Memória sebességek? 1066 vs 1600 MHz?
Sziasztok!
Adott egy nem túl acélos gép.
3. szériás core i3, ati r7 250 és jelenleg 2x2GB DDR3 1600MHz.
A memóriát szeretném bővíteni 8GB-ra mert kevésnek érzem, főleg ha több program fut a gépen.
Viszont nem jutottam dűlőre a netes "tesztek" alapján.
2x4GB 1066MHz mennyivel lenne gyengébb mint 2x4GB 1600MHz?
Gondolom a 8GB már így is előrelépés lenne, kérdés, hogy megérné-e az 1600-as ram a jó pár ezer forint felárat?
Köszönöm :)
Azt elfelejtettem, hogy nem sokat játszok, vagyis csak egy játékkal (Armored Warfare, ahol azért eléggé lassú a betöltés sebessége).
Inkább netezés, photoshop, képek szerkesztése, videónézés, filmnézés megy.
Ja nem olyan komoly képszerkesztés :)
Rovarfotózás az egyik hobbim és a képeket vágom, színhőmérsékletet állítok ha nem jól sikerült, fényerőt csökkentek ha túl fényes lett stb...
Adobe Lightroom.
Nem akarok "sokat" költeni a gépre, csak gondoltam hátha a 4-ről 8GB-ra bővítés egy viszonylag olcsó de érezhető fejlesztés lenne.
Egy-két aprób infó és egy javaslat:
A számítógépek RAM-ján jelzett mhz jelzi, hogy milyen sebességgel tudja írni/olvasni az adatot.
Egy egész egyszerű táblázat: [link]
Ez a gépeden annyit tesz, hogy minél magasabb az órajel annál gyorsabban tudja róla az adatokat felvinni meg leolvasni, tehát ha ki is futsz a ram kereteiből kevesebb ideig homokórázik. :)
A másik a mennyiség tényező, amivel minél több állományt tudsz tárolni ezekben a modulokban.
A te esetetben meg szeretnéd duplázni ezt a méretet, így pl böngészőben legalább 2x annyi ablakot tudsz megnyitni vagy 2x annyi dolgot tudsz futtatni a gépen különösebb fennakadás nélkül.
Én a te esetetben 1600 Mhz-s ramokat vennék, többek közt a jelenlegi böngészők szeretnek sokat oda szemetelni és nem hátrány ha azt hamar letudják, továbbá időtállób is lehet. :)
A DDR3 már olcsó. A memóriasebességből mindne profitál, így én azt mondom DDR3-1600.
Viszont a processzorod 32GB-ig támogat memóriát, így én azt mondom legalább 2x8GB DDR3 1600-at vegyél, ég és föld lesz a különbség a két rendszer között.
Az alaplapodat sajnos nem ismerjük, ez is számít. A következő nagy ugrást egy i7-3770 vagy egy Xeon E3-1230(1240 vagy e fölött ) jelentené, csak ezeket a korukhoz képest csillagászati áron mérik :)
MSI H61M-P21 az alaplapom és sajna csak 2 slotos... pedig lenne 4db 2gb-os ramom.
Az az érdekes, hogy pl akkor lassu a rendszer amikor pl. rámegyek a böngészőre (Opera) és várni kell, hogy elinduljon.
Vagy amikor pl. kilépek játékból akkor vagy fél percet kell várnom az asztalon, hogy észhez térjen a gép.
Igazság szerint csak ezeket szeretnem megszüntetni vagy legalábbis minimalizálni a várakozási időt, ezért sem szeretnék sokat rákölteni a gépre.
Számítógép terén spúr vagyok, inkább veszek belőle gázolajat vagy alkatrészt az öreg verdámhoz :D
Nyílván jobb lenne a 2X8GB, de ennyit már nem akarok rákölteni :)
2x4 lesz csak össze vissza írtak minden félét neten... pl, hogy nem sok különbséget érezni 1066 és 1600mhz között.
A játékból kilépés utáni várakozós oka, hogy nincs SSD-d, a HDD meg lassú, főleg ha a kevés memória miatt még lapozófilera dolgozik a gép.
Keresd meg a c: meghajtón a pagefily.sys-t és nézd meg most mekkora a mérete, vagy mekkora játék közben. Nem lepődnék meg ha nagy lenne , mert ezzel pótolja a win a hiányzó ramot. Ha SSD-d van akkor ez egész tempós, de a RAMot akkor sem pótolja.
18 000 pénz a 2x8GB, nem olcsó.
Önmagában az 1066 és az 1600 között 50% sebességkülönbség van, ami memóriaintenzív alkalmazásoknál érezhető. Fejlesztés előtt nézd meg a feladatkezelő teljesítmény panelján, hogy Lightrom vagy játék közben mennyi a CPU és a RAM használat. Ott látni fogod azt is,ha valami folyamatosan 100%-on van hajtva. Az annyit jelent, hogy az az erőforrás kevés.
Nincs pagefile.sys-em sehol sem... még rejtve sem :D
Feladatkezelőben már a játék menüjében 100%-on van a ram, proci olyan 70-80%.
5000-ért tudnék most venni 2X4GB Kingston 1066-ost venni és gondoltam meghúzom 1333-ra.
Persze SSD sokat segítene, de azt most tuti nem veszek :)
Na várjunk csak...
Leszedtem a CPU-Z-t, hogy megnézzem a mostani ramjaim.
Erre azt írja, hogy PC3-10700 ramok (1333MHz), miközben a ramra pedig 1600-as matrica van ragasztva.
Ehhhh, az egyik slotban levőre írja ezt, a másik slotban levő meg 1600-as lenne, csak ugye a másik lehúzza.
Na most szétszedem gépet, hogy most én vagyok hülye vagy mi van itt???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!