Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi járja a végét a gépben?

Mi járja a végét a gépben?

Figyelt kérdés

Totál tanácstalan vagyok. Az is lehet, hogy több dolog haldoklik.

Így néz ki a konfig:

Proci: i5-4690K

Alaplap: Asus Z97-K

RAM: 4x Corsair Vengeance Pro CMY8GX3M2A1600C9

Videokártya: Sapphire Radeon R9 390 Nitro

SSD: KINGSTON SV300S37A120G

Vinyók: WDC WD15EADS-00S2B0 és WDC WD5000AAKS-00UU3A0

Táp: FSP RAIDER S 750W

Nagyjából 7 éves a gép, az első 3-4 évben sokat volt nyúzva játékokra. A vinyókat megnéztem, 100/100-asak, így azokat legalább ki tudom zárni, a rendszerhez amúgy sincs közük, az SSD-n tartom. Alaplapot az elmúlt hónapokban vettem, igaz, használtan. Mindent újítani még nem akartam, kevés időm van játszani mostanában. Szóval, nem hiszem, hogy az alaplap, de bármi lehet... Az előzővel olyanokat csinált, hogy nehezen, aztán egyáltalán nem bootolt be a rendszer. Kikapcsolt a képernyő, a gép ment, de valahol elakadt. Az új alaplappal sem volt olyan stabil, mint amikor biztosan minden rendben volt, de legalább bebootolt. Kaptam néhány kékhalált memóriahibával és a 16GB-ból csak 15,9-et lát. Kékhalált pár hete nem, de egyre sűrűbben csinálja ugyanazt, hogy kb. 3x kapcsol ki a képernyő és szenved, mire bejutok a rendszerbe. Már olyan is van egyre gyakrabban, hogy egyik pillanatról a másikra elfeketedik a képernyő, a billentyűzet kijelzőjén is lefagy a számláló, de a gép továbbra megy. Párszor olyan is volt, hogy miután bekapcsoltam a gépet, a képernyő alján vízszintes rózsaszín csíkok jelentek meg. 10-20 perc után eltűntek maguktól, vagy újraindítás után azonnal. Ezek miatt a videokártya gyanús. Mellesleg már képes brutálisan felpörögni egy Sims 4-nél is, nem kéne neki, de régen sem csinálta... Igényesebb játéknál meg a távolabbi textúrák rózsaszínes-sárgás árnyékai vagy nem tudom minek nevezzem őket, villannak be halványan. A tápra is gondoltam, de ismerősök, akik valamennyire képben vannak, elvetették az opciót. Ha számít, a napokban már az egér drivere sem képes megjegyezni, amit beállítok hozzá sebességet, és néha magától vándorol a hangerő bekapcsolás után. Gondoltam vírusra, de egyrészt nem látogatok olyan helyeket a neten, másrészt a Bitdefender-ben eléggé bízom, eddig bevált. A rendszert is próbáltam újra telepíteni, sokszor csináltam már, de nem ismeri fel a telepítőt. A BIOS-ba meg nem tudok bejutni bootolás alatt, pedig biztosan tudom, hogyan kell megnyitni. Nagyon köszönök minden ötletet, segítséget... Igen, szervizbe kéne vinnem, de nem tudok Pesten megbízható helyet, és hallottam pár rémsztorit. Amennyire értenek hozzá néhányan, akik magukat szervizesnek mondják, ennyi erővel én is nekieshetnék.

2021. aug. 10. 13:35
 1/3 anonim ***** válasza:
50%

A 16-ból 15,9gb ram jó, mert így mutatja a windows.

A kékhalál hardwares problémát jelent, gyakran cpu/ram rosszul van OC-olva.

A csíkozódást haldokló gpu okozhatja. Főleg ha 1x sem pasztáztad újra az évek alatt.

Pasztázd újra a procit meg a vidikarit, szedd ki majd tedd vissza a ramokat, tisztítsd ki a gépet majd csatlakoztass minden kábelt újra.

2021. aug. 10. 13:55
 2/3 anonim ***** válasza:

Ha már az előző lappal sem bootolt be akkor a lapot kihúzhatod.

Dobd ki belőle a memóriát és próbáld először eggyel majd 2 modullal.

A biosba F2 és a Del visz be, de az sem gond ha csinálsz egy cmos resetet.

Egy videókártya esetén az ajánlott és az alapértelmezett az a felső szürke PCI-E X16 sín, de kipróbálhatod az alsóban is.

Nézd meg mit ír a rendszernapló, mik okozták a kék halálokat.

Nekem is inkább a videókártya lesz a gyanús. Esetleg próbáld meg másik tápkábellel a videókártyát.

2021. aug. 10. 18:27
 3/3 anonim ***** válasza:

Kösd rá alaplapi kártyára, ha úgy is csinálja akkor vga, ha nem akkor az pipa. Ami miatt még lehet az a proci, akár az is megeshet, hogy tűhibás a foglalat, emiatt egyszer sikerül leadni a lapnak a feszültséget, egyszer nem...

Amit tudsz tenni, hogy teszteled egyenként a komponenseket (ha van rá lehetőség): itt gondolok a cpu-ra, vga-ra, és akár a hdd-re is.

2021. aug. 10. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!