Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » IBM 8088-as pc tapasztalatok? ...

IBM 8088-as pc tapasztalatok? Akinek igen, mesélne róla hogy pl mikkel lehetett játszani rajta? Folytatás lent.

Figyelt kérdés

Mekkora volt a hdd-je, és valóban 160 kb-os floppy meghajtó volt benne?

Minden választ előre is köszönök, akinek volt ilyen IBM 8088-as gépe.

#IBM, 8088
2021. okt. 31. 10:38
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nem volt, de feltételezem, hogy Magyarországon magánemberként senkinek, egyrészt mert nagyon drága volt, másrészt nem árulták egyáltalán Magyarországon hivatalosan, harmadrészt sok értelme sem lett volna ilyet venni játékra, mert kb. Pong (tenisz) szintű játék mehetett rajta, amit persze nem lehetett ingyen letölteni, már ha volt hozzá bármilyen. HDD alapból nem volt, a DOS is floppyról ment.
2021. okt. 31. 11:54
 2/16 anonim ***** válasza:

Ahogy nézem, egy fokkal jobb volt a helyzet játékok terén.

https://www.youtube.com/watch?v=ksj7NLCIKuw

2021. okt. 31. 13:33
 3/16 anonim ***** válasza:
74%
Még annyit, hogy akkoriban, és még jó ideig nem árultak semmilyen számítógépet műszaki üzletben. Voltak ugyanakkor "műszaki bizományik", ahol vehettél ilyet "használtan" (sokszor újan, frissen behozva nyugatról), ha szerencséd, és elég pénzed volt. A programok beszerzése csere útján ment többnyire ilyen klubokban másolással.
2021. okt. 31. 13:53
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Eredeti IBM PC kevés volt. Nekünk már XT-nk volt, annak is 8088-as procija volt. Az XT a PC tovább fejlesztése volt. Ennek alap kiépítéses változatában 64kByte RAM volt. Két féle floppy meghajtóval volt szerelve az egyik 160 (vagy 120 már nem emlékszem) a másik 360kByte-os volt. A RAM 640kByte-ig volt bővíthető. Nagyjából két féle videókártya volt volt a Herkules, ez monokrom volt (fekete fehér) és volt a CGA 320x200 képpont volt az alafelbontása, maximum 16 színt tudott.

Az alapkiépítésben 4,75 MHz volt az órajel frekvenciája, a klónok tudtak 8MHz-et is (turbo XT). Érdekes, volt rajta egy kapcsoló amivel lehetett a klónokat kapcsolni a két órajel között, mert bizonyos hardverek, meg egyes szoftverek nem mentek a magasabb órajelell. Az XT-be már lehetett 8087 matematikai koprocit tenni, azzal a számítások gyorsabbak voltak.

Játékok? Én a Tetris-re emlékszem, azt nyomtuk elég sokat, még volt pár egyszerűbb játék de azokra már nem emlékszem régen volt.

2021. okt. 31. 16:57
 5/16 Alex Fly ***** válasza:
100%

Nekem volt PC-m. Mindennel tudtam játszani, ami elfért egy lemezen (360 kB). Aztán került bele egy akkoriban elterjedt 20 MB-os Seagate HDD (ST 225), így gyakorlatilag XT lett belőle. Innentől aztán a bőség zavara következett...

Amivel sokat jétszottam: Stunts, LHX, F15, F19, Impossible Mission II, Szakadt csöves '88, Life and death, Alley Cat, Summer Games, stb...

2021. okt. 31. 18:15
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
#1 vagyok. Úgy értettem, hogy a megjelenést követő években... Neked mikor volt?
2021. okt. 31. 18:41
 7/16 A kérdező kommentje:
160 kb os lemezre léteztek anno játékok?
2021. nov. 1. 09:26
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Persze, elfért még a DOS mellett. Pl. a Tetris nagyon kicsi volt.
2021. nov. 1. 14:53
 9/16 Alex Fly ***** válasza:
100%
@6: ha tőlem kérdezed, akkor a '90-es években. Egy érdekesség: 1995-ben az IBM magyarországi képviselete mindenáron meg akarta szerezni tőlem a házi múzeumuk számára (nekik csak XT-jük volt). Felajánlották, hogy az akkori választékukból bármelyik gépet választhatom helyette, bármilyen felszereltséggel azonnal elcserélik velem....
2021. nov. 1. 15:29
 10/16 anonim ***** válasza:
Igen, tőled, kösz :)
2021. nov. 1. 15:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!