Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Melyik VRAM-mal tartalmazó...

Melyik VRAM-mal tartalmazó videókártyát érdemes venni, RX 6700 XT-t 12 GB memóriával vagy RTX 3070-et csak 8-cal?

Figyelt kérdés
2021. szept. 25. 21:38
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Miért? Nem nővekszenek a videókártya rendszerkövetelmények, mindig jó lesz egy videókártya az újabb játékokra? 40 év múlva is ugyanaz a videókártya elég lesz, amikor 64 GB VRAM-mal jönnek ki? Nem hinném.
2021. szept. 25. 23:16
 12/20 anonim ***** válasza:

Még mindig kevered a GPU-t a VRAMmal. Egy átlag játéknak átlagos igényekkel elég 4K-ra videókártya 8GB VRAMmal. A 4k felbontás viszont 4-szer annyi pixelt jelent, mint a 1080p ebből kifolyólag 1080p-ra kis túlzással még mindig elé a 2GB VRAM, 10 éve is elég volt.

Ha mindent feltekersz maximumra és hq textúrákkal van tele a játék akkor fogyaszt el 3GB körüli VRAMot 1080p-ben ( sok játék többet foglal le magának, de nem mindet használja ki ).

Gondolj csak bele, hogy ha 8GB nem lenne elég 1080p-re akkor 4K-ra már most kevés lenne a 32GB, pedig ilyet még nem is gyártanak ( a szerverkártyákat leszámítva).

Ma azért van 12-16-20GB memória a kártyákon, mert azokban már olyan erős GPU van amivel el lehet menni akár 4K fölé is felbontásban, oda meg kell ennyi VRAM. Nem azért mert full HDban szükség van erre...

2021. szept. 26. 10:56
 13/20 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint azt mondod, hogy nem növekszik a videókártyának a RAM igénye, akkor miért nem 4 GB-osakat gyártanak továbbra is?
2021. szept. 26. 11:56
 14/20 anonim ***** válasza:

"Akkor ezek szerint azt mondod, hogy nem növekszik a videókártyának a RAM igénye"

Nem, nem ezt írtam, fuss neki még egyszer.

"akkor miért nem 4 GB-osakat gyártanak továbbra is?"

Gyártanak most is,pl RTX3050.

2021. szept. 26. 13:42
 15/20 A kérdező kommentje:
Csak azt tudom ebből levenni, hogy most elég 8 GB VRAM 4K-ra, de én a jövőre gondoltam, hogy meddig lehet elég, mert a videókártyaigény mindig növekszik a gépigényekben.
2021. szept. 26. 18:37
 16/20 anonim ***** válasza:
De te azt írtad, hogy 1080p-ben játszol. 1080p-re mindkettő bőven elég még évekig ( legfeljebb a GPU lesz kevés ). 4K-ra van ahol már most is kevés a 8GB, de 4K-ra a 3070/6700XT is kevés szóval ott úgy sem fogod felekerni soha ezeken a kártyákon a grafikát annyira, hogy kifogyj a VRAMból.
2021. szept. 26. 18:59
 17/20 A kérdező kommentje:
Oké, köszönöm, hát reméljük, hogy 3 évig elég lesz.
2021. szept. 26. 19:05
 18/20 anonim ***** válasza:

A 3070 erősebb, nem véletlen kerül többe, objektíven jobb kártya. Előbb fogy el a számítási kapacitása mindkét kártyának mint a vramja, habár a 3070 tény, nagyon kicentizi. Cserébe a 6700xt olcsóbb, sokszor közel van hozzá, ne vram alapján dönts, hanem hogy megéri-e a felárat. Alternatíva lehet még a 3060ti.

#12 nagyon le akarod egyszerűsíteni, de ez konkrétan nem így van. VRAM-ba megy a modell, textúra, és a valós időben kiszámolt cuccok - mint pl a kirajzolt kép. Teljesen igaza van a kérdezőnek abban, hogy ahogy haladunk előre egyre részletesebbek lesznek a modellek, egyre nagyobbak lesznek a textúrák, azonos render felbontásban is nő a vram igény. Ez a "ha mindent feltekersz akkor fogyaszt kb 3gb t" nem tudom honnan jött, teljesen játéka válogatja, pl a 2016 os doom már bőven meghaladta a 4gb t nightmare en(vagy ultra nightmare, tudom is én már, a legmagasabb fokozat). Nincs ilyen amit képzelsz, hogy ekkora felbontásban ennyi vramot kér - a kész render, igen, ami gyakorlatilag egy 1080p kép, semmi több. Rakj be mögé öt újabb post effektet natív felbontásban, vagy egy újabb render pass t, és máris dupláztad a render vram igényét. Ugyanaz a játék fogyaszt ugyanannyit ugyanabban a felbontásban - a víz meg nedves, persze írhatsz róla 15 paragrafust.

2021. szept. 30. 08:52
 19/20 anonim ***** válasza:

" Ez a "ha mindent feltekersz akkor fogyaszt kb 3gb t" nem tudom honnan jött, teljesen játéka válogatja, pl a 2016 os doom már bőven meghaladta a 4gb t nightmare en(vagy ultra nightmare, tudom is én már, a legmagasabb fokozat)."

Ez így van. De alapvetően minél több képpontra teszel effektet ( és használsz részletesebb modelleket és textúrákat) úgy fog ("arányosan") nőni a VRAM igény. Ebből kiindulva, ha 1080p-n bekér egy játék 4-6GB VRAmot, akkor azzal ilyen részletességgel nem fogsz tudni 1440p-ben vagy 4Kban játszani mert kevés lesz a VRAM.

A tesztekben a Doom Eternalnál 4Kban Ultra Nightmare-en több FPS szaladt ki a 8GB-os 3070-ből, mint a 11GB-os GTX1080ból vagy a 16GB-os Radeon VII-ből ( ahogy 1440p-ben is, ott 40%-ot ver a 1080Ti-re ).

A hardware Unboxednek pont van egy RTX3070 vs 6700XT tesztje, ahol elfogy a 8GB VRAM és e miatt beesik a teljesítmény a 3070 esetében - 4Kban.

Abban teljesen igazad van, hogy az általad leírt módon előbb-utóbb kevés lesz 8GB VRAM 1080p-re, de szerintem mire ezt elérjük addigra már az a két GPU amúgy is nagyon kevés lesz.

A kérdés miatt egyszerásítettem le a végletekig. Véleményem szerint mivel a 8GB-os 3070 a mostani játékokban 1440p max meállítások mellet hozza a 100+ FPS-t addig 1080p-ben nem lesz gond a következő 5-7 évben. Ha a játszhatóság határát minimum 60FPS-ben határozzuk meg, akkor sokkal hamarabb kell majd visszavenni a részletességből az újabb játékoknál, hogy ez a minimum megmaradjon minthogy a VRAM elfogyna ( 1080p-ben ).

De mint írtam, neked maximálisan igazad van de a fentiek miatt szerintem ez nem áll ellentétben azzal amit én írtam.

2021. szept. 30. 18:23
 20/20 A kérdező kommentje:
Köszi John!
2021. szept. 30. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!