Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » 500gb-os ssd, vagy 2 terás hdd?

500gb-os ssd, vagy 2 terás hdd?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy melyik meghajtót válasszam! Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy 2 terás hdd-t vegyek, vagy 500 gigás ssd-t (ugyan azok az árak). Tudom, hogy a hdd leginkább tárolásra van, és az ssd pedig inkább alkalmazások, stb tárolására alkalmas. Nekem jelenleg van egy kb 120gigás ssd-m és egy 240gb-os hdd-m. Hdd-n voltak leginkább a játékok, viszont romlott az állapota, pl: a fortnite és a gta 5 már annyira szaggat, hogy azt ki nem állhatom. Szóval, ha új HDD-t vennék, akkor talán picit jobb lenne a játékok teljesítménye, vagy maradjak az SSD-nél?

2021. okt. 1. 22:12
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

SSD-t vegyél.

A HDD ma már lassúnak számít programokhoz.

2021. okt. 1. 22:29
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Eddig elvoltál 360GB-al.

Egy 500-as SSD elég komoly előrelépés lesz, később pedig vehetsz egy HDD-t mellé az adatoknak.

2021. okt. 1. 22:34
 3/8 Kérdező95 ***** válasza:
Ha a rendszered az ssd-n van akkor legalább 7200rpm hdd ami 2tb,500gb ssd szerintem nagyon kevés, főleg 80Gb játékok mellett
2021. okt. 1. 23:15
 4/8 anonim ***** válasza:

Amúgy, ha korábban jobban futott a két játék, akkor érdemes lehet egy töredezettségmentesítést csinálni a HDD-n. Hátha visszatér a korábbi állapotba.

Rég nem használok HDD-t programokhoz.

De anno, csak olyankor voltak lassulások, mikor valami átmenetnél tölteni kellett. Illetve a játék indulásánál. Menet közben nem volt jellemző, hogy a HDD miatt megakadt volna a játék.

Egy jobb HDD amúgy 200 MB/s adatátviteli sebességre is képes. Ehhez képest egy jobb SSD 550 MB/s sebességre, egy nvme SSD pedig 1500+ MB/s sebességre és akkor elég alacsonyat is mondtam.

A 2 TB-os, 260 euróba kerülő SSD-m 3000 MB/s sebességre is képes.

A rendszerem és a játékaim viszont egy 4 TB-os 550 MB/s sebességű SSD-n van. Ez került a gépbe először, a 2 TB-os eléggé el van használva, most videórögzítésre és feldolgozásra van befogva.

Játékok terén a kettő között annyira minimális a különbség, hogy az már észrevehetetlen. De YT-n találsz ezekről időmérős tesztet, így nem is kell zsákbamacskát venned.

A kiírt sebesség nagy fájlok esetén igazak, sok kis fájlnál már egész más a helyzet és a rendszer, meg a játékok általában sok kis fájllal dolgoznak.

Ha ezekre vagy kíváncsi, akkor érdemes a prohardver SSD témájába benézni. Amúgy sem árt, mert nem mindegy mit veszel. Meddig bírja, milyenek a paraméterei, melyeket a gyártó nem közöl.

2021. okt. 2. 00:10
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, nincs töredezettség a meghajtón, csupán szerintem annyi, hogy a ramom halt meg, ezért futnak jobban az ssd-n a játékok, mint a HDD-n. Keretem 20K, mivel a másik 20-30ezer forintot ram-ra fogom költeni, és hát 10-20ezer környékén nincs szerintem. Az árukereső nem írja, hogy hány mb/s a sebessége, csak annyi, hogy 7200 rpm és max sebesség 6gb/s. Visszatérve, szerintem a 240gigás Hdd-men lesznek az adatok, mivel jól elvoltam vele 2 évig, meg amúgy is családi PC-n vannak leginkább a képek, videók stb... Szerintem az SSD-t fogom választani, mivel kb. 2db fő játékomat fogom rátenni, ugye az fn-t és a gta5-öt (össz 130gb) és a windows az még levesz 20gigát kb, így összesen marad: kb 300 gigám, ezt leginkább programokra szeretném fenntartani és még talán videók írására, majd azt át tenni hdd-re.
2021. okt. 2. 08:43
 6/8 anonim ***** válasza:

"csupán szerintem annyi, hogy a ramom halt meg, ezért futnak jobban az ssd-n a játékok, mint a HDD-n."

Ha a RAMod halt meg akkor mi köze a játékok HDD-s kérdéshez? :D

Ha eddig elvoltál 360GB-on és nem volt kevés akkor a 2TB-ra semmi szükséged, viszont a gyors 500GB mindig jól jön.

Azért nem írnak a HDDhez sebességet, mert az sok paramétertől függ és nagy a szórás, de átlagban 70-180MB/Sec között mennek. Az olcsóbb SSD-k is tudják a 4-500MB/sec-et.

2021. okt. 2. 11:00
 7/8 A kérdező kommentje:
Kedves Mclane, azért, mert HDD-n volt régen a forti, és kb 1 éve tettem át SSD-n, mivel HDD-n kifagyott. SSD-re is tettem azonnal, és javulást tapasztaltam. Jelenleg itt tartok, hogy már a SSD-n is laggolgat, és amikor crashel, ki írja azt, hogy kevés a memória.
2021. okt. 2. 12:48
 8/8 A kérdező kommentje:
Elég kevés volt, vagyis annyira nem, de ha már volt egy gta 4,5,R6 és pár videó a HDD-n, akkor már át kellett tennem a tavaly vásárolt 1 terás külső hdd-re (mert akkor még magas volt az 1 terás HDD, és számomra is praktikus volt a a külső merevlemez. Már az is majdnem betelt a videók miatt, de a hülyeséges vidiket töröltem, szóval most egész jól állok. Csak régebben még nagyon buta voltam, ezért egy csomószor telepítettem a windowst újra, és az SSD-nek is megártott.
2021. okt. 2. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!