak a mentéseim, majd kezdem előröl. Szerencsére ezen a lapon van már SATA csatlakozó is, igaz egy RAID vezérlő hajtja, de majd csinálok egy egy elemű tömböt.
2021. nov. 10. 21:46
 6/7 anonim ***** válasza:

Ez a 20 év körüli idő a lehető legrugalmasabb ár szempontjából. Simán ki lehet jönni 3-5 ezer forintból is, de a határ a csillagos ég.

Például egy korai/közép idős Pentium 4 + Geforce MX440 PC-t simán ki lehet hozni 5 ezerből, mindem korrektül megy majd rajta kb. 2002-2003-ig bezárólag (ha 128 bites MX-et fogsz ki). Ez nem rongyrázós, de 20 év múlva sem fog sokat érni.

Viszont:

ASUS A7A266-E

AMD Athlon XP 2600+

2×256MB DDR266

Geforce 4 Ti 4600 vagy 4800 128MB

Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS SB0350

Creative SB0110D Front Panel

ASUS Ipanel Deluxe

Ezért valószínűleg már jónéhány tízezer forintot ott fogsz hagyni és/vagy hetekig, hónapokig fogod vadászni az alkatrészeket. A két front panel kicseszett ritka (és/vagy drága), a videokártya annyira nem ritka, de sokba kerül, az alaplap Athlon XP-hez nem lenne nehéz ügy, de az Ipanelt csak néhány ASUS lap támogatja KT133, KT266 vagy KT333 chipsettel és ezek közül a KT266 a legjobb. Viszont ennek már csak növekedni fog az értéke.

2021. nov. 11. 12:18
 7/7 anonim ***** válasza:
Ja, és ha már ASUS alapú a PC, akkor valószínűleg videokártya terén is válogatós leszel, és konkrétan a Ti4600 ASUS V8460 változatát vadászod le, ami tovább nyomja a kiadásokat.
2021. nov. 11. 12:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!