Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mennyire jók a mai amd procik?

Mennyire jók a mai amd procik?

Figyelt kérdés

Utoljára amd phenom II x4 procim volt amd-ből. Az nagyon rossz teljesítmény tudott, és bő 10 éve csak intelt használok.

Most viszont sokat hypeolják ezeket az új ryzeneket, főleg a 3. és 5. generációt és nagyon megtetszettek.

Tényleg ennyire jók lennének? Ha én most váltanék lenne bármi visszalépés egy intelhet képest?

Értem itt a megbízhatóságot, a játékok támogatottságát, a különböző programok futtattása. Mert régen intelen minden jobb volt, ez mostanra változott?

Jelenleg egy 7700k-t használok, és valami hasonló amd-re gondoltam mondjuk egy 3600x vagy 3700x

2021. aug. 24. 21:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Igazából beérték az intelt. Mondjuk kérdés mire hasznalod a gépet, 7700k-t jelenleg nem biztos hogy annyira megéri cserélni, inkább a 12gen intel és a 6000 res rízeneket lenne érdemes megvárni hogy mit alkotnak.
2021. aug. 24. 21:53
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

"Tényleg ennyire jók lennének?"

Azok.

"Ha én most váltanék lenne bármi visszalépés egy intelhet képest?"

Nincs.

"Értem itt a megbízhatóságot, a játékok támogatottságát, a különböző programok futtattása. Mert régen intelen minden jobb volt, ez mostanra változott?"

Nekem ilyen nem rémlik, hogy lett volna.

"Jelenleg egy 7700k-t használok, és valami hasonló amd-re gondoltam mondjuk egy 3600x vagy 3700x"

Egy magos teljesítményben jobbak valamivel a 3000-res Ryzenek, alkalmazás függvényében egy magon 10-17%-kal gyorsabb a 3700X mint a 7700K, ebben nem lenne számodra túl nagy előrelépés. All-core a 3700X az két-két és félszer gyorsabb, ami már egész szép, de pl a játékok nem használnak ki 16 szálat ott alig lenne előnyöd a 7700K-val szemben. Minden másban sokkal jobb a 3700X.

Ami még előnye a Ryzeneknek:

-sok PCI-E sáv, ráadásul a 3000-ben már 4.0-val. Videókártya mellett kényelmesen megy az nvme SSD pci-e 4.0 alapon, akár 3GB/sec feletti tempóban

-alacsony fogyasztás a 3700X esetében: a 7700K simán belecsúszik akár a 130-140W-os fogyasztásba is, a 3700X megáll nagyon max 80W-ban, játékok esetén 65W alatt. Nem kell hozzá olyan lap, amin bika a VRM, nem kell gigantikus hűtő...

A Ryzenek nincsenek hypeolva, egyszerűen csak jók lettek. Volt már ilyen az Athlon XP/64 korszakban is. A 3000-res és 5000res Ryzenek nagyon jók. A 7700K teljesítményét ma amúgy egy i3-10100F közelítőleg hozza.

A 3000-res Ryzenek közül én a 3700X-et ajánlom inkább. 8mag/16 szál de csak 65W TDP-s, míg a 3600X az 95W. Kb ugyanannyi ( bekapcsolt PBvel kevesebb) áramból nagyobb teljesítményt kapsz. Több szálat megdolgoztató alkalmazásokban ( akár játékokban is ) jelentősen erősebb. Viszont ez drágább is.

Ha újonnan veszed és játékra kell akkor inkább 5600X, durván jobb mindkettőnél és csak 6-7000-rel drágább, mint a 3700X. Sokszálas munkához inkább a 3700X.

2021. aug. 24. 21:59
 3/14 A kérdező kommentje:

Csak játékra kellene.

Ez szép részletes válasz volt köszönöm. Lehet meggondolom a dolgot és amd-re váltok.

2021. aug. 25. 07:37
 4/14 anonim ***** válasza:
Tényleg nagyon jók, nem véletlen dícsérik.
2021. aug. 25. 08:34
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Technológia szempontjából köröket vert az Intelre és le is hagyta. A 3000-es és 5000-es széria kinőtte minden betegségét, ami igaz volt anno az AMD-kre. Munkára ahol számít a sok mag/szál jobb befektetések hosszútávon, mint az Intel.

De ha csak játékra kell ott is megállja a helyét. Bár nem sokkal veri az Intelt. Jelen esetben az AMD-k ára, ami hátrány. Vannak modellek, amik majd kétszeresére kúsztak, míg az Intel lejjebb ment. Ha az ár nem számít akkor 5000-es szériából Ryzen 7-esnél kezdj, mert egy i7 után csak azt érzed elégnek.

2021. aug. 25. 09:19
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Játékra 5600X-t érdemes venni ha van rá keret.

