Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hd 3850-el miért nem indul el...

Tóth Renátó kérdése:

Hd 3850-el miért nem indul el az SW KoToR?

Figyelt kérdés

Van egy retro gépem, direkt az ilyen játékokhoz(pentium 2,4ghz 1,25mb ram Radeon HD 3850(meg egy Nvidia FX5500) Windows xp SP3), de nem indul el, egy darabig tölt, aztán hibajelentés küldése, és utána kékhalállal újraindul.

A játék (GOG verziós), alapból tartalmazza az 1.03-as patchet.

A konfigjában az érzékelés résznél az open gl-re hivatkozik(neki legalább 1.4-es kell, a kártya meg fullba tudja 3.3-ast is).

A másik problémát a driverra és a catalystra irja, de a legfirrsebb windows XP SP3 támoagtott drivert is felraktam, próbáltam a Béta verziót is, a Catalystot is megtaláltam hozzá.

Annyi tippem van még, hogy mivel az FX5500-al használtam eddig, és csak a VGA-t cseréltem át(Return to the Castle Wolfensteint játszottam, mert az sem indult el a HD 3850-en, OPEN GL-re panaszkodva szintén), az nvidia-s drivert nem töröltem, megpróbálom azt törölni.

A játékot már újra telepitettem, esetleg egy patch nélküli verziót próbálok meg keresni, ha az sem akkor teljes win újra telepités.

Az elött is valami ötlet?

2021. nov. 6. 15:29
 1/10 anonim ***** válasza:
Nvidia drivert törölni elötte mindenképp jó lett volna, amugy próbáld meg régebbi driverrel, tudom 3850-hez amugy sincs angyon friss, de ne a legutolsó elérhetővel hanem valamelyik régebbivel, hátha azzal elindul.
2021. nov. 6. 21:59
 2/10 anonim ***** válasza:

Elég régi hardver és Windows. A KOTOR se mai cím és még az Intel HD4600 iGPU is elvitte, bár az legalább 5 évvel újabb architektúra, mint a te kártyád.

Ha a másik driver fent bekavarhat szoftveres szinten. Szerintem töröld mindkettőt, majd tedd újra a Catalystot, esetleg a játékot is hogy jobban "érzékelje" a hardver-driver cserét.

Ha jól tudom egyik cím se igazán OpenGL alapú, bár a Wolfesnteinba nem vagyok biztos. (az id címei mindig OpenGL alapú engine-t használtak)

2021. nov. 6. 22:02
 3/10 A kérdező kommentje:
Hát most kap egy direkt friss virtual boxra szánt windows xp-t, és egy friss drivert minden szemét nélkül. Anno a Return to the castle Wolfensteint próbáltam a HD 3850-el nem indult, ezért került bele a gyengébb FX 5500-as kártya. A VGA-hoz az XP támogátása elött 2 évvel is adtak ki drivert 2012-ben. Igazából azt nem értem, hogy az AMD-s driver nem is rak fel Catalystot, ha Shapphire-ost rakok fel(rohadt nehéz volt találni), azzal felrakja, de nem észleli, hogy fenn van. Próbáltam azt is kézzel telepiteni, de semmi siker.
2021. nov. 6. 22:29
 4/10 A kérdező kommentje:
Régebbi drivert szinte nem is találok a kártyához.
2021. nov. 7. 00:05
 5/10 A kérdező kommentje:

[link]

Itt egy kép, a config hardver észleléséről. Ez nem 1.03-as verzió, hanem előtte lévő, azért csak ságra a vga követelmény.

2021. nov. 7. 06:44
 6/10 A kérdező kommentje:
Volt még itthon egy Radeon 9250, amivel a driver telepitése után minden hiba nélkül elindul, de még gyengébb a teljesitmény, mint az FX 5500-nál.
2021. nov. 7. 07:51
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

2-es vagyok. A képben jelezett gép a szóban forgó PC? Nekem is hasonló volt anno Celeron 3 GHz, 2 GB RAM, GT 6600 ezen full maxon simán ment a KOTOR. Radeon kártyám sose volt, azt nehezen tudom rangsorolni.

De úgy látom a hiba az OpenGL-el szoftver hiányával van, ami elvileg a VGA driverében van.

Ha megoldható én újrahúznám a Windowst és úgy telepítenék drivert. Sok más hibát is kiszűrne, XP még néha macerás volt és egy format c után minden jó lett.

Vagy néznék jobb VGA-t használtam, nem egy Geforce 9600-9800 kártyát, azt még egálba lenne a procival és pár ezer forintból kijön.

2021. nov. 7. 08:05
 8/10 A kérdező kommentje:

Friss Windows kapott tegnap a gép, amit látsz. Nem fogok költeni egyenlőre erre a masinára, pedig 2 GB ram nem lenne utolsó benne.(a régi szép idők az AGP-s kártyákkal). Egy ilyen konfigot csak P4P800-as lappal és egy HD4670 AGP-s kiadással, 2003-tól 2014-ig!!! használtunk, addig nem láttuk igényét nagyobbra váltásra(hiába már a win 7 nem volt rakta élvezhető).

Nah a lényeg, amire még gondolni tudok, hogy az zavarhat be, hogy Sapphire kiadású a kártya(3850HD) és AGP-s. Én az éjjel találtam olyan drivert, ami úgymond a Sapphire kiadáshoz jó, de azzal nem sikerült(anno két hetet szivtunk faterral, mikor a 4670HD-hoz minden áron az AMD-s drivert akarta felrakatni, mire egyik reggel öcsém megszólalt 11 évesen, hogy próbáljunk meg rá keresni, a ventin látható matrica alapján(Sapphire) a driverra, és voala). Ezt a kártyát is kapta öcsém egy meló után, a gépet meg a helyi iskolából hozhatta el, mert ment volna a szemét pár másik gép mellet.

A lényeg, ha van esetleg linkje bárkinek, vagy driverja a kártyához, az ne tartsa magában, mert már másra nem tudok gondolni.

2021. nov. 7. 09:06
 9/10 anonim ***** válasza:
58%
Nem vagyok híve a bridge chipes AGP kártyáknak. Szvsz jobb a natív AGP support. Én tennék a proci mellé egy Radeon X700-at, az általában nem drága és ahhoz még rendes Window 98 driver is van. A HD3850-et egyébként is vastagon bottleneckeli a proci.
2021. nov. 7. 10:54
 10/10 A kérdező kommentje:

9-esnek. Nem azt kérdeztem, hogy te mit csinálnál, meg hogy mit vennél. NEM FOGOK MÁSIK KÁRTYÁT VENNI! Kérném azokat, akik csak igy tudnak hozzá szólni, azok inkább mellőzék, köszönöm.

A jelenlegi kártya több oldal szerint is bőven elégséges a játék maximumához is. Szoftveres problémára gyanakszom, nem hardveresre.

2021. nov. 7. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!