Mennyi VRAM-mal elátott videókártyát érdemes venni, RTX 3070 8 GB-tal vagy RX 6700 XT már 12 GB-tal, mennyire fontos, hogy 8 GB-on felül legyen 1080p-ben használva (konkrétan: elég a 8 vagy inkább a 12 kell lassan)?
"Jó, de 24 GB hova? "
4Kban már most ki lehet futni a 12GB-ból, a 8K pedig a négyszerese a 4Knak.
VRAM-ból a sok sem elég, mert a játékok grafikus motorjai annyi textúrát töltenek be a VRAM-ba, amennyit tudnak (ezért telik meg egy idő után, látod ha kiíratod Afterburnerrel). Ha rosszul van megírva a grafikus motor, akkor akadozások és hibák jelentkeznek mikor kifut a VRAM-ból. Mint a Far Cry 6-nál (rossz, elavult VRAM menedzsment). Már a Far Cry 5-nél is érezhető volt, hogy 6GB VRAM esetén (RTX2060) időnként megakad, amikor betölti a textúrákat, viszont 8GB VRAM-os kártyánál már nem tapasztaltam ilyen microlagot FC5-nél, vagy csak nem vettem észre.
Konzolokon már régen megoldották a textúrák VRAM-ba streamelését, ezt PC-n a Cyberpunk2077 jól csinálja, viszont ehhez kell jó sok rendszermemória és gyors SSD, hogy akadásmentesen menjen (nekem még egy 6GB VRAM-os 2060-os laptopon is simán megy a CP2077 minden maxon kivéve RT, 16GB rendszermemóriával, de gyors NVME SSD-vel).
A rendszermemóriát és az SSD-t könnyű upgradelni (aránylag olcsón), a videokártyán viszont a VRAM-ot nem lehet, csak grafikuskártya cserével (de ez a drágábbik út). A jövő megoldása mindenképpen a textúrák streamelése lesz, a rendes VRAM menedzsment, plusz valamilyen még jobb tömörítő algoritmus és még egy jó felskálázó motor használata (DLSS, vagy FSR).
Az elvárható FPS szám attól függ, hogy mit játszol. Ha stratégiai játékot, vagy történetorientált lövöldét, akkor használható az alacsonyabb érték is (35-45-60 is megfelelő értékek).
De amelyik játék a reflexekre épül, ott a 75 a minimum szerintem (de még ez is 13.3ms késés), inkább 100 feletti az igazi. Kompetitív lövöldözős, ügyességi játékoknál egyértelműen hátrányban leszel kevés FPS-el a többi játékos ellen. Ehhez már megfelelő monitor is kell, ami tud 120, vagy 144hz képfrissítést (vagy többet).
Vagy az egészet lexarod és veszel egy PS5-öt, vagy XBOX ONE X-et egy 120hz-es tévé mellé, ezekhez is lehet billentyűzetet és egeret kötni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!