Alatta 10400F-t.

2021. aug. 25. 09:59
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Én az előzőhö válaszomhoz még annyit hozzátennék - ha már írták pont amikor írtam - hogy mind az intel mind az amd esetén hamarosan elékezik egy platformváltás.

Az intelnél ismerjük az elérhető LGA1200-as processzorok teljesítményét, hosszú távra nem érdemes egyikbe sem pénzt fektetni. Összel érkezik az LGA1700 ami teljesen más architektúra, mint az eddigiek és nagyjából fogalmunk sincs hogy fog teljesíteni a mostani alkalmazásokban. Vagy jó lesz vagy nem ( és érkezik a DDR5-is jó drágán).

Az AMD esetén is véges az AM4, ott annyival másabb a helyzet hogy pl egy 3700X-szel megkapod játékokban közel a 10700K teljesítményét ( ha nem csúcs videókártyád van vagy magasabb felbontáson és beállításokkal játszol akkor meg ugyanazt) de a körítés az némileg jobb. Az 5600X-5800X gyakorlatilag a komplett 10-11gent lenyomja játékokban - fele akkora fogyasztással - és most még jön egy frissítés az 5000-resekhez, ami az új v-cache miatt valszeg további pluszt hoz a játékokban ( ez egyelőre csak találgatás). Ezután jövőre jön a ZEN4 új foglalattal, DDR5-tel stb...

Ami előnye van az AM4nek az LGA1200-zal szemben: itt elérhetőek a nagyon sok maggal rendelkező processzorok. intelnél a 10900K a mad 10/20mag, a Ryzen9 3950X/5950X 16mag 32 szál. A játékok mondjuk ebből nem profitálnak kb semmit, de elérhető. Meg minden procinál elérhető a PCIE-E 4.0 SSD, olcsóbb lapok, stb stb..

Viszont mindkét platformban van egy fejlesztési határ, amit hamarosan elérünk, ahonnan már csak komplett rendszercserével tudsz továbblépni. És itt jön amit az első írt:

ha van egy jobb videókártyád és magasabb grafikával játszol most is, akkor nem biztos hogy megéri AM4-re vagy LGA1200-ra váltani. Nyilván mindkét platform jobb, a processzorok erősebbek, de GPU limites környezetben ez tökmindegy. Ha nincs valami durva videókártyád és mondjuk nem akarsz RTX3080-at venni hanem maradnál valami 1080ti-RTX2070 vonalon akkor olyan kevés előnnyel járna a váltás a játékok oldaláról hogy a csere az pénzkidobás. Az i7-7700K ára még egész magas most is, ha el tudod jó áron adni lappal együtt és nem túl nagy többletberuházással átugrasz AM4-re, mondjuk egy B550lap+3600x/3700X-re és hosszabb távon majd fejlesztenél akkor mondjuk úgy oké. De a jelenlegi helyzetben, főleg ha komolyabb videókártyád sincs akkor nem feltétlen éri meg nagy pénzt beletolni ebbe, mert lehet összel illetve jövőre jönnek az új platformok és jövőtállóbak lesznek, mint a mostaniak.

Ha nem csak játékra használod a gépet, hanem sok magot kihasználó egyéb tevékenységre vagy munkára is akkor nyugodtan válts. Ha csak játékra menne és nincs túl erős videókártyád/a közeljövőben nem akarsz videókártyát venni akkor az árkülönbözetet nem fogod tudni extra FPSre váltani.

2021. aug. 25. 17:56
 8/14 A kérdező kommentje:

Jelenleg egy 2070 super kártyám van, nem egy mai darab de 1440p-ben mindent jól visz, és ilyen árak mellett nem mostanában akarok a 3xxx szériára váltani majd talán 1-2 év múlva.

Igazából ha megveszek most egy 3700x vagy 5600xet azzal én ellennék legalább 4 évig (a mostani gép is ennyi idős) mert gondolom ezek a procik kitartanak addig a teljesítményükkel meg mint mondtad később akár egy még erősebbet is belerakhatok az am4 foglalatba pld 5800x vagy hasonlót.

Ahogyan néztem az árakat olyan 55-60 ezer körül van a 7700k ami nem is rossz egy ilyen régi procinál, a lappal együtt szerintem 70-et is adnak érte.

2021. aug. 25. 19:23
 9/14 anonim ***** válasza:
Épeszű ember nem ad érte ki 50-60 ezret, mikor 10100-at kap 30-ért, meg mellé ugyanennyiért már egy viszonylag jobb lapot is.
2021. aug. 25. 19:27
 10/14 A kérdező kommentje:
Hát sok jegelt hirdetést láttam szóval vannak akik megveszik. Ha nem akar alaplapot váltni akkor ez is jó.
2021. aug. 25. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!